2018 június 24., vasárnap
A középen álló szakállas férfi Ahmed H. / Fotó: police.hu
A középen álló szakállas férfi Ahmed H. / Fotó: police.hu

Nagy Ervin: Találkozás a határon: Ahmed H. és az ukránok – ki hogy jöhet át? (Vezércikk)

Share

Vajon kinek van több joga Európában? Kinek kötelessége, kinek előjoga? A kárpátaljai magyarnak, az ukrán állampolgárnak, vagy Ahmed H. hivatásos határsértőnek, aljas kődobálónak?

Vasárnap nulla órakor életbe lépett az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentessége; azaz: ezentúl vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba az úgynevezett biometrikus útlevéllel rendelkező állampolgárok.

Történelmi fordulópont – valóban! És a kárpátaljai magyarság számára is kiemelt jelentősége van mindennek.

Örülünk, persze, hisz nem könnyen ment. A magyar kormány nem kevés erőfeszítése és sokak, így Hollandia, Franciaország és a még tagsággal rendelkező Egyesült Királyság ellenállása mellett.

De… Az ördög mindig a részletekben rejlik. Ott bújik meg alattomosan és kényszerít minket arra, hogy jogos kételyek merüljenek fel bennünk.

Az uniós rendelkezés szerint ugyanis a határátlépőnek rendelkeznie kell olyan papírokkal, amelyek jelzik utazásának okát és célját. Az utas köteles igazolni, hogy van szálláshelye vagy rendelkezik szállodafoglalással, és fel kell mutatnia a visszaútra szóló jegyet. Illetve szükséges, hogy érvényes egészségügyi biztosítása legyen és rendelkezzen meghatározott pénzösszeggel, amely országonként változó nagyságú, de örvendetes, hogy Magyarország esetében a legkisebb ez az elvárás.

A vízummentesség továbbá nem teszi lehetővé az ukrán állampolgárok számára a szabad munkavállalást, lakhatást, tanulmányok folytatását, leszámítva az engedélyezett tartózkodási időn belüli részképzéseket…

És, hogy miért fontosak ezek a részletek?

Mert érdemes összehasonlítani az Európai Unióban elterjedt, a nem a kontinensről érkező bevándorlással kapcsolatos „nyitott kapuk politikájával”!

Az észak-afrikai, a szíriai, az afgán (illetve így tovább sorolva a leggyakoribb régiókbeli és nemzetiségű) bevándorlónak több uniós országban sem kell érvényes egészségbiztosítási papírokat felmutatnia, vagy szálláshelyet, munkahelyet igazolnia, esetleg készpénzt lobogtatnia, hanem mindezt megkapják minden különösebb erőfeszítés nélkül. Visszautazást igazolni pedig szintén nem szükséges nekik.

Azaz, egy ukrán állampolgárral, vagy egy kárpátaljai magyarral szemben, egy „Ahmed H.-típusú bevándorló”, aki akár kövekkel is megdobálja a magyar határőröket, automatikusan megkapja ezeket az előjogokat. Kap szállást, iskolát, munkalehetőséget, segélyt és néha még mobiltelefont internetes kapcsolattal is. (Legalábbis, ha az unió “haladó országait” nézzük!) Azaz minden integrációs lehetőséget felkínálnak neki. Míg az ukrajnai állampolgár, szerencsére már vízum nélkül ugyan, de csak a szállás, a munka, az egészségbiztosítás meglétének igazolása mellett, készpénzzel és a visszautat igazoló papírokkal a zsebében jöhet be az unió területére… De „Ahmed H.” estében ezek a kötelmek nem léteznek

Ergo: Az Unió – teljesen érthetetlen módon – igencsak furcsán, kimondottan kettős mércével értelmezi Európát.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

Hoppál Hunor: Válófélben?

Egyre fogy a levegő Merkel körül. Hétfőn kéthetes ultimátumot kapott belügyminiszterétől, Horst Seehofertől, hogy európai …

Egy hozzászólás van

  1. EZEK MIND ZSOLDOS KATONÁK…AMIT AHMED H. TETT AZ AZ ORSZÁG BIZTONSÁGA ELLEN ÍRÁNYULT ÈS SZÁNDÈKOSAN SZÁLLÍTOTTÁK VAGY JUTOTT ODA…EZEKEZ EGYBŐL LE KELL LŐNI, MERT EZ KATONA ÈS ERŐSZAKOT KŐVETETT EL ANNÈLKŰL, HOGY ŐT A SAJÁT MAGÁN ÈLETÈBEN MAGYARORSZÁGRÓL VALAKI ELLENSÈGES LETT VOLNA FELÈ..EGÈSZ EUROPÁT HAGYTA MEGSZÁLNI A SOROS GYÖRGY ÁLTAL FIZETETT ZSOLDOS KATONÁKKAL…TRAGÈDIA, MERT EZ A KÁOSZ MÁR RÈG KEZELHETETLEN…AZT AKARJÁK ELÈRNI, HOGY ELÈG ÁLDOZAT LEGYEN, MERT EUROPA OLYAN SOKKOS ÁLLAPOTBA FOG KERÜLNI, HOGY TEHETETLEN LESZ, CSAK MENEKÜLNI FOGUNK HA TUDUNK…NINCSEN HADSEREG..BORZALOM..ESZETLENSÈG..HÁNY TERRORISTÁT KELL BEFOGADNUNK!!???&&&

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.