2020 április 7., kedd
Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlinben / forrás: pozitivnap.hu

Nagyszabású programsorozat kezdődik Berlinben 1956 emlékére

Share

Nagyszabású programsorozattal emlékeznek meg hétfőtől Berlinben az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulójáról, a rendezvények között köztéri videofestés is szerepel, és ünnepi beszédet mond az egyik legtekintélyesebb német politikus, Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszter.

Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlinben / forrás: pozitivnap.hu
Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlinben / forrás: pozitivnap.hu

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával szervezett rendezvénysorozat a Memory Project 1956/2016 című videoinstalláció megnyitójával kezdődik a német fővárosban működő magyar kulturális intézetben, a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) hétfő este. Az alkotó Pigniczky Réka dokumentumfilm-rendező olyan németországi magyar emigráns szemtanúkkal készített videointerjúkat, akik részt vettek a szabadságharcban vagy saját élményük van róla.

A személyes sorsokat egymás mellé illesztve kirajzolódnak az ötvenes évek Magyarországának mindennapjai, a forradalom története, a megtorlások előli menekülés, az emigráció és az új hazába való beilleszkedés élménye, amelyen 200 ezer magyar osztozott. A kortárs szemtanúk visszaemlékezéseit mai fiatalok, az 56-os emigránsok gyermekeinek és unokáinak reflexiói egészítik ki. A CHB kezdeményezésére 2016 nyarán Németországban felvett interjúk a The Memory Project történelmi vizuális archívum részét képezik, melyet Pigniczky Réka és Lauer Rice Andrea hoztak létre az Egyesült Államokban.

Kedden 1956 – átrendeződés a keleti blokkban – a sztálinizmussal való szakítás és következményei Kelet-Közép-Európában címmel kétnapos történettudományi konferencia kezdődik a CHB-ban. Az előadók között van Elmar Brok német kereszténydemokrata (CDU) politikus, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke, Hartmut Koschyk CDU-s parlamenti (Bundestag-) képviselő, a keletnémet állampárti diktatúra történetének feltárására hivatott közalapítvány (Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur) tanácsának alelnöke, Lothar de Maiziere, az NDK utolsó – és első demokratikusan megválasztott – miniszterelnöke, Balázs Péter volt külügyminiszter, a Közép-európai Egyetem (CEU) Nemzetközi tanulmányok és európai tanulmányok tanszékének egyetemi tanára és Ungváry Krisztián, az 1956-os Intézet történésze.

Kedd este a berlini magyar nagykövetség szervezésében a Konzerthausban tartanak megemlékezést, amelyen ünnepi beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, a CDU politikusa, majd hangversenyt ad a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

Október 24-től 28-ig a CHB egy rendhagyó köztéri programmal, a német főváros tíz helyszínén videofestés segítségével idézi meg a forradalom és szabadságharc eseményeinek, hőseinek, áldozatainak emlékét, a nemzetközi hírű médiakollektíva, a Sweatshoppe részvételével.

A CHB tájékoztatása szerint a Mindenki forradalma – Jedermanns Aufstand című program alapvetése, hogy a szabadság iránti vágy a modern ember elválaszthatatlan jellemzője: kortól, nemtől és nemzetiségtől függetlenül mindenkiben ott él. Az interaktív programsorozat ezért mindenki számára lehetőséget teremt, hogy bekapcsolódjon a forradalom emlékének megidézésébe.

Közben csütörtök óta nagy érdeklődés mellett zajlik az első berlini magyar filmfesztivál, a Huniwood. A CHB és a SpeakEasy Project Berlin közös rendezésű, október 24-ig tartó fesztiváljának 1956-os szekciójában egyebek mellett a Szerelem (Makk Károly), a Megáll az idő (Gothár Péter), a Kolorádó Kid (Vágvölgyi B. András) és az Eldorádó (Bereményi Géza) eleveníti fel a forradalom és szabadságharc emlékét.

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.