2020 augusztus 4., kedd
A kép illusztráció

Német rendőrségi lehallgatások: köteleznék a riasztótelepítő cégeket a kódok átadására

Share

A berlini dpa hírügynökség információja szerint a német belügyi osztály a lehallgatások megkönnyítésére tesz javaslatot.

Részlet az eredeti cikkből (A magyar fordítás néhány sorral lejjebb található)

Das Bundesinnenministerium will Hersteller von Sicherungs- und Alarmanlagen für Wohnungen und Autos zur Kooperation verpflichten, um solche Einrichtungen für genehmigte Abhöraktionen der Polizei besser überwinden zu können. Das berichtete das Redaktionsnetzwerk Deutschland unter Berufung auf eine Vorlage für die Innenministerkonferenz kommende Woche in Leipzig.

Auf dpa-Anfrage sagte ein Sprecher des Ministeriums, die bestehenden Abhörbefugnisse setzten voraus, dass die Polizei Zugang zu einer Wohnung oder einem Auto bekomme, um dort Überwachungstechnik zu installieren. Dafür müssten regelmäßig zunächst auf verdeckte Weise Sicherungseinrichtungen überwunden werden. Dies sei zwar rechtlich von den bestehenden Befugnissen abgedeckt, in der Praxis gebe es hier aber häufig Probleme. Derzeit fehle es an einer Rechtsgrundlage, die Hersteller solcher Anlagen zur Mitwirkung verpflichte. Angestrebt werde daher, sie zur Herausgabe von Schlüsseln zu verpflichten, um solche Sicherungssysteme verdeckt öffnen und überwinden zu können. Bei der Innenministerkonferenz werde über das Thema beraten.”

A Szövetségi Belügyminisztérium a lakások és autók számára készült biztonsági és riasztókészülékek gyártóit a jövőben kötelezni kívánja, hogy a rendőrség engedélyezett lehallgatási akciói során, az általuk gyártott készülékek átmeneti hatástalanításában, velük kooperáljanak. Erről adott hírt a német szerkesztői hálózat, hivatkozva a következő heti lipcsei Belügyminiszteri Konferencia egyik előterjesztésére.

A dpa kérdésére a minisztérium szóvivője azt a választ adta, hogy a jelenlegi lehallgatási hatáskör ugyan lehetővé teszi, hogy a rendőrség bemehessen egy lakásba vagy egy autóba, hogy ott egy lehallgató-készüléket (biztonsági kamerát) felszereljen, azonban ilyenkor rendszerint titkos módon meg kell kerülniük az ott felszerelt és működő biztonsági berendezést. Ez ugyan a jelenleg jogilag biztosított hatáskör alapján lehetséges, de a gyakorlatban itt mégis sokszor problémák merülnek fel.

Jelenleg hiányzik egy olyan jogi rendelkezés, amely kötelezné a biztonsági berendezéseket gyártó cégeket az együttműködésre. Ezért ezzel a mostani kezdeményezéssel a gyártókat kötelezni kívánják a kulcsok (kódok) kiadására, hogy így az ilyen biztonsági rendszerek rejtett módon hatástalaníthatók illetve, megkerülhetők legyenek.

A most tervezett belügyminiszteri konferencián ezt a témát fogják megtárgyalni.

Szerző: Dr. T. Túri Gábor / Forrás: m.mainpost.de

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

2 hozzászólás

 1. Dávid Szaniszla

  Merkel és Soros agyvérzést kapnak, hogy a rendőrség keresztbe tesz nekik. Kivbáncsi vagyok, hogy megvalósúl-e ez a terv?

 2. HeroesNeverDie

  😀 😀 Egy újabb fejezete annak, ha az információtechnikához nem értö “polit-zsenik” olyasmibe kontárkodnak bele, amihez halvány elképzelésük sincs. A mai modern, leginkább német autókban olyan érzékeny riasztási rendszerek dolgoznak, amelyek rögtön a tulajt hívják fel, ha bármi rendellenességet észlelnek, azaz lehallgató “poloskák” behelyezése pl. gyakorlatilag lehetetlenné vált.

  Az eredeti hírben a német belügyér a cégek “programozási protokollját” kéri, ami definitív nem létezik, csak “kommunikációs protokoll” 😀

  A lényeg, a biztonsági rendszerek gyártóira, konszernekre kívánnak jelentési kötelezettséget rákényszeríteni, ami egyébként idiótaság, hiszen a tisztelt gyanúsított úr szépen fogja magát és az egész rendszerét kicseréli egy külföldire, amelyre nem vonatkoznak a német szabályok. Mi történik ilyen esetben? Thomas de Maizière, aki az “ötlet” apája végig haknizza mondjuk a távol-keleti országokat, kikunyerálni Kínában, vagy Dél-Koreában a kódokat? 😀

  Persze Thomas nem lenne az ügyeletes kopó, ha ne lennének még jobb ötletei! A törvénytervezetet, amit Dr. T. Túri Gábor említ, “nyitva” hagyná a mindenkori fejlesztések irányába (Gumi-Gesetz = gumi-törvény), hogy a késöbbiekben megvalósuló biztonságtechnikai innovációkat is érintse. Ez azt jelenti, hogy bármely privát készülék, amely az internettel összekapcsolható, államilag meghekkelhetö legyen: smart tv, telefonok, tabletek, akár konyhai elektronikus készülékek is. Nem tudom, hogy létezik-e pl. internet által vezérelt vibrátor?

  Nos, minden magára adó gengszter, rögtön egy firewall-t, vagy egy intrusion detection-t építene be lakásába, vagyis tulajdonképpen ez már létezik azon a routeren, amit ilyen digitalizált háztartásokban eleve alkalmaznak éppen a külsö digitális behatolás ellen. Ezáltal a megfigyelt személy rögtön értesülne arról, ha valaki mondjuk a konyhamixerjével akar kommunikálni. A hatóságnak viszont kellene egy backdoor (hátsó ajtós) lehetöség, hogy a routeren keresztül mégis bejuthasson, majd ki kellene választaniuk digitálisan, melyik készüléket is akarják lehallgatni a sok közül.

  De Maizière fontosnak tartja, hogy szükség esetén a privát számitógépeket ki lehessen iktatni, munkaképtelenné tenni. Bravo! Képzeljük el, ha egy kórházban ezáltal az életet fenntartó eszközök rendszere válna hatástalanná, vagy mondjuk egy bank tevékenysége válna lehetetlenné.

  Nemesnek látszó célok, kevés szaktudás. Ez lett az egykori mérnökök és technikusok országából.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.