2019 március 23., szombat
German Chancellor and head of the Christian Democratic Union (CDU) Angela Merkel toasts during the Trudering festival in Munich, Germany, May 28, 2017. REUTERS/Michaela Rehle

Negyedjére is Angela

Share

Megválasztotta kancellárnak a német szövetségi parlament (Bundestag) szerdán Angela Merkelt. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke 364 szavazatot kapott, megválasztásához legalább 355 voksra volt szükség.

A CDU-nak, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniónak (CSU) és a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) 399 képviselője van, vagyis a titkos szavazáson valószínűleg több tucat kormánypárti képviselő nemmel szavazott vagy tartózkodott.

Azonban a kancellárrá negyedik alkalommal megválasztott Angela Merkel így is jobban szerepelt, mint például a néhai Helmut Kohl, akit 1994-ben – ugyancsak negyedik alkalommal – a szükségesnél csupán eggyel több szavazattal választottak meg kormányfőnek.

A szavazás után Frank-Walter Steinmeier államfő fogadja Angela Merkelt, és kinevezi kancellárnak, aki a Bundestagban leteszi hivatali esküjét, majd az államfő kinevezi a kormány tagjait, akik szintén esküt tesznek. Ezzel a tavalyi Bundestag-választás utáni 171. napon véget ér az eddigi leghosszabb német kormányalakítási folyamat.

Az M1 tudósítója elmondta, ennyi idővel a Bundestag-választás után mindenkinek fontos volt, hogy Németországnak végre egy határozatképes kormánya legyen. Megjegyezte, mindössze 364-en voksoltak arra, hogy továbbra is Angela Merkel legyen a német kancellár, holott a CDU/CSU és az SPD összesen 399 szavazattal rendelkezett. Volf-Nagy Tünde rávilágított, ez azt jelenti, hogy nem mindenki szavazott a saját nagykoalícióján belül Merkelre, tehát világosan megmutatkozott, hogy az elmúlt hat hónap igen rögös és kudarcokkal teli volt.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    MILYEN ORSZÁG AZ , AHOL MERKEL A LEGJOBB ????

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.