2019 január 20., vasárnap
2006-os rendőri intézkedés. / MTI

Nagy Ervin: Meséljétek el gyermekeiteknek, hogy miért nem lehet együtt tüntetni Gyurcsány Ferenccel

Share

Nagy ma a felnőtté váló gyermekek szüleinek felelőssége. És biztos vagyok benne, hogy elviselhetetlen kősziklaként fogja nyomni vállukat, ha nem mesélnek nekik arról, hogy mi történt 2006 őszén. Ha nem mondják el, hogy milyen volt az élet a Gyurcsány- és végül a Bajnai-kormány idején. Mert ők nem emlékezhetnek, nem tudhatják azt, hisz még csak kisgyermekek voltak. Ma viszont már nagykorú szavazók, így el kell nekik mondani azt is, hogy mehetünk ugyan tüntetni a kormány ellenében, de nem állhatunk Gyurcsány Ferenc mellett a tömegben egy percig sem.

Ma olyanok is szavaztak, akik csupán 6-7 évesek, vagy alsó tagozatosak voltak akkor, mikor Gyurcsány Ferenc és a rendőrség vezetői hagyták (vagy utasították?), hogy embereket verjenek az utcán, hogy lőjenek azokra, akik ugyanúgy tüntettek, mint szombaton és a következő szombaton fognak tüntetni mások. Sőt! Aki csak megemlékezni ment az 56-os forradalomra vagy véletlenül arra járt, az is kapott pár pofont, gumibotozást, esetleg gyalázatos módon egy zárkába kellett rettegniük a hatalomtól.

Ilyen is volt, bizony! Még akkor is, ha a ma tüntetők egy részét akkoriban csak a nagyszünetben lejátszott udvari focimeccs vagy a pörgősszoknya és az ugrálókötél-bajnokság érdekelte. De, ha nem is tapasztalták, akkor is megtörtént.

Ezért (sem) lehet ma együtt tüntetni a kormány ellen Gyurcsány Ferenccel!

De ezt el kell nekik mesélni, meg kell nekik mutatni, meg kell velük értetni – ez pedig a szülők dolga és felelőssége.

Persze, aki ma 18-20 éves, annak a vérében van a lázadás. Nincs is ezzel semmi baj. Ez a természet és a társadalom rendje, a generációváltások logikája.

Demokrácia van és véleményszabadság. De létezik moralitás is… Ez pedig azt parancsolja nekünk, hogy Gyurcsány Ferenccel nem megyünk tüntetni a hatalom ellen. Mert nem!

Aki még emlékszik 2006 őszére, az tudja miről beszélek. Aki nem, azt pedig emlékeztetni kell rá. Vagy el kell neki mesélni, hogy tisztán lásson.

És ez, hangsúlyozom, a szülők felelőssége!

Meséljetek hát nekik a vizitdíjról, a tandíjról, a lepusztuló egészségügyről, az eladósodott önkormányzatokról, a devizahitelről! Meséljetek nekik a hazugságokról, a gázáremelésről, az inflációról, a munkanélküliségről! Meséljétek el, hogy mit tett ez az ember a szocialistákkal és az SZDSZ-szel karöltve! De meséljetek bármiről, ami eszetekbe jut – mindegy, csak mutassátok meg nekik, hogy lehet elégedetlenkedni, lehet más véleményen lenni, lehet tüntetni, de Gyurcsány Ferenccel egy sorban vonulni nem.

Ez nem politikai, ez morális kérdés, ami szerintem (és remélhetőleg a többség szerint is) magasabb rendű dolog.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

A puszták éneke – Vízkereszt

Gyermekként még azt gondoltam, hogy e a napon egymást keresztezi két vízsugár: nem fogta fel …

3 hozzászólás

 1. Magyari Csabáné

  EZT FŐLEG A “tetves jobbik párttagoknak” KELLENE ELMAGYARÁZNI!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Kedves Ervin ! Az én nagyapám éppencsak hogy tudott olvasni . Akkoriban a parasztgyerekek maximum 6 elemit végeztek . Megjárta az isonzói csatát , szerencsére túlélte . A hat gyermeküket becsülettel felnevelték Nagymamával . Presbiter volt , minden vasárnap beballagott a kb. 8 km-ről a templomba . Fő olvasmánya a Biblia volt . 1945 után a szüneteket a tanyán töltöttem . Rengeteget mesélt Nagyapa –jó volt a “beszélőkéje ” ! Hajnali 4–kor kelt , a tyúkokkal egyidőben feküdt . Tátott szájjal hallgattuk Őt !
  Mi van most ? A gyerek , az unoka csak a saját ” dolgaival ” törődik . Mindennel kapcsolatban azt közli : Ó! Az mikor volt ?! Most más világ van ! Egyszerűen semmi nem érdekli , ami elmúlt .
  Igen , a szülők felelőssége lenne , hogy beszélgessenek már a 3 éves gyerekükkel ! De sajnos ezt csak kevesen teszik meg . Pedig akkor kellene elkezdeni a közös eszmecserét , amire építhetik folyamatosan a történéseket , kiegészítve az iskolában tanultakkal .
  Nem tudom , hogy az írásodat mennyien olvassák , de bizony nagyon igazat írtál !

 3. Egy tanárnő ismerősöm kétségbeesetten mesélte, hogy 17 éves tanítványa felháborodva üvöltötte, hogy a 92 éves nagymamája hogyan mert (!) az ő jövőjéről szavazni ?
  Itt tartunk és még rosszabb lesz a mai 14-17 évesekkel négy év múlva, ha nem magyarázzuk el , nem értetjük meg velük, hogy mi is a valós helyzet.
  Én az válaszoltam volna az ilyen erős EGO-ju fiatalnak, hogy a te drága nagymamád már akkor döntött a te jövődről, amikor édesanyádat megszülte, felnevelte és végig gürcölte az életét, hogy neked jobb életed legyen !
  És most menj kisfiam és kérj bocsánatot nagyanyádtól és csókold meg a kezét ! És tanulj szorgalmasan, mert a te jövődet az fogja igazán meghatározni !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.