2019 január 21., hétfő
Forrás: xray-delta.com

Nagy Ervin: Européer értelmiséginek lenni

Share

Ha az úgynevezett “européer értelmiség” közé kívánsz ma tartozni, akkor felejts el mindent, amit eddig tanultál! Légy perverz, celeb (vagy együtt mindkettő), felejtsd el született nemedet, bőrszínedet és követett hitedet, írj alá Orbán ellen petíciót, majd harsányan röhögj a magyarság hagyományain. Talán bevesz majd maga közé a belvárosi agora.

Amerikai híreket nézek. Látom, hogy kamaszkorom “szellemi tekintélye”, Pamela Anderson új könyvét dedikálja valahol, a már nem is oly távoli tengerentúlon. Sokan vannak. A hosszú sor egész idáig, Magyarországig kígyózik már. És hozzák az amerikai kultúra (?) színes-szagos, könyvekbe erőltetett celeb-bölcsesség kultuszát. Nemrég a gyönyörűen felújított Aquincumi Múzeumban jártunk, Óbudán. Bámulom a sírköveket, szobrokat, boltíveket. A rómaiak mindenre írtak valamit. Csak el kell olvasni. Kétezer éve a rómaiak sora kígyózott Pannóniáig. Összehasonlíthatatlan a kettő.

Eszembe jut tavalyi emlékem, mikor kíváncsian jártam a Vörösmarty téren az ünnepi könyvhét sátrait. és egy költő barátomra bukkantam. Magyar könyvekkel körbevéve, az asztal tetején egy ásványvízzel, alatta egy dugi dobozos sörrel üldögélt. Magányosan.

Hej, bölcsek, írók, poéták; ha szeretnétek gondolataitokat, érzéseiteket sokaknak átadni, növesszetek nagy-nagy melleket és mutassátok meg országnak-világnak, mint Pamela! Aztán rakjatok fel házi pornót a világhálóra. Akkor talán kígyóznak majd a sorok a könyveitekkel teli asztalotoknál. Százezrek várnak majd a veletek való találkozásra. És ezrek verekednek majd a dedikált lapokért.

Ha a természet gonosz játéka miatt nem tudtok nagy melleket növeszteni, hát vegyetek néhány köbcenti szilikont! Hogy nincs rá pénzetek? Hát akkor ne akarjatok gondolatokat, érzéseket átadni. De van még ötletem bőven! Öltözzetek csak valami furcsa rongyba és toljatok egy coming out-t, valljatok homoszexualitásotokról – ha létezik, ha nem… A könyvetek azonban jobban fog menni!

És ha esetleg egy kicsit diktatúráztok is, és hitet tesztek a multikulti mellett, lehet, hogy még egy berlini író-olvasó találkozóra is meghívnak titeket, kitüntetnek és lefordítják minden európai nyelvre könyveitek.

Ez sem elég jó tanács? Akkor csináljatok valami jó szaftos botrányt, legyetek celebek, bármit jelentsen is ez. De hát én mondjam ezt meg?! Ti vagytok a bölcsek, írók, poéták! Csak ki tudtok valamit találni!

Csak egyet ne tegyetek! Ne legyetek magyarok – mert az olyan szegényes, jobbágy-mentalitás; kulturálatlan primitív, sör és disznótor szagú, lenézendő, megvetendő állapot. És leginkább ne legyetek igazi férfiak és igazi nők. Keressetek magatoknak valami semleges nemet, vagy legyetek harcos és szélsőséges feministák! E mellett szidjátok az illiberális demokráciát, dicsérjétek a marxistából lett liberális filozófusokat, írjatok alá petíciókat Orbán ellen, és bocsássátok meg Vona antiszemitizmusát.

Így viszik majd nyugatra könyveitek és híretek, nevetek lesz – ti lesztek az úgynevezett értelmiség!

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

A puszták éneke – Vízkereszt

Gyermekként még azt gondoltam, hogy e a napon egymást keresztezi két vízsugár: nem fogta fel …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.