2020 április 7., kedd
Migránsok a regisztrálásukért állnak sorban a tartományi egészségügyi és szociális hivatal (LaGeSo) épülete előtt Berlinben 2015. október 9-én. (MTI/EPA/Michael Kappeler)

Németországban a 2015 óta érkezett menekültek negyede dolgozik

Share

A szövetségi munkaügyi hivatal (Bundesagentur für Arbeit, BA) kutatóintézetének (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung, IAB) szakértője, Herbert Brückner a Rheinische Post című lapnak elmondta, hogy az idén márciusban felvett adatok szerint a 2015 óta érkezett menekültek közül minden negyediknek van munkája, és nagyjából minden ötödik dolgozik teljes állásban.

Rámutatott, hogy a 25 százalékos foglalkoztatottsági szint viszonylag alacsony. A Németországban élő külföldiek teljes körét – az EU-ból és a világ más tájairól érkezett bevándorlókat a menekültekkel együtt – tekintve a foglalkoztatottság 50 százalékos, a német állampolgárok körében pedig csaknem 68 százalékos.

Azonban a munkába álló menekültek száma várhatóan tovább emelkedik majd, az intézet becslése szerint az év végéig havonta 8500-10000 fővel.

A szakértő felidézte: az IAB korábban azt az előrejelzést adta, hogy a munkaerőpiaci belépés utáni első évben a menekültek csupán 10 százaléka talál munkát, főleg a nyelvtudás, az elhelyezkedéshez szükséges formális képzettség és munkatapasztalat hiánya miatt. A nyelvtudás erősödésével és a képzettségi szint emelkedésével aztán a foglalkoztatottsági arány folyamatosan javul, 5 év alatt 50 százalékra, 15 év alatt 70 százalékra emelkedhet.

Ha az elhelyezkedők száma az eddigi ütemben növekedik tovább, az előrejelzés beigazolódik – mondta Herbert Brückner.

Az IAB adatai szerint leginkább a pakisztáni menekültek sikeresek a német munkaerőpiacon, körükben 40 százalékos a foglalkoztatottság. Magas a foglalkoztatottság a nigériai és az iráni menekülteknél is, az eritreaiak, afganisztániak, irakiak és szomáliaiak körében pedig átlagos. A menekültek legnagyobb csoportját alkotó szíriaiak elmaradnak az átlagtól, eddig minden ötödik talált munkát.

A menekültek főleg olyan állásban dolgoznak, amelyben jó német nyelvtudás nélkül is boldogulnak. Csaknem egyharmaduk időszakosan dolgozik, munkaerő-kölcsönző cég alkalmazásában. A vendéglátásban 11 százalékuk dolgozik, és szintén 11 százalék szolgáltató vállalatoknál, például takarító, szállítmányozási vagy vagyonvédelmi, biztonsági cégeknél helyezkedett el. Az iparban dolgozók aránya elenyésző, ami a képzettségükkel, szakmai tapasztalataikkal függ össze – mondta az IAB szakértője, rámutatva, hogy a jellemzően a kevéssé iparosodott országok köréből származó menekültek közül sokan a hazájukban is a szolgáltató szektorban dolgoztak.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

3 hozzászólás

  1. HA EZ IGAZ ! akkor gyorsan ment a befogadás . Ugyanis tavaly még néhány száz , majd ezer dolgozott csupán . HA ÍGY folytatódik , nem is kell szétszórni őket Európában . Csak fogják munkára a németek valamennyit , és élvezzék egymás közelségét ! Váljanak muszlimnémetté !

  2. Nem azért mondom,de régebben az MTI hitelesebb hírforrás volt. Mostanában,(mióta van internet) sokszor lebuknak,hogy hülyeségeket tekintenek hírnek. És többnyire a liburnyák érdekek mentén “tévednek”.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.