2018 október 23., kedd
Egy migráns német zászlót lenget a Görögországot és Macedóniát elválasztó határkerítés görög oldalán, Idomeni közelében lévő sátortáborban 2016. március 8-án (Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

Nem tudják a németek, hová tűnt 30 ezer migráns

Share

Nem tudnak semmit a hatóságok Németországban 30 ezer elutasított menedékkérő hollétéről – írta csütörtökön a Bild című lap.

A beszámoló szerint a külföldi állampolgárok nyilvántartásában (AZR) a legutóbbi teljes év végén, 2016. december 31-én 54 437 ember szerepelt a jogerősen az ország elhagyására kötelezett elutasított menedékkérők csoportjában, de közülük csak 23 617 ember részesült ellátásban. A fennmaradó 31 820 emberről semmilyen adatuk nincs a hatóságoknak. A szövetségi belügyminisztérium a lap érdeklődésére közölte: nem lehet kizárni, hogy a nyilvántartásban távozásra kötelezett elutasított menedékkérőként szereplő emberek egy része már valóban elhagyta az országot, de ezt nem rögzítették hivatalosan és ezért nem törölték őket a regiszterből, és az is előfordulhat, hogy azért nincsenek adatok valakiről, mert eltűnt a hatóságok látóteréből.

 lap szerint az állásfoglalás azt jelenti, hogy az AZR-ben még szereplő elutasított menedékkérők közül sokan nem is tartózkodnak Németországban, vagy még az országban vannak, de ismeretlen helyen. A jelenség nem új – tette hozzá a Bild, felidézve, hogy a kormány már 2015-ben azt válaszolta az ellenzéki Die Linke (Baloldal) parlamenti frakciójának egy írásbeli kérdésére, hogy valószínűleg sok elutasított menedékkérő úgy hagyta el az országot, hogy távozásának tényét nem rögzítették a hivatalos nyilvántartásokban.

A kormány szegénységi bizonyítványa

Ez „a kormány szegénységi bizonyítványa” – mondta a lapnak Ulla Jelpke, a Baloldal egyik képviselője. Hangsúlyozta, hogy a kormánynak vissza kell szereznie az ellenőrzést a folyamatok felett, és megbízható adatokat kell szolgáltatnia. A szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy az AZR alapján a humanitárius okokra hivatkozva Németországban tartózkodók száma 1 603 000 volt 2016 végén. Ez 113 százalékos növekedés a nemzetközi migrációs válság elmélyülése előtti utolsó évben, 2014-ben regisztrált 851 ezerhez képest, és az országban élő külföldiek 16 százalékát teszi ki.

A Németországban humanitárius okokra hivatkozva tartózkodó emberek csoportjába tartoznak a menedékkérők, a menekült státussal rendelkező vagy a nemzetközi védelem valamely más formájában részesített emberek és az elutasított menedékkérők, akik nem hagyták el az országot. Az AZR-ben a bejelentett németországi lakóhellyel rendelkező külföldieket, illetve a menedékkérőket tartják nyilván. A lakóhelyet a bérelt vagy vásárolt ingatlanba költözéstől számított két héten belül kell bejelenteni a helyi önkormányzatnál. A menedékkérőket a tartományi üzemeltetésű központi befogadóállomások jelentik be. Az AZR-ből az adatokat kijelentkezés, elhalálozás vagy a német állampolgárság felvétele esetén törlik.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján

A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a …

3 hozzászólás

  1. Dávid Szaniszla

    A jövőben lesznek még ennél érdekesebb kérdések is, s azokkal is meg kell “birkoznia” a német népnek. Ezen nem kell csodálkozni!

  2. Dékány Ilona

    Ó! Ó ! Bizonyára Merkel asszony bújtatja őket , mert szeretné szaporíttatni . Kevesli a kézkezi munkásokat , meg az igazi , termékeny férfiakat . Csak tessék kutakodni , mert igaz jószág nem vész el ! DE: Nálunk ne keressék —egyelőre !

  3. Dávid Szaniszla

    A precíz németeknél hogyan fordulhat elő ilyesmi? Ki áll emögött? Érdekes lenne utámna nézni. Merkel Asszony nem tartja érdekesnek ezt a történetet? Hát nálunk ilyen nem történhet, mert ide egyertlen szál migráns se jöhet be az illetékesek tudta nélkül. Akkor pedig jó lesz időben előkeresni őket, nehogy valami disznóság süljön ki. Szerencsétlen németek? Meddig nézitek el ezt a sok fejetlenséget és disznóságot?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.