2018 október 21., vasárnap
Fotó: nepujsag.net

A Muravidéken is élnek a magyar hagyományok

Share

A hagyományok a mai napig élnek a határon túli területeken, így a Muravidéken is, ahol ma Lendván él a legtöbb magyar, több mint ezer ember vallja magát magyar nemzetiségűnek. Itt él Király Ferenc szobrászművész, akinek sok évtizedes hagyományőrző és hagyományteremtő munkásságát Magyarországon 2005-ben Munkácsy-díjjal ismerték el.

A muravidéki magyarság megmaradásnak záloga mindig is azon emberek áldozatos tevékenysége volt, akik szívügyüknek tekintették, hogy az itt született magyarok szülőföldjükön boldogulhassanak. Ilyen ember Király Ferenc szobrászművész is, aki egész életében szeretett Lendvája érdekében munkálkodott. Szobrok, kisplasztikák és persze a művésztelep. Ezek mind az ihlet és az identitásőrzés maradandó megtestesülései.

Fotó: nepujsag.net

Király Ferenc szobrászművész a muravidéki Alsólakoson született 1936-ban. Már gyermekkorában sokat rajzolgatott, de tanult és dolgozott is, mert úgy nevelték, hogy ez az élet rendje. Szorgalmának, kitartásának meglett a gyümölcse: szakmát tanult, majd Ljubljanában, illetve Zágrábban elvégezte a Képzőművészeti Akadémiát, ahol nemcsak diplomát szerzett, hanem egy életre szóló társat is kapott a sorstól Suzanne Moss amerikai lány személyében. El is mentek a tengerentúlra szerencsét próbálni, de Királyt hazahúzta a szíve.

Lelke az alkotás felé hajtotta

Szeretett Lendváján dolgozott iskolában is, múzeumban is, de a lelke az alkotás felé hajtotta. Ferenc a természetes anyagokhoz nyúlt nagy tisztelettel. A fát és a követ munkálja meg. Ihletője a természet, az állatvilág és az ember.

Király Ferencet nem csak szobrai teszik naggyá. Nevéhez fűződik a Lendvai Nemzetközi Művésztelep megálmodása is, melynek megrendezése mára már hagyománnyá vált. 45 éve találkoznak itt magyar és nem magyar képzőművészek, és gondolkodnak-munkálkodnak nagy egyetértésben. A művésztelepek elindításával Király Ferenc sokat tett Lendva magyarságának megtartásáért, és a régió szélesebb körben való megismertetéséért.

Fotó: nepujsag.net

Lendván több köztéri szobor is Király Ferenc életművének a részét képezi. Szent István király egész alakos templomkerti szobra a szlovéniai magyarság egyik legfőbb identitásmegtartásra ösztönző alkotása. Portréi, mell- és fejszobrai a kisváros minden szögletében megtalálhatók. Király Ferenc sok évtizedes hagyományőrző és hagyományteremtő munkásságát Magyarországon 2005-ben Munkácsy-díjjal ismerték el.

forrás: M1 – Ma Délelőtt / hirado.hu

Fotó: nepujsag.net

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Résztvevők vonulnak a Székelyek nagy menetelésén Kovászna megyében, Réty és Szentivánlaborfalva között 2013. október 27-én. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére két háromszéki falu, a Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal tiltakoznak Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, és egyúttal Székelyföld területi autonómiáját is követelik. MTI Fotó: Beliczay László

Centenáriumi székely nagygyűlés készül

Centenáriumi székely nagygyűlésre hívja november 18-án 13 órára Sepsiszentgyörgy főterére a székelyeket és a velük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.