2019 február 21., csütörtök
Gyurcsány Ferenc pártelnök gitározik a Demokratikus Koalíció (DK) tisztújító kongresszusán a fővárosi Hungexpo egyik csarnokában 2015. február 21-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Forrás: DK

Nagy Ervin: Folytassa Ferenc!

Share

Gyurcsány szerint is káosz, instabilitás, legalább félév kormányzás nélküli ország, sötétben tapogatózó parlament, és előrehozott választás lesz itt, ha nyernek a “nem-fideszes” pártok; és ez szerinte nagyszerű volna – kell még valamit mondanom, Ildikó?

Mondják, hogy az őszödi rém reálpolitikus. Szerintem nem… Hazug, mint ahogy az egy kiugrott, és az egykori társait eláruló politikustól elvárható; álszent, mikor folyton-folyvást moralizál és mindenki másban rosszat talál; és ravasz, mint a róka, de olyan rosszféle, nem éppen Vuk örököse. És végül gyűlölködő, hisz úgy süt belőle az ellenszenv az egyház, a vallásos emberek és a határon túli magyarok iránt, hogy az már-már kiégeti szemünket.

De létezik, és tudomásul kell vennünk, hogy van; és vannak követői is. És most, végre valahára, valóban megcsillogtatta reálpolitikusi erényeit is, hisz elismerte, hogy ha veszít a Fidesz, és nyernek a nem-fideszesek (cakompakk), akkor jön az instabilitás, és nem lesz itt semmiféle kényszer-koalíció, alkotmánymódosítás, köztársaság visszaállítása, de nem tör ki hirtelen a demokrácia, és nem lesz szakértői kormány se. Amely amúgy egyébként sincs.

És ez a realitás. Végre igazat mondott. Folytassa Ferenc!

Az ex-miniszterelnök egyébként a Civil Rádió adásában, Fiala János kérdésére ismerte el azt, hogy ha a kormánypártok elvesztik a választásokat, a „nem-Fidesz pártok” pedig többségbe kerülnek a parlamentben, akkor „elhúzódó koalíciós tárgyalások” lesznek, „aminek a végén új választás” fog következni.

Kell még valamit mondanom, Ildikó? – hogy a klasszikus őszödi beszéd végét idézzük.

Szerintem nem. Mert ebben a mondatában minden benne van. És annál is több…

Mily érdekes, és ez a többlet is benne van ebben a sommás véleményben, hogy Gyurcsány Ferenc a Jobbikkal már az esetleges „elhúzódó koalíciós tárgyalásokban” gondolkodik. Nini! Mégis?

Amúgy nem eszik olyan forrón a kását. A minap kérdezte jogosan lelkész ismerősöm, hogy miért tojták össze sokan a gatyájukat a hódmezővásárhelyi eredmények után. Hisz a testület összetétele így is tíz fideszes, két-két jobbikos és ballibsi, amely kiegészült most egy „transzpárti polgival” (copyright Reverend). Azaz 11:4-ről, 10:5-re módosult a testület összetétele, ami éppen kétharmad… Azaz nagyjából megjósolható, hogy mi lesz ebben a városban – véli a már polgármesterséget is megkóstoló lelkész barátom.

Ráadásul a „transzpárti” Márki-Zay első komolyabb útja a szoci Botkához vezetett, ahol is egy uniós zászlóval a kezében vigyorgott egy jó nagyot, amitől valószínűleg lefagyott több jobbikos szájáról is a mosoly.

Szóval kis győzelem volt ez, egy csata csupán, nem a háború.

Ráadásul jól mutatja azt is, hogy mi várna ránk. Márky-Zay ugyanis, az egyik legütősebb ígéretéről, miszerint a magánszemélyek építményadóját eltörli majd, két nappal a hivatalba lépése után elismerte, hogy mégsem. Pedig a fideszes többség akarja… De ő nem. Mert szerinte nincs rá pénz. A többség szerint van. Na de mégiscsak ő ígérte meg!

Lám! Szép jelkép ez, és szépen szimbolizálja azt, hogy mit várhatunk, és hogy mit vár Gyurcsány Ferenc is az egyre csak esélytelenebb összellenzéki győzelem után.

És ezeket jó lenne mindenkinek elmesélni… Rajta hát!

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

Lullázás 23.: Kőnászágy (Fonyód, Kripta-villa)

Múlt héten írtam a fonyódi Kripta-villáról prózában; most egy ott született verssel folytatom.   Kőleány …

3 hozzászólás

  1. Dávid Szaniszla

    Hát ettől mentsen meg a Jó Isten!

  2. Dékány Ilona

    Kedves Ervin ! Igazad van ! Csak folytassa ferenc ! Az eddigi hülyeségeihez toldjon még vagy kettőt áprilisig ! Szerencsétlen alak , aki képtelen a saját gondolataira koncentrálni . Hogy tudná követni a logikusan felépített orbáni beszédet ? /Ahhoz memóriára lenne szüksége !/ A vidéket pedig azért járja , hogy röhöghessenek akik tudnak a “jelenéseiről ” Csak azért nem dobálják meg —mint a vonát —-, mert “zártkörűen nyilatkozik “. Gyulán –tudtommal— kb. 40 szimpatizáns volt jelen . HŰHA!!!

  3. Az apró szoknyáktól és nadrágoktól sok háttéranyag birtokába juthatott Gy. Ferike, hogy még mindig a közéletben lehet – be nem mutatott diploma nélkül. Miközben például Schmitt Páltól oly ócska trükkel szabadultak meg, ami az akkori időkben elfogadott(!) dolog volt, sőt a világ bármely pontján, miután bebizonyítottan derült ki, nem egy, nem két esetben.
    Sajnálom, hogy egy bekezdésben említem a két nevet, mert Schmitt úr többet érdemel, letett ő az “asztalra” annyit, hogy a másik említett, ha két élete lenne, akkor sem tudna semmit teljesíteni. De hála Istennek neki is csak egy élete van…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.