2019 február 21., csütörtök
"Mivel az azonos neműeknek nagyon akarni kell a gyereket, ők bizonyítottan többet foglalkoznak vele, és kulturálisan, intellektuálisan fejlett gyereket tudnak nevelni" – mondta Gyurcsány.

Nem támogatja a cseh kormány, hogy az alkotmány kimondja: csak egy férfi és egy nő kapcsolata a család

Share

Nem támogatja a cseh kormány, hogy alkotmányban rögzítsék: a család kizárólag egy férfi és egy nő legalizált kapcsolata. Andrej Babis miniszterelnök bejelentése szerint keddi ülésén a kabinet az azonos neműek házasságának lehetővé tételéről szóló törvénymódosítást támogatta.

A férfi és nő kapcsolatának kizárólagosságával kapcsolatban Babis azt mondta: “az ilyen irányú módosítást a kormánykoalíció képviselői a parlamentben nem fogják támogatni”.

A cseh kormány és a parlamenti alsóház az elmúlt hetekben két javaslatot kapott a szabályozás módosítására. A 200 tagú alsóház 46 képviselője azt javasolta, hogy tegyék törvényesen lehetővé az azonos neműek házasságkötését. Válaszul erre a lépésre egy másik, 37 tagú képviselői csoport azt kezdeményezte, foglalják az alkotmányba, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő legalizált kapcsolata.

A cseh kormány kedden az azonos neműek házasságának lehetővé tételéről szóló törvénymódosítást támogatta – mondta Andrej Babis. A döntés nem meglepetés, mert már a korábbi cseh kormány is ezt az álláspontot képviselte.

A végső szót a parlamenti alsóház képviselői mondják ki.

A javaslatot az ANO, a TOP 09, a STAN, a Kalóz Párt, a kommunisták és a szociáldemokraták képviselői közösen terjesztették elő. “A jogrend javasolt módosításának alapelve, hogy az azonos nemű párok és gyermekeik családi élete ugyanolyan szintű védelmet élvezzen, mint a házastársaké és gyermekeiké, s egyforma legyen társadalmi státusuk is” – olvasható az indoklásban.

Amennyiben a parlament a családtörvény módosítását jóváhagyja, megszűnik a bejegyzett partnerség 2006-ban bevezetett intézménye. A bejegyzett partnereknek joguk van egymás egészségi állapotának megismerésére, a közös tulajdonra, az öröklésre, de gyermeket nem fogadhatnak örökbe. Az elmúlt több mint egy évtized alatt a jogok ugyan bővültek, de a bejegyzett partnerség ma sem egyenrangú a házassággal. Ez a helyzet változhat meg a törvénymódosítás elfogadásával.

A cseh lakosságot megosztja az azonos neműek házasságkötésének lehetősége: egy felmérés szerint a lakosság fele támogatja az azonos neműek házasságkötésének lehetővé tételét, míg 45 százalék ellenzi. Hasonló vita már az előző választási időszakban is lezajlott, de a tavaly őszi választások miatt a parlament nem hozott semmiféle döntést.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 23.: Kőnászágy (Fonyód, Kripta-villa)

Múlt héten írtam a fonyódi Kripta-villáról prózában; most egy ott született verssel folytatom.   Kőleány …

3 hozzászólás

  1. Dávid Szaniszla

    Sjnálom a Csheket, hogy a kormányuk ilyen természet ellenes döntésre szánja el magát. Erekölcstelen, s annakidején Szodoma és Gomora azért pusztult el, mert Isten akarata elleni életmődot folytatott ennek a két városnak a lakóssága. Miért eröltetik ezt. Természetesen nekem kivülállónak ebbe nincs beleszólásom, de véleményem lehet, s ez a vélemény nem egyezik meg a Cseh kormány döntésével. Sajnálom!

  2. Ez rettenetes ! Akkor már van egy ellentét a V4–ek szövetségében . ÉS: Elég húsbavágó !
    Csak remélni lehet , hogy a többiek ezt nem követik !

  3. “azonos nemű párok és gyermekeik családi élete ugyanolyan szintű védelmet élvezzen”
    Ezt CSAK abban az esetben tartom elfogadhatónak ha egymástól lesz gyerekük! Semmiféle művi úton,sem örökbefogadással nem szabad azonossá tenni a normális családokkal ,a homoszexuális “család”-okat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.