2017 szeptember 20., szerda
Az ellenzéki megemlékezés hűlt helye, kép: mandiner.hu
Kép: mandiner.hu

Nem működik az ellenzéki összefogás

Share

Nem működik az ellenzék receptje – írja a legutóbbi időközi választásokat számba vevő Origó-elemzés, majd az írás így folytatódik: hiába a titkos ellenzéki összefogás, úgy tűnik, hogy a választók nem értékelik sem az ellenzék összeborulását, sem azt, ha civilnek, vagy éppen függetlennek maszkírozzák magukat az ellenzéki politikusok.

A portál szerint a vasárnapi paksi időközi polgármester választáson már legalább harmadjára tesztelte az ellenzék azt a forgatókönyvet, hogy burkoltan egy jelölt mögé sorakoznak fel a kormánypárt jelöltjével szemben, mégis súlyos választási vereséget szenvedtek.

Legutóbb a vasárnapi paksi időközi polgármester-választáson bukott el az ellenzéki összefogás: Szabó Péter, a Fidesz-KDNP jelöltje, korábbi alpolgármester fölényesen győzött, a szavazatok több mint kétharmadát (68 százalékát) nyerte el, annak ellenére, hogy az ellenzék felsorakozott a közös, függetlennek nevezett szocialista Mezősi Árpád mögé, aki korábban egyébként az MSZP-SZDSZ listáján lett képviselő.

Az ellenzék megalázó vereséget szenvedett

Az ellenzék megalázó vereséget szenvedett, ugyanis a fideszes polgármesterjelölt az összes szavazókört megnyerte. A Jobbik azzal, hogy távol maradt a választástól, szintén a független jelöltet erősítette, mindamellett, hogy egy fontos városban nem állított jelöltet.

Az Origó cikke további, hasonló ellenzéki recept mellett lezajlott korábbi választást is górcső alá vesz. Eszerint januárban Szentendrén ugyancsak a Fidesz-KDNP jelöltje, Négyessy Katalin Ágnes nyerte meg az ottani időközi választást, annak ellenére, mégpedig úgy, hogy az ellenzéki pártok hivatalosan nem indultak el, hanem egy sajtóhírek szerint zavaros múltú, KGB-képzőt végzett, hivatalosan civil jelöltet támogattak Helyes Imre Mihály személyében.

Az ellenzéki jelölt egy civilszervezet, a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TÉSZ) fedőnév alatt indult és ez volt az első választás, ahol a baloldal és a Jobbik egymást segítette: az akkori sajtóhírek szerint a Jobbik és az MSZP központból is érkezett utasítás a helyi pártszervezetek felé a ki nem mondott, de mégis hallgatólagos együttműködésről. A választókat azonban ez az összefogás sem győzte meg.

További részletek és korábbi esetek az Origó cikkében.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Egyhangú szavazással elítélte az Országgyűlés az ukrán oktatási törvényt

Egyhangú szavazással fogadta el az Országgyűlés kedden azt az ötpárti határozati javaslatot, amely “a jogtipró …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Mind Pakson , mind Szentendrén többségben élnek az igaz magyarok . Köszönet nekik , jó munkát kívánva !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.