2020 szeptember 24., csütörtök
erdely

Nekünk az Erdély, mint nektek Dobrudzsa…

Share

Van egy bolgár barátom, még a 90-es években néhány felejthetetlen hetet töltöttünk együtt Berlinben és Tallinnban. S azóta is, kihasználva a globalizáció előnyeit (lásd facebook) tartjuk a kapcsolatot. Én nem beszélek bolgárul, ő nem beszél magyarul, de az angol, mint modern lingua franca áthidalja a nehézségeket.

A napokban azt kérte tőlem, ha tudom, küldjem el neki egyik versemet. Elsőnek egy korai művemet, a Láttam a szeretetet… küldtem el neki, olyan nyersfordításban, amire egy középfokú nyelvvizsga után képes voltam:

Láttam a szeretetet kislányom nevetésében,
abban, ahogy Kedvesem átölelt álmomban,
a templom csendjében,
a tavaszi napsütésben.

Láttam a szeretetet,
abban, amit nem értek:
a reményben.

 

Tetszett neki és egy újabb verset kért…  Mivel a verseim a magyar lélekhez szólnak, nehéz helyzetbe kerültem, de végül gondoltam egy merészet, elküldtem neki egy versképemet és újfent az angol fordítást:

És leírtam neki röviden, hogy mi is az az Erdély, hogy mit jelent nekünk magyaroknak, hogy mit ábrázol a kép. És hozzátettem, nekünk az Erdély, ami nektek Dobrudzsa. A válasz nem késett: „I love it….its so close to our history”.

Örültem és elgondolkoztam. Egy bolgár nő, aki még sohasem járt Magyarországon, rajtam kívül talán nem is ismer más magyart, megértette mit jelent nekünk Erdély, hiszen ők is átéltek hasonló veszteséget.

Elgondolkoztam, hogy szinte mindegyik európai népnek meg van a maga Dobrudzsája, vagy Erdélye. A helsinki boltokban az ételeken ott a jelző, hogy karéliai. A németeknek Kelet-Poroszország, a mai Nyugat-Lengyelország (emlékszem, a kilencvenes években egy német menedzser viccelődött, hogy ’90 előtt a német irányítószámok 4 jegyűek voltak, de amikor csatlakozott hozzájuk az NDK, akkor áttértek az 5 számjegyre, de ha Kelet-Poroszország is visszatér, akkor azért majd megéri áttérni a 6 számjegyre).

És a románoknak ott van Moldova… Vajon mikor jutunk el oda, hogy egy átlag romának is el tudjuk magyarázni, hogy nekünk az Erdély, ami nekik Moldova?

Mert ha ez sikerülne, akkor szebb világ köszöntene a vén kontinens szívére.

 

Ps. A bolgár barátomnak megmutattam ezt a bejegyzést, hiszen őt is megemlítem benne. Ezt válaszolta: „you use the words as music notes” – ilyen pillanatokban értem meg igazán, miért volt érdemes írásra adni a fejemet…

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.