2018 május 26., szombat
Az ellenzéki megemlékezés hűlt helye, kép: mandiner.hu
Kép: mandiner.hu

Nem működik az ellenzéki összefogás

Share

Nem működik az ellenzék receptje – írja a legutóbbi időközi választásokat számba vevő Origó-elemzés, majd az írás így folytatódik: hiába a titkos ellenzéki összefogás, úgy tűnik, hogy a választók nem értékelik sem az ellenzék összeborulását, sem azt, ha civilnek, vagy éppen függetlennek maszkírozzák magukat az ellenzéki politikusok.

A portál szerint a vasárnapi paksi időközi polgármester választáson már legalább harmadjára tesztelte az ellenzék azt a forgatókönyvet, hogy burkoltan egy jelölt mögé sorakoznak fel a kormánypárt jelöltjével szemben, mégis súlyos választási vereséget szenvedtek.

Legutóbb a vasárnapi paksi időközi polgármester-választáson bukott el az ellenzéki összefogás: Szabó Péter, a Fidesz-KDNP jelöltje, korábbi alpolgármester fölényesen győzött, a szavazatok több mint kétharmadát (68 százalékát) nyerte el, annak ellenére, hogy az ellenzék felsorakozott a közös, függetlennek nevezett szocialista Mezősi Árpád mögé, aki korábban egyébként az MSZP-SZDSZ listáján lett képviselő.

Az ellenzék megalázó vereséget szenvedett

Az ellenzék megalázó vereséget szenvedett, ugyanis a fideszes polgármesterjelölt az összes szavazókört megnyerte. A Jobbik azzal, hogy távol maradt a választástól, szintén a független jelöltet erősítette, mindamellett, hogy egy fontos városban nem állított jelöltet.

Az Origó cikke további, hasonló ellenzéki recept mellett lezajlott korábbi választást is górcső alá vesz. Eszerint januárban Szentendrén ugyancsak a Fidesz-KDNP jelöltje, Négyessy Katalin Ágnes nyerte meg az ottani időközi választást, annak ellenére, mégpedig úgy, hogy az ellenzéki pártok hivatalosan nem indultak el, hanem egy sajtóhírek szerint zavaros múltú, KGB-képzőt végzett, hivatalosan civil jelöltet támogattak Helyes Imre Mihály személyében.

Az ellenzéki jelölt egy civilszervezet, a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TÉSZ) fedőnév alatt indult és ez volt az első választás, ahol a baloldal és a Jobbik egymást segítette: az akkori sajtóhírek szerint a Jobbik és az MSZP központból is érkezett utasítás a helyi pártszervezetek felé a ki nem mondott, de mégis hallgatólagos együttműködésről. A választókat azonban ez az összefogás sem győzte meg.

További részletek és korábbi esetek az Origó cikkében.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A cseh kormányfő szerint “lezárt ügy” a Benes-dekrétumok

Andrej Babiš ügyvezető cseh miniszterelnök lezárt ügynek tekinti a 2. világháború után kiadott Beneš-dekrétumokat, amelyek …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Mind Pakson , mind Szentendrén többségben élnek az igaz magyarok . Köszönet nekik , jó munkát kívánva !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.