2021 március 2., kedd

Nemzetiségek kulturális E-könyvtára

Share

Az „Örökség–Kultúra” Oktatási E-könyvtár program hozzájárul a hazánkban élő nemzetiségek kultúrájának megismertetéséhez – mondta Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a program magyarországi kisebbségek című fejezete bővítésének a bemutatóján, február 22-én.

A helyettes államtitkár a rendezvényen elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a több éve folyamatosan fejlesztett és az UNESCO kiemelt mintaprojektjeként is sokat emlegetett „Örökség–Kultúra” Oktatási E-könyvtár program egyidejűleg szolgálja a szellemi kulturális örökség megőrzését, valamint a helyi közösségek önfelmutatási igényét a valóban nagy nyilvánosság felé. Ennek jegyében, immár öt éve működik sikeresen a program honlapja.

Büszkén elmondhatjuk, hogy, jelentős állami támogatással több száz nemzetiségi nyelvű és a nemzetiségekkel foglalkozó dokumentumot – kisebbségtudományi irodalmat, monográfiát, periodikát, képi és hangzó anyagot, multimédiát – tettek fel a szerkesztők a világhálóra anyanyelven és magyarul. A 2011. decemberi állapot szerint ezek száma 327. Ezek segítik megismertetni a Magyarországon élő nemzetiségek szellemi termésének a legkiválóbbjait és a nemzetiségek is könnyen tudomást szerezhetnek más nemzetiségek tevékenységeiről – emelte ki Latorcai Csaba.
A kormány kiemelt figyelmet szentel a Magyarország területén élő nemzetiségek jogai biztosításának, a nemzeti identitás erősítésének a kultúra eszközeivel. Ez egyben a kulturális sokszínűség megőrzését és egymás kulturális értékeinek a megismerését és megismertetését is jelenti. Magyarország új Alaptörvénye és az új nemzetiségi törvény egymással összhangban, széleskörű konzultáció nyomán, az eddigi eredmények megtartásával, azok továbbfejlesztésével pontosítja és szélesíti ki a tizenhárom őshonos közösséghez tartozó személyek egyéni és kollektív jogait.
Forrás: www.kormany.hu

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Új bázist építünk – Miskolc

“…A számunkra ideális 10 méter helyett, nekünk több, mint 100 métert kell megtennünk riasztás esetén, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.