2020 január 24., péntek

„Nem cseréljük le a magyar táblákat!”

Share

Nem teszünk eleget a kulturális minisztérium utasításának, és nem cseréljük le az intézmény magyar megnevezését tartalmazó táblákat a múzeum épületein – jelentette ki Csütörtöky József, a Duna Menti Múzeum igazgatója. A minisztérium azért utasította a múzeumot táblacserére, mert annak magyar megnevezésében Komárom neve magyarul szerepel. A szaktárca szerint ez nincs összhangban a szlovák nyelvtörvénnyel – írja a deltakn.sk.

Az elmúlt hetekben több komáromi intézménynek küldött hivatalos levelet a kulturális minisztérium. Ebben – névtelen feljelentés alapján – azt kifogásolták, hogy az intézmények épületein található magyar nyelvű táblákon Komárom elnevezése nem szlovákul – Komárno alakban –, hanem magyar nyelven szerepel. A kultuszminisztérium ezért a nyelvtörvény bizonyos paragrafusaira hivatkozva arra utasította az érintett intézményeket – köztük a Duna Menti Múzeumot, a Járási Hivatalt, valamint a Műemlékvédelmi Hivatal komáromi irodáját – hogy szeptember 25-i határidővel cseréljék le a táblákat, hiszen ezeken a tárca álláspontja szerint nem szerepelhet magyarul Komárom neve.

A táblacserét azonban a múzeumban „semmiképpen sem“ hajtják végre – jelentette ki sajtótájékoztatóján (még szeptember 19-én) Csütörtöky József. A múzeumigazgató szerint a névtelen feljelentés, valamint a minisztérium vizsgálódása és érvelése a 90-es éveket idézi: azokat a mečiari időket, amikor mindent elkövettek az országban élő kisebbségek ellehetetlenítéséért.

Csütörtöky elmondta, a kultuszminisztérium utasítása megalapozatlan. Ezt támasztja alá az az állásfoglalás is, amit a Kisebbségi Kormányhivataltól kértek ki. Ebben az olvasható, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbségek aránya eléri vagy meghaladja a 20 százalékot, a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény nemcsak lehetővé, de egyenesen kötelezővé teszi a magyar helységnevek használatát az olyan közintézményeken, mint például a Duna Menti Múzeum.

Csütörtöky szerint ráadásul ebben az esetben nem is csupán egy helységnév használatáról, hanem egy közintézmény hivatalos elnevezéséről van szó. Véleménye szerint már csak azért sem kell lecserélni a magyar nyelvű táblákat, mert a „Komárom“ elnevezés a múzeum hivatalos nevében (Podunajské Múzeum v Komárne – Duna Menti Múzeum Komárom) a szlovák mellett magyarul is szerepel.

Forrás: Delta

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Román EP-képviselő: Hargita és Kovászna megye már nem román terület, csak papíron az

Megnyitotta sepsiszentgyörgyi irodáját Catalin Ivan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott, de a pártból …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Kedves Csütörtöky József!
    Köszönöm a helytállását. Ilyen emberekre van szüksége a szétdarabolt Magyarországnak. Az ilyen emberek miatt áll még ma is MAGYARORSZÁG! Köszönet érte!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.