2019 február 21., csütörtök
A kép illusztráció - Fotó: EPA/CARLOS BARBA

Németország nem fogad be migránst a Lifeline-ról

Share

Németország egyelőre egyetlen főt sem fogad be a Mission Life német civil szervezet Lifeline nevű mentőhajója által kimentett emberek közül: a kormány aggodalommal szemléli a mentőhajó sorsának alakulását, belső egyeztetést folytat a mintegy 230 ember elhelyezésének ügyéről, és közös európai megoldást tart szükségesnek – jelezte szerdán Berlinben tájékoztatóján Steffen Seibert.

A kormányszóvivő kitérő válaszokat adott azokra a felvetésekre, hogy hasonló helyzetekben a tájékoztatókon rendre elhangzik, hogy gőzerővel dolgoznak az elesettek megsegítésén, 2015 szeptemberében pedig humanitárius szükséghelyzetnek minősítették a Németország felé tartó menedékkérők ügyét és beengedték őket az országba. Megjegyezte: a menekültügyi eljárás során kell megállapítani, hogy a Lifeline fedélzetére felvett emberek „menekültek-e vagy migránsok”.

Azokkal a sajtóhírekkel kapcsolatban, amelyek szerint Horst Seehofer belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) ellenállása miatt nem sikerült döntésre jutni a Lifeline utasainak ügyében, Eleonore Peterman belügyminisztériumi szóvivő azt mondta, nincs tudomása arról, hogy a tárcavezető ilyen irányú tevékenységet folytat. Steffen Seibert nem kívánt nyilatkozni arról, hogy Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke támogatja-e a Lifeline utasainak vagy az utasok egy részének befogadását. A szóvivő kiemelte, fontos, hogy a kormány egységesen lépjen fel.

A Lifeline 17 fős német személyzettel és mintegy 230 kimentett emberrel a fedélzetén egy hétig várakozott nemzetközi vizeken a Földközi-tengeren, mert nem kapott engedélyt a kikötésre az Európai Unióban. Végül Joseph Muscat máltai miniszterelnök csütörtökön közölte, hogy a hajó kiköthet a szigetországban.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 23.: Kőnászágy (Fonyód, Kripta-villa)

Múlt héten írtam a fonyódi Kripta-villáról prózában; most egy ott született verssel folytatom.   Kőleány …

Egy hozzászólás van

  1. Majd pedig Málta is szét akarja osztan ? ! Remekül működik a szolidaritás és a migránscsalogatás !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.