2018 május 25., péntek
Gyurcsány Ferenc pártelnök gitározik a Demokratikus Koalíció (DK) tisztújító kongresszusán a fővárosi Hungexpo egyik csarnokában 2015. február 21-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Forrás: DK

Nagy Ervin: Folytassa Ferenc!

Share

Gyurcsány szerint is káosz, instabilitás, legalább félév kormányzás nélküli ország, sötétben tapogatózó parlament, és előrehozott választás lesz itt, ha nyernek a “nem-fideszes” pártok; és ez szerinte nagyszerű volna – kell még valamit mondanom, Ildikó?

Mondják, hogy az őszödi rém reálpolitikus. Szerintem nem… Hazug, mint ahogy az egy kiugrott, és az egykori társait eláruló politikustól elvárható; álszent, mikor folyton-folyvást moralizál és mindenki másban rosszat talál; és ravasz, mint a róka, de olyan rosszféle, nem éppen Vuk örököse. És végül gyűlölködő, hisz úgy süt belőle az ellenszenv az egyház, a vallásos emberek és a határon túli magyarok iránt, hogy az már-már kiégeti szemünket.

De létezik, és tudomásul kell vennünk, hogy van; és vannak követői is. És most, végre valahára, valóban megcsillogtatta reálpolitikusi erényeit is, hisz elismerte, hogy ha veszít a Fidesz, és nyernek a nem-fideszesek (cakompakk), akkor jön az instabilitás, és nem lesz itt semmiféle kényszer-koalíció, alkotmánymódosítás, köztársaság visszaállítása, de nem tör ki hirtelen a demokrácia, és nem lesz szakértői kormány se. Amely amúgy egyébként sincs.

És ez a realitás. Végre igazat mondott. Folytassa Ferenc!

Az ex-miniszterelnök egyébként a Civil Rádió adásában, Fiala János kérdésére ismerte el azt, hogy ha a kormánypártok elvesztik a választásokat, a „nem-Fidesz pártok” pedig többségbe kerülnek a parlamentben, akkor „elhúzódó koalíciós tárgyalások” lesznek, „aminek a végén új választás” fog következni.

Kell még valamit mondanom, Ildikó? – hogy a klasszikus őszödi beszéd végét idézzük.

Szerintem nem. Mert ebben a mondatában minden benne van. És annál is több…

Mily érdekes, és ez a többlet is benne van ebben a sommás véleményben, hogy Gyurcsány Ferenc a Jobbikkal már az esetleges „elhúzódó koalíciós tárgyalásokban” gondolkodik. Nini! Mégis?

Amúgy nem eszik olyan forrón a kását. A minap kérdezte jogosan lelkész ismerősöm, hogy miért tojták össze sokan a gatyájukat a hódmezővásárhelyi eredmények után. Hisz a testület összetétele így is tíz fideszes, két-két jobbikos és ballibsi, amely kiegészült most egy „transzpárti polgival” (copyright Reverend). Azaz 11:4-ről, 10:5-re módosult a testület összetétele, ami éppen kétharmad… Azaz nagyjából megjósolható, hogy mi lesz ebben a városban – véli a már polgármesterséget is megkóstoló lelkész barátom.

Ráadásul a „transzpárti” Márki-Zay első komolyabb útja a szoci Botkához vezetett, ahol is egy uniós zászlóval a kezében vigyorgott egy jó nagyot, amitől valószínűleg lefagyott több jobbikos szájáról is a mosoly.

Szóval kis győzelem volt ez, egy csata csupán, nem a háború.

Ráadásul jól mutatja azt is, hogy mi várna ránk. Márky-Zay ugyanis, az egyik legütősebb ígéretéről, miszerint a magánszemélyek építményadóját eltörli majd, két nappal a hivatalba lépése után elismerte, hogy mégsem. Pedig a fideszes többség akarja… De ő nem. Mert szerinte nincs rá pénz. A többség szerint van. Na de mégiscsak ő ígérte meg!

Lám! Szép jelkép ez, és szépen szimbolizálja azt, hogy mit várhatunk, és hogy mit vár Gyurcsány Ferenc is az egyre csak esélytelenebb összellenzéki győzelem után.

És ezeket jó lenne mindenkinek elmesélni… Rajta hát!

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

Pók Katalin: Váratlan elismerés, váratlan helyről

A HírTv Egyenesen című adásában 2018. május 17-én a Fidesz váratlan dicséretet kapott. Meghívott vendégként …

6 hozzászólás

 1. Dávid Szaniszla

  Hát ettől mentsen meg a Jó Isten!

