2021 december 5., vasárnap
Mateusz Morawiecki - REUTERS/Kuba Atys/Agencja Gazeta

Morawiecki: a lengyel igazságügyi reform a kommunizmus maradványaitól tisztítja meg a bíróságokat

Share

A lengyel igazságügyi reform a kommunista rendszer maradványaitól tisztítja meg a bírósági rendszert – jelentette ki pénteken Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, aki szerint a jelenlegi, az Európai Bizottság által bírált változások nem csorbítják meg a bíróságok függetlenségét.

Morawiecki a francia-lengyel gazdasági kamara évi fórumán mondott beszédében nyilatkozott így, viszonyulva feltehetőleg ahhoz is, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke szerdán felszólította a lengyel kormányt, hogy további “sürgős” lépéseket tegyen a Brüsszel által vitatott lengyel bírósági törvények, mindenekelőtt a legfelsőbb bíróságra vonatkozó jogszabály módosítása érdekében.

Morawiecki szerint a nyugat-európai országok “nem értik, mi (…) a posztkommunista társadalom”. Rámutatva a rendszerváltás előtti demokratikus ellenzéki múltjára, a kormányfő aláhúzta: soha nem engedné meg, hogy a jelenlegi változások veszélyeztessék a bíróságok függetlenségét.

A lengyel bírósági rendszer megváltoztatását Morawiecki ahhoz az igazságügyi reformhoz hasonlította, mely Franciaországban a második világháború után ment végbe, és mely leváltotta a Harmadik Birodalommal kollaboráló Vichy-kormány “bírói elitjét”.

A lengyelországi változások lehetővé teszik, hogy “megszabaduljunk a kommunista rendszer és gondolkodás maradványaitól” – jelentette ki Morawiecki, azzal érvelve, hogy a legfelsőbb bíróságnál máig dolgoznak a Wojciech Jaruzelski tábornok által 1981. decemberében meghirdetett hadiállapot idején tevékeny bírák, akik “szégyenletes ítéleteket szabtak ki a szabadságért és a demokráciáért küzdő lengyelekre”.

Az EB tavaly decemberben indította el Varsóval szemben az uniós alapszerződés 7. cikke szerint eljárást, amelyben következő lépés Lengyelország meghallgatása lesz az EU-ügyekért felelős tagállami miniszterek június 26-ai tanácsülésén.

A legfelsőbb bíróságra vonatkozó törvényben a lengyel parlament áprilisban, majd májusban is elfogadott egyes, az EB ajánlásaival megegyező módosításokat. Enyhültek többek között a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentésére vonatkozó előírások. A 65 éves nyugdíjkorhatárt elért bírák szolgálati idejét az államfő meghosszabbíthatja, erről ráadásul nemcsak maga dönt, hanem az országos igazságszolgálati tanács véleményét kell kérnie.

A lengyel sajtó az utóbbi hónapokban a legfelsőbb bíróság hét olyan jelenlegi tagját sorolt fel, akik a több tucat ember halálával és tízezrek internálásával járó hadiállapot idején a lengyel ellenzékiek elleni perekben ítélkeztek.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

2 hozzászólás

  1. Egy ilyen reform,Nálunk is elkélne.
    Lásd a Pósta székház,értékesítése a csókosoknak,áron alul.
    Hűtlen kezelés,nem is kis tétellel. Több 10 milliárd veszteség,koncepciós pernek való beállítása a tóth elvtársnő részéről.

  2. VÉGRE EGY BÁTOR LÉPÉS ! Mostmár akkor nálunk is bekövetkezhet a tisztogatás ?!
    ÉPPEN IDEJE LENNE ! Elég volt a sok befejezetlen perből ! A sok felmentésből ! Az elévülésekből !
    VÉGRE KAPJÁK MEG AZ IGAZSÁGOSAN KIMÉRT BÜNTETÉST MINDAZOK , AKIK A BŰNT ELKÖVETIK !!!/Mindegy , hogy milyen ” hitvallásúak ” ! /

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.