2020 október 26., hétfő
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke megbeszélésüket követően sajtótájékoztatót tartanak az Országház folyosóján 2014. november 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Németh Zsolt: Magyarország a régiók Európáját támogatja

Share

Magyarország a régiók Európája mellett áll ki, és mind az unióban, mind pedig az Európa Tanácsban ennek eszméje mellett lép fel – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken, az Országházban.

 

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke megbeszélésüket követően sajtótájékoztatót tartanak az Országház folyosóján 2014. november 28-án. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdNémeth Zsolt egyeztetett Izsák Balázzsal, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökével, majd azt követően úgy nyilatkozott, hogy az SZNT olyan szervezet, amely az elmúlt években újra meg tudta erősíteni az erdélyi autonómiamozgalmat. A szervezet a közelmúltban elindított egy európai polgári kezdeményezést, hogy az unió kohéziós politikája fokozottan támogassa a kulturális jellegzetességekkel rendelkező régiókat – emlékeztetett. Felidézte: az Európai Bizottság sajnálatos módon ezt a kezdeményezést elutasította, ezért az SZNT pert indított az Európai Unió bíróságán. Ennek sikere érdekében a magyar kormány beavatkozott a perbe az SZNT oldalán, miközben a bizottság oldalán Románia, Szlovákia és Görögország avatkozott be – tette hozzá.

 

Németh Zsolt kiemelte: az SZNT által folytatott küzdelem az erdélyi magyarság érdekein túlmutatóan arról szól, hogy Európa a régiók Európája lesz-e vagy pedig “a brüsszeli bürokrácia és a nemzetállami nacionalizmusoknak a centralizációja fogja jellemezni Európát”. Magyarország a régiók Európája mellett áll ki, és mind az unióban, mind pedig az Európa Tanácsban ennek eszméje mellett lép fel – mutatott rá.

 

A külügyi bizottság vezetője arra is kitért, hogy az új román elnök személye új esélyt teremt arra, hogy “a lassan három éve stagnáló magyar-román kapcsolatokat” újra fejlődési pályára lehet állítani, ami az erdélyi magyaroknak is alapvető érdeke.

 

Németh Zsolt a Székely Mikó Kollégium ügyével kapcsolatban azt mondta, hogy a napokban született bírósági ítélet “a román igazságszolgáltatás részéről egy alig leplezett puccskísérlet”, hogy leállítsák az egyházi ingatlan-visszaszolgáltatást és “az egyházakon keresztül megfélemlítsék az erdélyi magyarságot”. A temesvári forradalom 25. évfordulójához közeledve mindez sajátos megvilágításba helyezi az elmúlt 25 évet – vélekedett. A ploiesti táblabíróság szerdai jogerős ítélete érvénytelenítette a kommunizmus idején államosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását a református egyháznak és felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a visszaszolgáltatást 2002-ben elrendelő tisztségviselőkre.

 

Izsák Balázs a sajtótájékoztatón kijelentette: az SZNT Székelyföld autonómiájáért küzd a jog és a demokrácia eszközével, és ebben a küzdelemben rendkívül fontos Magyarország támogatása. A székelyföldi autonómia megteremtésének feltétele, hogy felhőtlen, kölcsönös bizalomra épülő kapcsolat legyen Magyarország és Románia között, valamint az erdélyi magyar közösség és a román többség között – magyarázta.

 

mti

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.