2020 október 26., hétfő
Gulyás Gergely (MTI Fotó: Rosta Tibor)

Nem lép koalícióra senkivel a Fidesz-KDNP

Share

„Érdemes világossá tenni: nemcsak velünk nem akar egyetlen párt sem koalíciót kötni, hanem a Fidesz-KDNP sem akar más ellenzéki pártokkal együtt kormányozni. Amennyiben a választópolgárok úgy döntenek, ne folytassuk a kormányzást, akkor velünk szemben létre tud jönni egy Vona-Gyurcsány-Szél-Karácsony-kormány – ami ugyanolyan valószínűtlen, mint amilyen tragikus lenne az ország számára –, vagy bizonytalanság, káosz és instabilitás következik” – jelentette ki a Magyar Időknek Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője.

Kijelentette, hogy az ellenzéki pártok „egyik vezetőjéről, miniszterelnök-jelöltjéről sem feltételezhető, hogy kormányképes lenne”. „Nem arról van szó, hogy más ideológia és politika mentén kormányoznák az országot, hanem egyikük mögött sincsen olyan szakmai, politikai és intellektuális háttér, amelyről akár csak komolyan feltételezni lehetne, hogy képes az ország irányítására” – tette hozzá. Szavai szerint „évek óta tapasztaljuk, hogy azok a szervezetek jelentik az ellenzék politikai, szakértői hátterét, amelyek Soros Györgyből élnek. Sőt ma már döntő befolyással bírnak az ellenzék politikájára is. Érdekes kérdés, hogy az ellenzék miért nem képes saját szakértői bázist felállítani, kinevelni, miért támaszkodnak szinte minden esetben Sorosra.”

Gulyás Gergely kitért az interjúban az illegális bevándorlás témakörére is. Úgy fogalmazott, a migráció ügye annyival súlyosabb minden másnál, hogy nincs lehetőség korrekcióra. „Ezért mondjuk azt, hogy a migráció kérdése a szó legszorosabb értelmében sorsdöntő, a választás tétje óriási. Amennyiben valaki elfogadja a kötelező betelepítési kvótákat, megszünteti a csak a kerítéssel garantálható hatékony határvédelmet, és ezzel kaput nyit a bevándorlás előtt, akkor ez már többet nem hozható helyre” – hangoztatta. Úgy vélte, hogy „a balliberális oldalnak és a teljesen opportunistává vált, a nemzetközi sajtóban a migránskvóták elfogadásáról beszélő Jobbiknak még ha egy pillanatra meg is fordulna a fejében, hogy ne fogadják el a kötelező bevándorlási kvótákat, a legcsekélyebb uniós nyomásgyakorlásra azonnal feladnák az eddig sem túl hitelesen képviselt álláspontjukat”.

Az ellenzék és a kormánypártok nemzetfelfogása közötti különbséget firtató kérdésre Gulyás Gergely azt mondta: „A legfontosabb vita és a bevándorlással kapcsolatos nézetkülönbségek mögött is az áll, hogy hogyan képzeljük el Európa jövőjét. A magyar kormány a hagyományos kereszténydemokrata politika képviselője, amit már az európai jobboldali, konzervatív pártok egy része is feladott. Mi a nemzetek Európájában gondolkodunk. Az intézményesített európai együttműködésnek nincs alternatívája, ezért is jó, hogy csatlakoztunk az Európai Unióhoz. Ugyanakkor ez nem változtat azon, hogy a kontinens ereje a nemzeti sokszínűségben rejlik.”

Kizárták a Fidesszel való koalíciót az ellenzéki pártok

Határozottan kizárták a választások utáni koalíciókötés lehetőségét a jelenleg kormányzó Fidesszel az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik és az LMP miniszterelnök-jelöltjei az RTL Klub csütörtök este sugárzott vitaműsorában.

Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) biztosnak nevezte, hogy a baloldal több szavazatot szerez a Jobbiknál, és arra készül, hogy az általa demokratikusnak nevezett ellenzéki pártok abszolút többséget szerezve koalíciós kormányt alakítanak, a Jobbik segítségével pedig módosítani tudják azokat a kétharmados közjogi törvényeket, amelyek az “Orbán-rendszer ketrecét” jelentik.

Szél Bernadett (LMP) egy “technikai koalíció” lehetőségét vetette fel vitapartnereinek, szerinte ugyanis az ellenzéki pártok túl messze állnak egymástól ahhoz, hogy együtt kormányozzanak. Karácsony Gergely válaszában nem zárta ki a technikai koalíció lehetőségét, ugyanakkor Vona Gábor (Jobbik) kijelentette, pártja nem működne együtt a baloldallal, csak az LMP-t és a Momentumot keresné meg a koalícióalakítási szándékkal, mert szerintük az országnak megújulásra van szüksége.

