2019 szeptember 18., szerda

Nagypénteki térdeplés

Share

Katonás koppantás az ajtón, szinte dergetés. Nyitom az ajtót, hadd lássam, mi ez a nagypénteki dörömbölés. Egy fél vider pityókával állt egy ember a járdán, látszott az arcán hogy nagyon ideges. Hangot is adott haragjának, szentségeket, s egyebeket nagyhangon emlegette. Meglepődtem, nem értettem, a káromkodása nagyon zavart, hisz Nagypéntek lévén már ünnepi volt a hangulat.

Zadarta, hadarta, pityókát a viderbe mutogatta, hogy Vasárnap ezt vette és ne milyen lyukatos, meg fekete. Kitől vette, kérdeztem, hisz én nem ismertem. A feleségem volt a tettes – szerinte. Mosolyogva érdeklődtem, írná le, hogy néz ki a feleségem. Névsorolvasás, ismét szidott, hogy, hogy nem ismerem a feleségem. De nekifogott és két káromkodás közbe leírta.

Egyből tudtam, hogy az úr nem jó helyt jár, mert se a pityóka, se a személyleírás nem talált. Ahogy kiérkezett a párom a kiabálásra, elsápadt az úr és káromkodása megfogont. A legnyugodtabb hangomon megemlítettem, hogy az elnézés szót ezek után nagyon szeretném hallani. Térdre rogyott, kezét felfogta nemcsak imára, szerintem fejét a nyaklevestől is óvta. Felállott, lépett vagy kettőt, kapu fele iszkolt, de ahogy közelebb mentem a térde ismét megcsuklott. Pedig az elnézést szót mosolyogva és nyugodtan kértem. Szinte szaladt kifele, hogy ezt ily olcsón megúszta, káromkodásáért idegen udvaron senki meg nem csapta.

Hírből hallottam utána, hogy mikor megtalálta az eladót, hogy úgy kérte vissza a pénzt nagy káromkodás közbe, hogy e pityókáért ő biza már kétszer letérdepelt.

Virágvasárnapján akkor se és azóta sem nyitunk, és aki nagypénteken káromkodik, ha vett pityókát, ha nem, kikövetelem az elnézés szót. Nagypénteken Jézus a kereszten megbocsájtott, káromkodós eltévedt bácsink is vezekelt a járdán.

Így utólag neki is áldott térdeplésmentes Húsvéti ünnepeket kívánok:

Lukács Géza

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Lukács Géza

Legfrissebb bejegyzések Lukács Géza (összes bejegyzés)

Share

Esetleg más?

MNM Málenkij Robot Emlékhely

#Muzej2019 – MNM Málenkij Robot Emlékhely

Aki a Hungária körúton a Rákóczi hídtól észak felé halad, nem tudja nem észrevenni ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.