2020 június 1., hétfő
Nagy János kapta az idei Pro Probitate díjat - Fotó: Katona Tamás / ma7.sk

Nagy János kapta az idei Pro Probitate – Helytállásért díjat

Share

Nagy János szobrászművész kapta az idei Pro Probitate – Helytállásért díjat, a felvidéki magyar közösség számára példamutató kiállásért adományozott elismerést a kitüntetett Révkomáromban vette át vasárnap.

A Tiszti Pavilon nagytermében délután tartott díjátadó ünnepségen számos vendég vett részt, köztük a felvidéki magyar közösség politikai érdekképviseletének tagjai, Magyarország pozsonyi nagykövetségének képviselői és több más ismert közéleti személyiség.

Köszöntőjében Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke rámutatott: a “kevesebbségi létben” élőknek sokszorosan kell megtanulniuk legyőzni önmagukat, meg kell küzdeniük a rájuk erőltetett stigmával és a kishitűséggel is, azonban a felvidéki magyar közösségnek szerencséje van, mert mindig akadtak köztük olyanok, akik nem az árral úsztak, hanem példát mutattak.

“Mert kellenek a példák, különösen most, amikor az értékvesztett Európában nekünk, közép-európai embereknek kell kijelölnünk a helyes irányt, nem a mindenáron ellenkezés miatt, hanem mert e nélkül az európaiság, mint egyetemes értékek rendszere kerül veszélybe” – hangsúlyozta Menyhárt József.

Bárdos Gyula, a felvidéki magyarok legnagyobb kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok elnöke azt hangsúlyozta, hogy Nagy János életművével megmutatta egy számbeli kisebbségben élő közösség nagyságát, és azt, hogy a nehezebb, keskenyebb úton is célba lehet érni.

Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője, a Pro Probitate díj egyik alapítója az MTI-nek elmondta: az idén huszonötödik alkalommal kiosztott Pro Probitate díj a közösségért tevő emberek megmutatásáról szól, ám mivel ezt a díjat csak felvidéki magyarok kaphatják, az idén létrehozták annak testvérdíját is. Ennek az elismerésnek a Felvidéki Magyarságért díj nevet adták, azt olyan nem felvidéki magyarok kaphatják meg, akik sokat tettek a közösségért. Az újonnan alapított elismerést az idén ketten kapták meg, Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke és Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere.

“Mindketten lényegében a Felvidékről származnak (…) a példájuk azt mutatja, hogy ha valaki el is kerül a szülőföldjéről, akkor is tudja támogatni a felvidéki magyar közösséget” – mondta Csáky Pál.

Nagy János, aki a most neki adományozott Pro Probitate díj egyik megálmodója és az azzal járó szobor kivitelezője is, az MTI-nek a díjról azt mondta: annak idején azért tartották fontosnak létrehozni ezt az elismerést, mert addig csak mástól kaphattak díjakat a felvidéki magyarok, a saját közösségében való elismerés pedig mindenkinek sokkal fontosabb és jobban esik.

A Pro Probitate – Helytállásért díjat 1994-ben alapították az akkori Együttélés és a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom parlamenti képviselői a mártírhalált halt Esterházy János csehszlovákiai magyar politikus tiszteletére. A díjat minden évben kiosztják, azt a felvidéki magyar közösség egy-egy olyan jelentős személyiségének vagy szervezetének adományozzák, akik kiállásukkal, a magyar közösség számára példamutató viselkedésükkel kiérdemelték azt.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Bunkermúzeum

Vannak témák, amikhez szinte lehetetlenség hozzányúlni, nevezhetjük ezeket akár darázsfészeknek is. A magyar történelem egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.