A Jobbik, mint kaparós sorsjegy

Karácsony Gergely a Jobbik néppártosodására vonatkozó kérdésre válaszolva egy kaparós sorsjegyhez hasonlította Vona Gábor pártját, amelytől szerinte korábban nem volt idegen a gyűlölet politikája, a választók ezért nem lehetnek biztosak a folytatásban.

Vona Gábor válaszában elfogadta Karácsony Gergely hasonlatát, és hozzátette, hogy szerinte a Jobbikkal nyerhetnek a választók, szemben az MSZP-s és a fideszes sorsjeggyel, amelyet már háromszor lekapartak, és nem nyert. A Jobbik elnöke ismételten bocsánatot kért azoktól, akiket korábban megsértettek, és kijelentette, Orbán Viktor miniszterelnökön kívül senkinek nincs oka félni tőlük, mert a javukra változtak, az elmúlt évek parlamenti vizsgahelyzeteiben pedig mindig a demokrácia védelmében léptek fel a kormánnyal szemben.

„A szavazók nem birkák”

Szél Bernadett erről azt mondta, hisz abban, hogy az emberek meg tudnak változni, még ha ez pártok esetében nehezebb is. Az LMP társelnöke emellett – konkrétumok említése nélkül – utalt arra is, hogy vasárnapig további visszalépések történhetnek az ellenzéki oldalon. Vona Gábor azt mondta, hogy számukra erkölcsileg és taktikailag sem éri meg sehol sem a visszalépés, ugyanakkor szerinte a választók bölcsessége miatt valószínűsíthetők az átszavazások. A szavazók nem birkák, hogy terelgessék őket – fogalmazott az MSZP-Párbeszéd jelöltje, aki elmondta, hogy igyekeztek mindenhol világos helyzetet teremteni, ki számít az esélyes jelöltnek.

Karácsony Gergely aláhúzta, hogy az emberek többsége az élet minden területén változást szeretne, amennyiben pedig ő vezethetné az országot, akkor legfontosabb feladatának azt tartaná, hogy befektessen az emberekbe, vagyis például javítsa az oktatás színvonalát, emelje a béreket és növelje a szociális biztonságot. Vona Gábor szerint a mostani választás két generációra eldöntheti Magyarország sorsát, a Jobbik ezért egyszerre védené meg az országot a bevándorlástól és attól, hogy fiatalok százezrei vándoroljanak külföldre, emellett elszámoltatná a Fideszt, és egy szakértői kormánnyal felszámolná a korrupciót.

Vona lemond egy vereség esetén

Szél Bernadett azt mondta, hogy amennyiben az LMP-nek erős jelenléte lenne a parlamentben, akkor a kormány a jövőben nem nyúlhatna át az emberek feje felett, hanem partnerként kezelné őket, továbbá javítanák az oktatás és az egészségügy színvonalát, és elszámoltatnák az elmúlt 28 év politikai vezetőit.

Az LMP társelnöke kijelentette, hogy az LMP visszalépne a paksi bővítéstől, a személyi jövedelemadót pedig háromsávossá tennék, amivel szerintük a társadalom 90 százaléka jobban járna. Az MSZP-Párbeszéd jelöltje hazaárulásként jellemezte a jelenlegi paksi szerződést, ezért azt ők is felbontanák, a minimálbért pedig szintén adómentessé tennék, a legtöbbet keresők adókulcsát pedig növelnék. A Jobbik elnöke úgy fogalmazott, hogy győzelmük esetén felülvizsgálnák a paksi szerződést, a munkát terhelő adókat pedig csökkentenék. Megerősítette, hogy a Jobbik választási veresége esetén lemond a pártelnökségről.

Polgárportál / MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

2 hozzászólás

 1. Dávid Szaniszla

  Nem is lenne ajánlatos. Egyik banda se ér fel ezzel a koalicióval FIDESZ-KDNP!

 2. A Nemzet Kormánynak folytatnia kell a munkát !
  Az a rengeteg ember , aki tegnap Székesfehérvéron összegyűlt , bizonyára nem engedné , hogy a ” szörnykoalíció ” átvegye az irányítást ! Az pedig ” egy jelképes ” igaz magyar cspat volt !
  Bárhol rendezte volna a Fidesz a zárást , mindenütt ilyen tömeg fogadta volna Orbán Viktort .
  Az a néhány “szörny ” , pedig nem tudta véghezvinni a szörnyűségét , pedig nagyon szerette volna . Még saját videósuk is igyekezett megörökíteni a bohócmutatványukat !
  Az egyik torzomborz azt találta mondani nekem : A 12 000 forittal kiszúrták a szemét a nyugdíjasoknak .
  Innen üzenem neki : Ő majd nyugdíjat se fog kapni , nem hogy kiegészítést !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.