2019 október 16., szerda
T-34-es Nemesmedvesen / Fotó: Rozványi Dávid

Mit őriznek az Őrségben? – 8. „Nemesmedvesig” és az erdőn át

Share

Emlékeznek még arra a bizonyos dalra? „Van egy régi mániám, tankkal végigmenni Románián!…” A dal szépséghibája, hogy a szovjetek nem csak dalolták, és nem Románián, és nem egy Tigrisen, hanem Magyarországon és T-34-essel hajtottak végig.

Van egy régi mániám,
tankkal végigmenni Románián!
Egy jó nagy tigrisen
és a két kezünkben gránát legyen!

Battonyától Nemesmedvesig, tanították az iskolában, zajlott le hazánk „felszabadítása”, amely mondatból természetesen egyetlen szó sem volt igaz. Mert nem Battonyánál érték el a vörösök a magyar határt, hanem már Erdélyben és Kárpátalján, és nem Nemesmedves volt az utolsó elfoglalt település április negyedikén, hiszen még egy héttel később is folytak harcok magyar területeken (Magyarbük és Pinkamindszent közelében), s a „felszabadítás” szóról nem is beszéltünk. Anno még a szovjet kommunikáció sem ezt a kifejezést használta, hanem az elfoglalást (okkupáció)…

Anno erről a faluról írtam „június 4. – Trianon” c. versemben:

Battonyától Nemesmedvesig, tanították az iskolákban, s nem illett arról beszélni, hogy előtte volt Erdélyünk és volt Kárpátaljánk, hogy az Árpád vonalban a bekerítésig tartották magukat honvédeink (katonáink? fasiszta árulók? pszeudo-nácik? – jó évjárata van most a szavaknak).”

Battonya, Nemesmedves, de tegyük hozzá: Záhony is. Mert a „negyven év” elmúltával csak kitaláltak Magyarországról, csak elhagyták a szovjet megszállók az országot, s legalább jogilag független állam lettünk.

A “felszabadulási emlékmű” Nemesmedvesen / Fotó: Rozványi Dávid

Nemesmedves, mint cseppben a tenger élte meg, hogy mit jelent a felszabadulás… 1941-ben még 400 lelkes falu volt, de ebből az agyondicsért demokratikus Magyar Köztársaság a Világháború után 298 svábot telepítettek ki… Amikor főiskolára jártam, rögtön az első órán megtanultuk, azt hiszem, gazdaságföldrajzon: Magyarország legnagyobb települése Budapest, a legkisebb Nemesmedves, 12 lakossal. Ma már 34 lelkes falu, azaz a rendszerváltás hihetetlen fejlődést hozott, bár, amikor ellátogattunk oda, csak két élő emberrel találkoztunk és egy tankkal.

Valamikor gyönyörű és életteli falu lehetett… / Fotó: Rozványi Dávid

Az emberek messze voltak ahhoz, hogy meghallják a köszönésünket, de a tank, amely felszabadulási emlékműből átlényegült historikus játszótérré, türelmesen várt ránk. Hát nem egy tigris, állapítottuk meg magunkban, de strapabíró jószág és jó sok készült belőle.

A tank lábánál leraktuk a kocsit és a földúton átsétáltunk Ausztriába. Nem túl látványos, de annál lélekemelőbb élmény: sétáltunk az erdőben, s arra gondoltunk, hogy már ezt is lehet. Nem lőnek le, nem igazoltatnak, ha úgy tartja úri kedvünk, átruccanhatunk a sógorékhoz.

Ez már Ausztria… az elhagyott vámház / Fotó: Rozványi Dávid

Mégiscsak nagy dolog ez az Unió. De az Európai és nem a Szovjet…

Tudom, sokan felkapták a fejüket, hogy miért írok a nemesmedvesi felszabadulási emlékműről, miért nem javaslom, hogy bontsák el, de azt hiszem, a történelmünknek nem csak az a része, ami valóban megtörtént velünk, hanem az is, hogy az egyes korokban hogyan értelmeztük a múltunkat. A T-34-es arra emlékeztet minket, hogy egykor vélt érdekből, haszonlesésből képesek voltunk felszabadulásnak fordítani, hazudni az „okkupációt”. És ez még az úgynevezett demokratikus Magyarország volt, nem a kommunista, az, amely saját lakosságát űzte el az országból.

Talán ezekből a hazugságokból nőtt ki a magyar történelem leghazugabb rendszere…

A magyar történelem tanknézetben / Fotó: Rozványi Dávid

Korábban:

Zöld-e az Őrség aranya?

A táj gyönyörű, a sors keserű…

És mi is az az Őrség?

Szentmise Felsőszölnökön

Perben a történelemmel: Őriszentpéter, az “átjárók”

Majom a lovon, középkori szelfi, a hely, ahová sohasem süt be a Nap… Velemér

Táncoló színek – Veleméri katolikus templom

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Bunkermúzeum

Vannak témák, amikhez szinte lehetetlenség hozzányúlni, nevezhetjük ezeket akár darázsfészeknek is. A magyar történelem egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.