2020 szeptember 24., csütörtök
Fotó: index.hu

Nem találja?

Share

Gyurcsány Ferenc (1961-) Június 4-én született, Trianon napján, s olyan erkölcsi, politikai, anyagi mélységekbe taszította országunkat, ahonnan nehéz lesz felállni. Minden (béke)idők legalacsonyabb szintű kormányzását valósította meg, a színvonalat tartja ellenzékben is. El lehet képzelni, mi történne, ha ez elegendő lenne a magyar baloldal gleischaltolásához és választási győzelméhez. Őszödi beszédével beiratkozott a magyar politikatörténetbe: hazánkat „kurva országnak” nevezte, és bevallotta, hogy semmi mást nem tettek éveken át, csak hazudoztak. „Nagyszerű teljesítmény” – mondta néhány magyar író. És tartotta a markát…

Szerencsés Károly, Véna, Bp., 2011. 308.

Egyetemi emberként tudom, hogy az elmúlt évtizedekben, s részben még ma is, egy szak befejezésének, abszolválásának legfontosabb eleme a szakdolgozat megírása és annak megvédése volt. A szakdolgozat nívós elkészítése (saját levéltári vagy egyéb primer források felhasználása, a témára vonatkozó teljes szakirodalom meggyőző ismerete, önálló gondolatok felvetése stb.) alapja volt az egyetemi tanulmányokat lezáró államvizsgának és tanúbizonysága a hallgató rátermettségének. Az egyetemi oktatók egyéni és személyes segítséget nyújtottak és nyújtanak a hallgatóknak a dolgozat elkészítéséhez. Az eredmény részben őket is minősíti. Persze becsúszhat olyan munka, amelynek kontrollálására nem volt módja a tanárnak. Velem is előfordult, szerencsére elég ritkán, hogy nem tudtam ellenőrizni a készülő dolgozat minőségét, mert a hallgató nem volt ebben partner. De olyan még nem fordult elő, hogy a hallgató ne érezte volna fontosnak ezt az aktust. A szakdolgozat volt a legfontosabb bizonyítéka az egyetemi érettség tanúbizonyságának. Hogy a hallgató képes megírni egy olyan munkát, amely az adott témában tartalmaz valami új gondolatot, új értelmezést, vagy legalább bemutatja az eddig felmerült értelmezések összességét. Ez nálam ma is követelmény, holott a „bolognai rendszer” elképesztő lazaságot engedélyez ezen a területen. De ez van ma.

Megdöbbent, hogy egy közéleti szereplő nem találja a szakdolgozatát. Ez a közéleti szereplő hat évig volt Magyarország miniszterelnöke. Nem találja. Biztosan kereste – tudjuk, hogy elégségesre írta meg. Felforgatta a lakást, de többször költözött. Most egy villában lakik. Ide jutott. Otthon sincs a dolgozat. Azt is tudjuk, hogy elégségesre megírni egy szakdolgozatot, azt jelenti, hogy sem a témavezetője, sem a bíráló nem tartotta sokra ezt a munkát: az elégséges azt jelenti: menjen isten hírével, úgyse lesz belőle senki. Sok vizet nem fog zavarni: nagyon kis képességű ember. Az egyetemi embereknek kínos az ilyen szituáció. Ritka is. Aki képtelen eleget tenni a követelmények minimumának. Nagy kudarc ez. A mi kudarcunk. Képtelenek voltunk arra megtanítani öt év alatt a hallgatót, hogy egy 50-70 oldalas tanulmányt elkészítsen a szabadon választott témában.

Nem találja.. Nincs meg. Miniszterelnök volt hat évig. Ma is pártvezér. Kritizál, nyilatkozik, tiltakozik, politizál. Az Európai Unióhoz fordul. Blokád alá vesz. De nem találja. Nem is fontos: mondja. Itt van az indexben az érdemjegy, a szakdolgozatok: elégséges, közepes. De nem találja… Az egyetem sem találja. De nekem meg kell győznöm minden hallgatót, hogy az egyetemi tanulmányainak legfontosabb eredménye a szakdolgozat. Meg kell győznöm, hogy járjon levéltárba, könyvtárba, dolgozzon önállóan, s nívós munkát tegyen le az asztalra. Szerencsére még senki sem vágta az arcomba: minek? Úgy is lehetett valaki Magyarország miniszterelnöke, hogy nem találja…

A szakdolgozat az egyetemi hallgató legfontosabb, maradandó bizonyságtétele arról, hogy a szakmájában képes fontos és új gondolatokkal gazdagítani a tudományt. Minden komoly ember így fog hozzá ehhez a munkához. Huszonöt éves egyetemi tapasztalatom azt mutatja, hogy a hallgatók 90%-a fontosnak, sőt döntőnek tekinti a szakdolgozata minősítését. Ez a munka lesz ugyanis a bizonyítéka felkészültségének, szakmai hozzáértésének. Az indexben szereplő jegyek, a vizsgaeredmények csak egy elvont számot jelentenek. A pillanatnyi helyzetet. A szakdolgozatát az ember élete végéig a kitüntetett helyen tárolja a könyvespolcon. Feltéve, ha van neki, és komoly munka van benne, saját kutatás, érdemes arra, hogy a díszhelyen legyen. „Ezzel indultam: ez volt az első komoly munkám…”

