2019 szeptember 19., csütörtök
A szakértő szerint nem verték meg Hedviget

Most épp egy ortopéd szakorvos hazudtolta meg Malina Hedviget

Share

A szakértő szerint nem verték meg HedvigetAz új orvos szakértői jelentés szerint is valószínűtlen, hogy a 2006-ban Nyitrán megvert Malina Hedvig elleni támadás úgy történt, ahogy azt ő korábban állította – írta az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű lap.

 

Malina Hedvig ügyében – a nőt állítása szerint két férfi azért vert meg, mert magyarul beszélt az utcán – már a második orvos szakértői jelentést készíttették el az ellene hamis tanúzás vádjával 2007 óta eljárást folytató szlovák hatóságok. A pozsonyi lap szerint a mostani jelentést készítő Boris Lisánsky kassai ortopéd orvos szinte teljes mértékben azonosul a pozsonyi Komensky egyetem orvosi karának dékánja, Peter Labas által jegyzett előző jelentés megállapításaival. Mindkét jelentésben valószínűtlennek tartják, hogy a Malina Hedvig elleni támadás úgy zajlott volna le, ahogy azt a sértett korábban leírta.

 

Az új jelentés készítője megállapítja: Malina Hedvigen nem voltak zúzódások, kék foltok, daganatok és ha mégis, akkor már legalább egy nappal korábbi eredetűek voltak. Ebből arra a következtetésre jut, hogy a nő nem szenvedett sérüléseket sem az alsó végtagjain, sem hastájékon, sem a fülén vagy az orrtövén.

 

Boris Lisánsky kizárta azt is, hogy Malina Hedviget az arcán érték volna ütések, mert véleménye szerint az ilyen eredetű daganatok nem tűntek volna el néhány óra alatt. Hozzáteszi: a nyitrai kórházban, ahol a nőt először megvizsgálták, az arcán talált vérfoltok alapján vették bizonyosra a támadás tényét, ám a nő testén sehol nem volt olyan seb, amely ilyen mértékű vérzést okozott volna. Rámutat: a dunaszerdahelyi kórházban, ahol Malina Hedviget a történtek napjának estéjén újból megvizsgálták, már nem találták azokat a nyomokat, amelyeket a nyitrai kórházban még leírtak.

 

Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica a jelentéssel kapcsolatban érthetetlennek tartja, hogy a Komenský Egyetem Orvosi Kara után a főügyészség beéri egy ortopéd szakorvos véleményével, aki szerinte “minden gátlás nélkül” mer nyilatkozni neurológiai és traumatológiai kérdésekről. “Az pedig egyenesen felháborító, hogy a szakértő már ki is értékeli a bizonyítékokat és leszögezi, hogy a vádlott találta ki a támadást” – nyilatkozott az Új Szónak a nő ügyvédje.

 

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák belügyminiszter később nyilvánosan megvádolták őt azzal, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával eljárás indult ellene.

 

mti

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.