2020 október 26., hétfő
Október 26-án a Szerbiában élő 22 nemzeti kisebbség közül egyébként 17 választhatja meg közvetlen módon saját kisebbségi önkormányzatát.

Négy lista közül választhatnak nemzeti tanácsot a vajdasági magyarok október 26-án

Share

Négy választási lista összesen 117 jelöltje közül választhatják meg a vajdasági magyarok október 26-án 35 tagú kisebbségi önkormányzatuk, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) tagjait.

 

Október 26-án a Szerbiában élő 22 nemzeti kisebbség közül egyébként 17 választhatja meg közvetlen módon saját kisebbségi önkormányzatát.A délvidéki magyarság az MNT-n keresztül valósíthatja meg a kulturális autonómiához való jogát, a testület jogköre a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki.

 

A magyar szavazók a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott “Magyar Összefogás” listája, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének “VMDK-Csonka Áron” elnevezésű listája, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) egyik elnökségi tagja által vezetett “Magyar Liga-Új Magyar Alternatíva-Vass Tibor” nevű lista, illetve a “Másként Magyarságunkért-Fodor László” elnevezésű lista közül választhatnak. Ez utóbbin olyan politikusok is szerepelnek, akik négy évvel ezelőtt a Demokrata Párt (DS) támogatásával indultak az MNT-tagságért.

 

Október 26-án a Szerbiában élő 22 nemzeti kisebbség közül egyébként 17 választhatja meg közvetlen módon saját kisebbségi önkormányzatát. A nemzeti tanácsi választásokon való részvételhez a szavazásra jogosultaknak külön választói névjegyzékre kellett feliratkozniuk. A szerbiai hivatalos közlönyben hétfőn megjelent adatok szerint összesen 454 596-an iratkoztak fel valamely névjegyzékre – húszezerrel többen mint négy éve -, azaz ennyi embernek lesz joga szavazni a jövő vasárnap.

 

A központi választási bizottság 76 listát hirdetett ki eddig, néhányat pedig a szükséges dokumentumok pótlására szólított fel. A legtöbb listát – kilencet – a bunyevác nemzeti kisebbség adta át, míg a bosnyák, a szlovén és a cseh kisebbségnek csak két-két listáját hirdette ki hétfőig a választási bizottság.

 

A két bosnyák lista versenyét a szerb és a boszniai közvélemény is élénk érdeklődéssel követi, Muamer Zukolic és Sulejman Ugljanin kampányának középpontjában a délnyugat-szerbiai – bosnyákok lakta – Szandzsák térségének autonómiája állt, annak ellenére, hogy a nemzeti tanácsok nem dönthetnek ebben a kérdésben. Az eredmény tehát akár arra is rávilágíthat, hogyan is képzelik el jövőjüket a Szerbiában élő bosnyákok.

 

mti

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A temerini Nagy Arnold nyerte a Vajdasági Vágtát

A dél-bácskai Temerint képviselő Nagy Arnold nyerte meg szombaton a hatodik alkalommal megrendezett Vajdasági Vágtát …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.