El sem tudom képzelni azt a hallgatót, aki komoly munkát fektetett a szakdolgozatába és nem találja… A volt miniszterelnök nyilván nem tartotta fontosnak ezt a munkáját, nem is őrizte meg. Pontosan olyan nívót képviselhetett ez a teljesítmény, mint kormányzásának eredményei. Nem találja… Nem is érdemes rá. Könnyen túlléphetnénk ezen, ha nem lenne továbbra is súlyos tét: nem találják a legminimálisabb képesítésük bizonyítékát, de igényt tartanak az ország irányítására. Jellemző példa ez: a legminimálisabb hozzáértés sem feltétele az ország vezetésének. Mert ellenzékben sem lehet megtűrni ilyen szintű embereket. A magyar szavazóknak, a népakaratnak kell kivetni az ilyen szintű „politikusokat”. Akik nem találják a szakdolgozatukat. Ezek nem találnak meg később semmiféle szerződést, semmiféle nemzeti érdeket, semmiféle közösségi célt, semmiféle demokratikus vagy nemzeti formát. Akinek nincs meg a szakdolgozata, annál felmerül a kérdés: mennyire tartotta fontosnak ezt a munkát? Az egyetemet? Elégséges volt az eredmény, de akkor is! Ez a bizonyíték, hogy valamiféle képességei a szakmájában voltak. De nincs meg…

Gyurcsány Ferenc ma ellenzéki párt vezetője. Hangja hallatszik a magyar és a nemzetközi médiában is. Szeretne újra miniszterelnök lenni. Demokratának mondja magát. „Demokraták ébresztő!” – üvölti izzadtságban fürödve. De nem találja a dolgozatot… Pedig a demokraták legfőbb tulajdonsága, hogy rendelkeznek a tudással, rendelkeznek a tudás igénylésével, s vezető, demokrata csak olyan lehet, aki megtalálja a szakdolgozatát. Ez az ember nem találja: lejáratja az összes magyar egyetem nívóját, lejáratja a magyar politika nívóját, lejáratja az egész magyar élet minőségét. Nálunk ezt is lehet. Ez is cél. Ez is politika. Vagy mégsem?

Gy. F. a kortársam. El kellett viselnem, mint miniszterelnököt, most, mint egy törpe ellenzéki párt vezetőjét. Őseim szép árnyai nem védenek meg tőle. A csalók, hazugok angyalai ott lebegnek a furcsa ember felett. Aki nem találja a dolgozatát… A politika – a nemzet sorsa – neki üzlet. S oly sokaknak. S mi olyan fáradtak vagyunk, s mégis, mégis: mégis…

Szerencsés Károly, FeleséGem könyve, Bp., 2013. 423–425.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Callidus

Politikai, közéleti, olykor irodalmi szövegeim csokorba szedésével kívánom a kedves Olvasót töprengésre késztetni. Vagy dühöngésre. Vagy csak józan gondolataik számbavételére, mely tevékenység némelyeket talán tettekre sarkall, míg másokat bölcs hallgatásra. Meglátjuk.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

2 hozzászólás

  1. Dékány Ilona

    Bölcsen hallgassak? NEM! Ez a ” történet” megnevettetett —nem úgy, mint a délelőtti humorfélóra, ahol a ” röhögőgép “nevetett helyettem—, mivel ez a modernkori humor valahogy nem ingerel nevetésre. Tehát: A fletóféle dokumentum nem található . Pedig égen–földön keresi évek óta. Lehet , hogy valaki ellopta? —esetleg “lekoppintotta”—…Minek is diploma egy ilyen ” rögtönzőművésznek” ? Úgy hazudik , mintha könyvből olvasná. Akkor neki könyvet se kell kézbe vennie, tehát nincs szüksége könyvespolcra se .A tudása pedig kielégítő a DK–s haverok számára. Látható az elégedett arcokon , amikor összegyűlik a banda. –Midíg ugyanazok . —Lehet , hogy klónoztatja őket? Azért , mert nincs meg a dokument még jelöltetheti magát jövőre, mivel ezt már megtette két ízben . Az imádói be is juttatják a Parlamentbe , de minek ? Úgyse jár be , mert ő nincs rászorulva a pénzecskére , a 100 milliós jövedelem mellett.HOGY A SZAKDOLGOZAT vinné el…..

  2. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Ő már egyszer mondá :Hazudtunk. .. Ezt teszi most is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.