2021 október 16., szombat

Nazareth Mikulás előestéjén – december 5.-én ér Budapestre a skót rock-banda jubileumi turnéja

Share

Véletlen egybecsengés, hogy az ötvenedik születésnapját ünneplő Nazareth együttes éppen az év utolsó hónapjában ad koncertet fűvárosunkban, az A38-as állóhajón. Más kérdés, hogy a zenekarnév nem is Jézus származási helyéhez kötődik; ahány forrás, annyi legenda az elnevezésre, ebbe ne is menjünk bele!

A fél évszázados fennállástól sem kell megijedni; az eredeti felállásból csupán Pete Agnew basszusgitáros szerepel a csapatban. Fia, Lee ül a dobok mögött, hiszen sajnos a zenekarnak halottja is van már: húsz éve, hogy végzetes szívrohamot kapott Darrell Sweet, az eredeti dobos. Dan McCafferty énekes öt évvel ezelőtt nyugdíjba vonult, őt  a Krokusból ismert Carl Sentance váltotta. Ne feledkezzünk meg Jimmy Murrison (nem Jim Morrison) szólógitárosról sem, aki ’94 óta erősíti a bandát.

A Nazareth zenekar megalakulása után hét évvel, 1975-ben érte el a világhírnevet a Love Hurts című balladával, mely szinte „véletlenül”, feldolgozásként került a Hair of the Dog album amerikai változatára, a rövid játékidő miatt. Talán ez a siker is hozzájárult ahhoz, hogy a hetvenes években követett progresszív irányvonalat 1980 körül slágeresebb stílusra váltsák, olyan dalokkal ajándékozva meg a világot, mint a Holiday, a Where are you now?, vagy a Winner on the Night.

A Hair of the Dog lemez címadó dalát a Guns and Roses is feldolgozta, sőt, énekesük, Axel Rose meg is hívta a skót zenekart esküvőjére talpalávalót húzni, de McCaffertyék köszönettel elhárították a megtisztelő (?) felkérést.

A Nazareth mindezt leszámítva folyamatosan aktív, erre bizonyság eddigi huszonnégy stúdió-albumuk. A 2010-es évek három új dalgyűjteményt is szültek a rajongóknak. A legutóbbi ez év októberében jött ki Tattooed my Brain címmel – és már az új énekessel, Sentance-szel. A nagy slágerek mellé bizonyára erről is eljátszanak néhány nótát Budapest legelképesztőbb koncerthelyszínén, az A38-as állóhajó gyomrában.

Kik?  Nazareth rock zenekar

Szervező: Livesound Agency

Hol? A38-as hajó, Budapest, Petőfi –híd budai hídfő

Mikor? 2018. december 5. 20:00

Mennyiért? 6900 Ft (elővétel), 7500 Ft (a koncert napján)

Szerző: Veca / Fesztikorkep.com

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.