 2. Nem számít? – alapvető kérdések a szocialista párt szavazói számára
  „2002 VÁLASZTÁSI SZÓRÓLAP TERVEZET! „NE FOLYTASSUNK NEGATÍV KAMPÁNYT!” Kobold Tamás LESZAVAZVA, ELBUKVA!
  — Az, hogy megbuktak 1919-ben, 1956-ban, 1989-ben?
  — A megszállók, és csalások segítségével jutottak hatalomra 1948-ban?
  — Félmillió embert hurcoltak meg törvénytelen eljárással, tízezreket veréssel, börtönnel?
  — Hogy a moszkvai helytartók köztörvényes bűnözők voltak szerte a világon!
  — Hogy idegen tankokat hívtak be saját népük ellen?
  — Repülőgépről géppuskázták, sortüzekkel irtották a hatalmuk ellen tüntetőket, hatvan helyen az országban!
  — A világ minden táján megbukott az eszme a gyakorlatban?
  — A gazdagok vagyonát elszedők, magukévá tették az „állami, népi vagyont”!
  — A kizsákmányolók elűzői maguk lettek kizsákmányolóvá?
  — A nácizók magukon viselik a nácizmus ismérvét? — milliárdosok hirdetnek szocialisztikus jólétet kapitalizmusban!
  — Minden, amit hirdettek, tettek, és tesznek, hazugság.
  — Ostobaságuk, gazemberségük, révén lejárattak egy jobb sorsra érdemes eszmét?
  — A szegény tömegeket ugyanúgy becsapták, mint mindig a történelemben?
  — A volt internacionalisták nemzeti szocialisták a szó hitleri értelmében?
  — És végül, de nem utolsósorban, az öszödi beszéd, ahol nem csak a hazugságaikat, hanem az inkompetenciájukat is beismerte Ferenc?
  „Mindinkább meggyőződöm, hogy az ország helyzete reménytelen, ez az ország nem képes magát megvédeni, mert nincsenek az állam kormányzatában becsületes emberek! (A pápai követ írja Rómának, 1526-ban!)
  „el nem tagadhatjuk, és nem szépíthetjük azt a példátlan önzést, amelynek durva konfliktusaiból áll e korszak úgynevezett politikai története. Keserű arra gondolni, hogy ez ország politikai vezetői méltatlan, alacsony lelkű, legjobb esetben tehetségtelen emberek voltak”
  Szekfű Gyula Tomori című tanulmányából. Nincs új a nap alatt!

 3. Dékány Ilona

  Kedves Ervin ! Igazad van ! Csak folytassa ferenc ! Az eddigi hülyeségeihez toldjon még vagy kettőt áprilisig ! Szerencsétlen alak , aki képtelen a saját gondolataira koncentrálni . Hogy tudná követni a logikusan felépített orbáni beszédet ? /Ahhoz memóriára lenne szüksége !/ A vidéket pedig azért járja , hogy röhöghessenek akik tudnak a “jelenéseiről ” Csak azért nem dobálják meg —mint a vonát —-, mert “zártkörűen nyilatkozik “. Gyulán –tudtommal— kb. 40 szimpatizáns volt jelen . HŰHA!!!

 4. Országházunk bemutatja,

  Az értetek vagyunk című bohózatot! Szereplői a honatyának öltözött, rosszarcú, indulatú, vagyonszerzésre koncentráló, pénzért mindenre vállalkozó, ki- és megválasztottak! Két fő csoportjuk, ódaluk van, jobb, és bal! A jobbnak csak a neve jobb. A bal meg a Kölcsey-féle balsors, kit régen tép, akkor érünk víg esztendőt, ha nem érnek többé jövendőt!
  A színjáték rossz, az előadás még rosszabb! A feszültség csak a két tábor között. A darab témája, ki hazudik nagyobbat, ki lop többet, ki a nagyobb gazember! A másik eredményét fel, magukét alulértékelik! A vita eldöntetlen eldönthetetlen! Igazi „eredményeikkel” egyik sem dicsekszik, azt a másik kutatja, rákiabálja, míg az elkövető titkolni igyekszik! Szemérmetlen, és szégyentelen mindkét azonos nemzeti gyökerű, csak „világnézetük” más! Elvi szemmel néznek mindent. Mit tudok elvinni! Nem a balhét, a vagyont! A megúszás világbajnokai! Nincs olyan párt bíró, aki fel ne mentené őket!
  Ki veszi észre? Mennél több diploma, annál több bemagolt ostobaságot mondd!
  Élünk még, sorsunk, mostoha
  Intézője, sok diplomás ostoba!

 5. Az apró szoknyáktól és nadrágoktól sok háttéranyag birtokába juthatott Gy. Ferike, hogy még mindig a közéletben lehet – be nem mutatott diploma nélkül. Miközben például Schmitt Páltól oly ócska trükkel szabadultak meg, ami az akkori időkben elfogadott(!) dolog volt, sőt a világ bármely pontján, miután bebizonyítottan derült ki, nem egy, nem két esetben.
  Sajnálom, hogy egy bekezdésben említem a két nevet, mert Schmitt úr többet érdemel, letett ő az “asztalra” annyit, hogy a másik említett, ha két élete lenne, akkor sem tudna semmit teljesíteni. De hála Istennek neki is csak egy élete van…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.