2019 február 19., kedd
Budapest, 2000. február 13.Több ezer budapesti vett részt a Budavári Dísz téren "Békét akarunk, nyugalmat és félelem nélküli életet" gondolat jegyében rendezett csendes demonstráción, amelyen megjelent Göncz Árpád köztársasági elnök, Kovács László az MSZP elnöke és Horn Gyula ex-miniszterelnök, MSZP képviselô. A Civil Fórum szervezte megmozduláson felszólalt Fodor István, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke, valamint Mécs Imre szabaddemokrata országgyűlési képviselô. A képen: Kovács László, Horn Gyula és Göncz Árpád a tüntetők között. MTI Fotó: Soós Lajos

Nagy Ervin: Ne legyen Göncz Árpádról elnevezve az Árpád hídi metrómegálló!

Share

Tóth József, a főváros 13. kerületének szoci polgármestere kezdeményezte, hogy a 3-as metró felújítása után az Árpád híd megállót a jövőben Göncz Árpád megállónak nevezzék át. Nos, mivel a történelmi szimbólumok és a hősök jelenléte a közterületen mindig is többet jelentett egy-egy lakcímkártyán lévő macskakaparásnál vagy egy turista által megbámult, és egy nap múlva elfelejtett momentumnál, a galambok szálláshelyéről nem is beszélve – így ezt egy normális, polgári, a rendszerváltást és annak minden bűnét lezárni kívánó nemzet közössége nem engedheti meg. A Demokrata.hu oldalán megjelent, Ágoston Balázs által írt jegyzet után el is indult egy spontán, civil kezdeményezés “Ne nevezzünk el semmit Göncz Árpádról” címmel a Facebook-on. Csatlakozzunk ehhez minél többen!

A történelmi szimbólumok és a múltunk hősei, illetve az általuk képviselt értékek ápolása mindig is nagyban meghatározták a magyarság aktuális szellemi állapotát. Mikor a gigantikus Sztálin szobor állt, lehetett előtte tisztelegni, térdre borulni, piros zászlót lengetni; de lehet ugyanúgy gondolatban megátkozni, vagy titokban ráköpni egyet. És mikor eljött az a bizonyos dicsőséges nap 1956-ban, le kellett dönteni, kalapáccsal a fejét a szétverni – mert többet jelentett egy szobornál. Ahogy a sarlót és a kalapácsot is ki kellett dobni, miután elvégezte utóbbi dicső feladatát Sztálin testrészeivel.

Így nagyon nem mindegy, mondhatni nem egy egyszerű adminisztratív kérdés, hogy miről, vagy kiről van elnevezve egy-egy közterület, vagy kinek a szobra áll az ország szívében.

Tudták ezt a mocskos kommunisták is, akik előszeretettel nevezték át a különböző ünnepeinket, csak egy példát kiragadva augusztus 20-t az alkotmány ünnepének keresztelték át Rákosiék, vagy rombolták le a Regnum Marianum templomot és építettek meg helyére a már említett Sztálin szobrot.

Most, 2018-ban, mikor végre elkezdődött a múlt egyre őszintébb feltárása, mikor kezdünk szembenézni azzal, hogy a rendszerváltást sokan megpróbálták elcsalni, vagy igyekezetek a kultúra és a gazdaság területén igaztalan hatalomhoz jutni és azzal visszaélni (sajnos többek sikeresen) – fontos az, hogy ne engedjük a nemzeti emlékezet rendbetételének megakasztását Göncz Árpádokkal, kiknek szerepéről, a már idézett Ágoston Balázs mindent megírt:

„E cinikus és vérlázító döntéssel ismét szembeköpték a nemzetet. Egy könnyed csuklómozdulattal törlik a dicső magyar fejedelmet, hogy helyébe ültessék a valódi rendszerváltás elszabotálásának egyik főbűnösét, a magyarellenes SZDSZ által joystickkal irányított paktumállamfőt, aki a nyílt hazaárulástól sem riadt vissza, ha pártja érdekei úgy kívánták. A második világháború idején a megszálló szovjet hadsereggel paktáló zászlóaljban partizánkodó, államfőként a trianoni országcsonkítás fölött örvendező Göncz emléke méltatlan a megörökítésre, nevét a jövőben megírandó hiteles történelemkönyvek a magyar történelem kártevőinek sorában említik majd. A nemzet lelki gyógyulásának érdekében hagyni kell, hogy a feledés homálya boruljon erre az ártalmas politikai szélhámosra.(Ágoston Balázs: Kártékony Göncz-Kultusz / demokrata.hu)

Mindezek után csak annyit mondhatok, hogy teljes mellszélességgel és tiszta szívből, a történelmi igazságtétel hitében, támogatom és arra bíztatok mindenkit, hogy csatlakozzon a közösségi oldalon lévő kezdeményezéshez!

Itt: Göncz Árpádról ne nevezzenek el semmit Facebook-csoport

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

Lullázás 23.: Kőnászágy (Fonyód, Kripta-villa)

Múlt héten írtam a fonyódi Kripta-villáról prózában; most egy ott született verssel folytatom.   Kőleány …

6 hozzászólás

 1. Gábor Erzsébet

  A rendszerváltás legnagyobb tévedése volt Göncz Árpádot államfőnek megválasztani!!!! Többé ilyen hibát ne kövessük el és azt se, hogy M megállót nevezzenek róla.

 2. Dávid Szaniszla

  Nagyon szeretném, ha Göncz Árpádról semmit nem neveznének el!. Azt az embert ki kell törölni a magyar történelem lapjairól. Isten bocsássa neki mind azt, amit a magyar emberekkel szemben vétett, a börtönben és 1991 után, azzal, hogy elvállalta, sőt másodszorra is elvállalta a Köztársasági Elnöki címet. nem volt méltó rá. Nem szabad a Metró állomást elnevezni róla! Tiltakozom ellene!

 3. Dékány Ilona

  Akkor , amikor ő került a posztra , kik voltak a vezetők ? Azt csodálom , hogy a pannonhalmi Asztrid atya búcsúztatta Göncz Árpádot . Bár a legtöbb “disznóság ” utólag derült ki , mégis a legnagyobb DISZNÓSÁG az lenne , ha róla bármit elneveznének ! DE: Hogy a Metró megállóban 3 percenként elhangozzon a neve , az szégyen lenne még a családjának is !

 4. Rozványi Dávid

  Göncz Árpád a történelmünk része, de nem az, amire szívesen emlékeznék. Ahogyan Dózsa Györgyre sem… A két metrómegálló egymás mellett lesz – a két pusztulással teli időszak két percre egymástól.

 5. Tóth Zoltán

  Ezzel kissé elkéstetek. A Göncz Árpád városközpontot már csaknem másfél évvel ezelőtt átadta Szalay-Bobrovniczky Alexandra fideszes főpolgármester-helyettes. Amúgy sem érthető a felhorgadás, hiszen Gönczöt még Orbán Viktor is “mindannyiunk elnökének” és “a nemzet köztársasági elnökének” nevezte, és megköszönte, amit a hazáért tett: http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/hirek/a-tortenelem-ismet-rank-rugta-az-ajtot

 6. soha,ez egy patkány

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.