2018 június 24., vasárnap

Múzeumok Éjszakája 2017 – 3. Vác, festmények és sparhelt (TIM Pannónia Ház Kiállítóhely)

Share

Ha már egyszer Vácott vagyunk, nem indulunk haza, amíg nem nézünk meg mindent, amit a Múzeumok Éjszakája kínál. Sajnos ez viszonylag kevés volt; Vácott csak a Tragor Ignác Múzeum (TIM) vett részt a rendezvényen, pedig egy olyan ősi és gazdag kulturális múlttal rendelkező településen, mint Vác, igazán csatlakozhatott volna más intézmény is. De becsületükre legyen mondva, a TIM is annyi látnivalót kínált, ami képes volt betölteni az estét. A múmiákról már meséltem, de felhívták a figyelmünket a Pannónia Házra is. Hincz Gyula és Gádor István, plusz öntöttvas kiállítás… Bevallom, a művészekről még nem hallottam, az öntöttvasak meg nem az kategória, amiért elzarándokolnánk Vácra, de ha már egyszer ott vagyunk, gondoltam, nézzük meg azokat is…

Bevallom, hiba lett volna kihagyni.

Hincz Gyula (1904-1986) festő, grafikus és iparművészt nehéz lenne kategóriákba sorolni: szellemi frissességgel egyetlen stílusba sem öregedett bele, mindig újabb és újabb formákban fejezte ki magát, s hozzá kell tenni mindegyikben maradandót alkotott. Talán egyetlen irányzathoz volt csak hűséges: az optimizmusához. „De gustibus non est disputandum” (az ízlésről nem lehet vitatkozni) mondták a bölcs latinok így nem akarok olyan kategóriákat használni a kiállítás leírásában, mint hogy „szép” vagy „művészi” de azt merem mondani, hogy van benne valami, ami megérinti az embert. Pillangóként szállt stílusról stílusra, talán csak a szocreál, vörös zászlós felvonulásos képéről merném megkockáztatni, hogy nem volt teljesen őszinte… Azonban ez is hozzátartozik a múlthoz, amit egy kiállításnak híven be kell mutatnia. Érdemes leülni a terem közepén és szemünkkel, mint egy képregényt, végigolvasni. Művészettörténet vagy történelem? A múltunk, amit meg kell őrizni.

Úgy látszik, Vác kincseinek java a föld alatt található. Nem mintha tiltakozni akarnék ez ellen, egy forró nyári éjszakán kellemesebb pincehűsben ismerkedni a művészettel, de a pince, mint rejtett hely különös hangulatot kölcsönzött ennek a kiállításnak. Bár hivatalosan „Gádor István életmű-kiállítása” a megnevezés, de láthatunk itt a lányától és Hincz Gyulától is néhány alkotást. Gádor István (1891-1984) keramikus volt, stílusa talán kevésbé volt „csapongó”mint a már idézett Hinczé, de nehéz lenne kategóriákba sorolni. Mindenképpen modern, de egyszerre történelem előtti, nép és posztmodern: alkotásai túllépnek az időn. Darabokra törik a régi harmóniát, hogy új harmóniában egyesüljenek.

Öntöttvas… A legtöbb embernek egy anyag csupán, a kályha csak meleget ad, mégis, aki betér ide, az iparművészet ezer csodáját láthatja meg. Aki telente begyújt egy vaskályhába, az tudja, hogy egy jó kályha egyszerre mérnöki és művészi munka: hogy ne csak hőt adjon le, de hangulatot is teremtsen. És a vas, ami a bibliai idők óta a harc anyaga, ami miatt iom kippurkor még borotválkozni sem szabad, ami nem csak a fegyverek, de a vaskereszt alapanyagai is, mennyi mindent képes kifejezni, ha szobrokat, ha feszületeket öntenek belőle. Talán csak bölcsőt nem készítenek belőle, de végigkíséri az embert életén keresztül, még a fejfa is készülhet belőle.

 

 

Ezzel végére értem a Múzeumok Éjszakája 2017-ről szóló beszámolómnak.

Összegezve elmondható, hogy a Múzeumok Éjszakája az egyik legjobb kezdeményezés, hogy a múzeumokba csábítsuk az embereket, azonban két dologra nagyon nagy szükség lenne: az első, hogy minél többen vegyenek részt rajta. Ahhoz, hogy egy település sikerrel tudjon egy ilyen rendezvényt megszervezni, a résztvevő intézmények számának el kell érnie a kritikus tömeget, ami 2-3 különböző intézményt jelent, de azt is tudomásul kell venni, hogy aki kimarad, az lemarad, s nem képes újabb célcsoportokat megszólítani.

A másik, s ez inkább a muzej.hu honlapra vonatkozik: csak olyan településeket szabadna feltüntetni a településlistán, amelyek valóban szerveznek programokat az adott napon. Eléggé kiábrándító, ha még a rendezvény idején is csak ennyi olvasható: „A keresett múzeumnak jelenleg nincs feltöltött programja. A résztvevők folyamatosan frissítik programjukat, ezért kérjük, látogasson vissza később.”. S hozzá kell tenni, hogy az eligazodást egy térkép is nagyon segítené… Mi először Vácot céloztuk meg, s geográfiai ismereteimet nagyban próbára tette, hogy végig kellett futtatnom az agyamban, hogy milyen potenciális települések vannak még a közelben, s így akadtam véletlenül a lista végén Zebegényre (amit igazán kár lett volna kihagyni). Pont a kisebb települések érdekében, amelyekre általában nem gondolnak a látogatók és a marketingre is kevesebb  pénzük van, gondolva lenne érdemes az ilyen összetett rendezvényeknél térképet készíteni.

Múzeumok Éjszakája 2017 – 1. Zebegény, a színek faluja (Szőnyi István Emlékmúzeum)

Múzeumok Éjszakája 2017 – 2. Vác, ahol a halál arcába néztünk (Tragor Ignác Múzeum Ars Memorandi – Memento Mori Kiállítóhely)

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Gyurcsány: Közösen fogunk újra bukni

Gyurcsány Ferenc szerint drámai vereséget szenvedtek, és jó úton haladnak az újabb bukás felé. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.