2021 március 2., kedd
Újhelyi István / forrás: szeged.hu

MSZP: Tusványos mottója az átmenet a demokráciából a diktatúrába lehetne

Share

Az MSZP szerint a Fidesz nyugodtan átkeresztelhetné a tusnádfürdői nyári szabadegyetem mottóját “átmenet a demokráciából a diktatúrába” elnevezésre – mondta Ujhelyi István, az ellenzéki párt EP-képviselője csütörtökön az MTI-nek. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke szerint a támogatásokról külhoni magyar kurátoroknak kellene dönteniük.

Ujhelyi István elmondta: az MSZP delegációja az elkövetkező két napon öt helyszínen folytat tárgyalásokat Erdélyben, illetve Székelyföldön.

Ennek pár órás állomása a tusnádfürdői szabadegyetem, ahová bár meghívták az MSZP elnökét egy pódiumbeszélgetésre, de határozott álláspontjuk, hogy a “NER (nemzeti együttműködés rendszere) színpadán” nem lépnek fel – fogalmazott.

Ujhelyi István hozzátette: ez az utazás alkalmat ad arra, hogy többek között Csíkszeredán, Marosvásárhelyen és Nagyváradon találkozzanak határon túli magyar szervezetek vezetőivel, és elmondhassák nemzetpolitikai törekvéseiket.

Megjegyezte: négy éve, a 2014-es “orbáni beszéd óta” rendszeresen emlékezteti a magyar társadalmat az illiberális, antidemokratikus rendszer kiépülésére, éppen ezért sajátos hely számára Tusnádfürdő. Felidézte, hogy az első bálványosi szabadegyetem mottója az volt, hogy “átmenet a diktatúrából a demokráciába”. Mint mondta, most nyugodtan átkeresztelheti a Fidesz a rendezvényét “az átmenet a demokráciából a diktatúrába” elnevezésre.

A politikus EP-képviselőként kiemelte: a nemzet újraegyesítése a következő évtizedekben csak az egységes, erős, határok nélküli Európában képzelhető el. Ezért is sajátos, hogy az a Fidesz, amelyik annyira hangoztatja magyarságát, akarja lebontani az unió működését.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának szocialista alelnöke közölte: a Fidesz-KDNP és a magyar kormány a számára szimpatikus és vele együttműködő határon túli magyar szervezeteknek kézi vezérléssel juttat támogatásokat. Rámutatott: a határon túli magyar szervezetek támogatását helyesnek tartják, de szerintük a forrásokról határon túli kurátoroknak kellene dönteniük.

Hozzátette: a jelenlegi rendszer kormánypárti érdekeket szolgál, ezért azt javasolják, hogy az egyes kuratóriumokat a határon túli magyarok állítsák össze, és ők dönthessenek az elosztandó összegekről.

Azt is javasolják, hogy a határon túli magyar szervezetek maguk közül válasszanak képviselőt a magyar parlamentbe, a mostani pártlistára való szavazást nem tartják jónak.

A levélszavazás rendszerét is kritizálta, mint mondta: az egész transparenciája olyan fokon sérül, ami elfogadhatatlan, garanciális elemek beépítésére van szükség.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

4 hozzászólás

 1. Nem vagyok képes elhinni , hogy az a pártvezér , és EU–s képviselőjük , amely –akik— évek óta románozzák az erdélyi magyarokat , képesek kimenni , “tájékoztatni” az ott élő embereket . Persze nyilván Romániában is élnek szoclíbesek —hol nem ?— , de Tusványoson aligha kíváncsi bárki Újhelyire , vagy Molnárra . Azokból a városokból —amit meg akarnak látogatni — pedig a székelyek java nyilván Tusnádra megy , tehát Orbán Viktor beszédére kíváncsi , nem ezekre .
  DE: Kiderül majd milyen “tömeg ” várja az MSZP kiküldötteket .

 2. Aztán kikkel tárgyalsz újhülye? Csak nem a nyustyukkal?
  A magadfajta hazaárulóknak aligha van Erdélyben más tárgyaló,illetve partnere. Az csak hab a tortán,hogy a lúdtalpas molnárzsoltot is magaddal vitted. (Aj de szép volt,amikor megszaladt az újságírók elől,és a kb 30 cm magasságban “kifeszített” szalagot (kordont) átcsámpázta.)
  Szóval röhejesek ,de sajnos sokkal kártékonyabb férgek vagytok. Kár belétek az ennivaló.

 3. EL LESZEL KERGETVE JÖVŐRE te mocskos hazaáruló:::::

 4. József Attila ismerte!
  József Attila:

  (Költőnk és kora)
  Úgy szállong a semmi benne,
  Mintha valaminek lenne a pora
  (közbe hazug, minden sora)

  Mindig jó tanácsot sziszegnek
  S még ifjú hülye is akad ezeknek Újhülye is akad! Ma is!
  Az óvatosaknak, kopaszoknak,
  Nagyhasú, huncut okosoknak

  Hogy kell rohanni, magyarázzák
  A köszvényes lábú stázsák!

  „Dünnyögj egy új mesét
  Fasiszta kommunizmusét!”
  (József Attila, egy „tiszta pillanatában!)
  Műveltkéim!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.