2021 március 8., hétfő
EU-zászlók lengenek az Európai Bizottság brüsszeli székháza előtt. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Ne bántsd a magyart!

Share

Mindenki figyelmébe ajánlom Surján László cikkét, amely a Magyar Időkben jelent meg!

A Minority Safe Pack (kisebbségi mentőcsomag) polgári kezdeményezés alapján egymillió aláírás szükséges,  amellyel az Európai Bizottságot jogalkotási javaslat előterjesztésére szólítja fel.

Az európai polgári kezdeményezésnek köszönhetően ha egymillió uniós polgár összefog, közvetlenül részt vehet az uniós szakpolitikák kialakításában. A fő cél, hogy az EU a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmének javítása, és az Európai Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése céljából fogadjon el jogi aktusokat.

Megindult az aláírásgyűjtés, a kezdeményezést az EU befogadta (Európai bizottsági nyilvántartási szám: ECI(2017)000004 A nyilvántartásba vétel időpontja: 03/04/2017.

Már talán csak annyit kellene írni, hogy nosza magyarok, írjuk alá! De, ha ennyire egyszerű volna, akkor 2004 december 5. napja nem úgy történt volna, ahogy …! Ne szépítsük: itt minden nagyobb témát áthat a politika, pontosabban a belpolitika. Ezért néhány szóval érdemes a legalapvetőbb érveket felsorolni – talán Surján Lászlónak, s a többi kezdeményezőnek sincs ellenére.

fotó: erdély.ma

Először: ha az EU-ba özönlött, vegyes, különböző okokból Európába érkezett migránsokat ezerrel védik – jogilag és anyagiakkal egyaránt, akkor talán az őshonos népcsoportok is védelmet érdemelnek! De egyes pártok – itthon és nyugaton – csak a migránsokat védik. Másodszor: ha a XX. századi háborúkat lezáró békeszerződésekben foglalt, kisebbségeket érintő szövegeket megnézzük, s összevetjük a valósággal, akkor azt  gondoljuk, ha minden megvalósulna, akkor nem is volna semmi baj. Még akkor is, ha maguk a győztesek is igazságtalannak tartják a „békét”. De az államok egy része igazságosnak. Csakhogy Surján Lászlónak igaza van. Közelednek az I. világháborút lezáró szerződések évfordulói, s már most is érezhető a győztesek nacionalista mámora. Egységes nemzetállamot írnak az alaptörvényeikben, és – vagyis hogy beteljesedjék az alaptörvény szövege – minden lehető eszközzel ki akarják szorítani vagy asszimilálni etnikailag, nyelvileg a magyarokat. 

De ismét ne szépítsük: V4 ide, V4 oda, ezt a konfliktust vállalni kell! Újra jönnek az ellenérvek, hogy ezt a kérdést most nem időszerű felvetni, mert megoszt minket. Igen, de a kezdeményezés hivatalosan megtörtént. Legalább kiderülhet, hogy az EU nagy arcú, humanizmusról papoló nagyjai valójában mit is képviselnek. Miért is nem semmisítik meg a Benesá-féle dekrétumokat, s a hasonló Kassai programot? A szerbek valószínűleg nem támadnák meg a kezdeményezést – nem is tehetik, hiszen még nincsenek bent az EU-ban. És a többi szomszédos állam, akik bent vannak?

Én már aláírtam, de a játékszabályok szerint több állam szavazásra jogosult EU-állampolgár aláírása is szükséges bizonyos százalékban.

Tehát terjeszteni szükséges és aláírni, hogy elérjük a céljainkat!

 Ide kattintva írhatja alá a kezdeményezést!

K. Patakfalvy

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Patakfalvy Katalin

Végzettségek: tanító ; igazgatási rendszerszervező
Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

2 hozzászólás

 1. Dékány Ilona

  Kedves Katalin! Bizonyára én vagyok az alulképzett . TÁMOGATNÁM ,de képtelen voltam kitölteni ! SAJNÁLOM!

 2. Peta Dragunovics

  Sermmit nem érdemes kitölteni ami Magyar idős!
  Íme a MAGYAR IDŐS hiteles tájékoztatás:

  “Zárt kapuk mögött tartották az Újpest-Vasas mérkőzést, a Magyar Idők szerint 2500 néző volt kint. Csakhogy a meccset zárt kapuk mögött játszották.”
  Ergo, nem voltak nézők!

  Schopasch, mondja a művel kínai – németül!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.