2018 március 24., szombat
German Chancellor and head of the Christian Democratic Union (CDU) Angela Merkel toasts during the Trudering festival in Munich, Germany, May 28, 2017. REUTERS/Michaela Rehle

Negyedjére is Angela

Share

Megválasztotta kancellárnak a német szövetségi parlament (Bundestag) szerdán Angela Merkelt. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke 364 szavazatot kapott, megválasztásához legalább 355 voksra volt szükség.

A CDU-nak, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniónak (CSU) és a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) 399 képviselője van, vagyis a titkos szavazáson valószínűleg több tucat kormánypárti képviselő nemmel szavazott vagy tartózkodott.

Azonban a kancellárrá negyedik alkalommal megválasztott Angela Merkel így is jobban szerepelt, mint például a néhai Helmut Kohl, akit 1994-ben – ugyancsak negyedik alkalommal – a szükségesnél csupán eggyel több szavazattal választottak meg kormányfőnek.

A szavazás után Frank-Walter Steinmeier államfő fogadja Angela Merkelt, és kinevezi kancellárnak, aki a Bundestagban leteszi hivatali esküjét, majd az államfő kinevezi a kormány tagjait, akik szintén esküt tesznek. Ezzel a tavalyi Bundestag-választás utáni 171. napon véget ér az eddigi leghosszabb német kormányalakítási folyamat.

Az M1 tudósítója elmondta, ennyi idővel a Bundestag-választás után mindenkinek fontos volt, hogy Németországnak végre egy határozatképes kormánya legyen. Megjegyezte, mindössze 364-en voksoltak arra, hogy továbbra is Angela Merkel legyen a német kancellár, holott a CDU/CSU és az SPD összesen 399 szavazattal rendelkezett. Volf-Nagy Tünde rávilágított, ez azt jelenti, hogy nem mindenki szavazott a saját nagykoalícióján belül Merkelre, tehát világosan megmutatkozott, hogy az elmúlt hat hónap igen rögös és kudarcokkal teli volt.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Több ember meghalt egy franciaországi iszlamista túszejtés során

Két embert megölt, és több mint tizet megsebesített egy marokkói származású iszlamista, aki péntek délelőtt …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    MILYEN ORSZÁG AZ , AHOL MERKEL A LEGJOBB ????

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.