2021 december 5., vasárnap
Novák Katalin / Fotó: Varga Gabriella

A nemzetközi TeenStar-program Magyarországon is elindul – Miskolcon mutatták be

Share

„Ötletgazdag, kreatív, komolyan veszi a gyerekeket. Szívmelengető, felemelő. Hihetetlen anyag, módszertan, sokszínűség. Egészséges önbizalmat ad a fiataloknak.” Ezeket a jelzőket és megállapításokat nem a TeenStar szórólapjáról másoltuk, hanem olyan személyek visszajelzéseiből ollóztuk, akik már elvégezték a TeenStar-tanfolyamot. A világ számos országában sikeres, eredményes és népszerű nemzetközi személyiségfejlesztő szexuálpedagógiai módszer magyarországi bevezetésének miskolci nyitórendezvényén Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is több pozitívumot megemlített a TeenStar-ról, többek között azt, hogy a gyermekek saját nyelvén, a fejlettségi szintjüknek megfelelően, a kérdéseikre választ adva, határozott értékvállalás mentén és az érzelmi hátteret is bemutatva beszél a szexualitásról.

Január 25-én a miskolci Városháza díszterme teljesen megtelt hazai, erdélyi, felvidéki, ausztriai és németországi vendégekkel. Fontos pillanat volt ez: a világ számos országában nagy sikerrel alkalmazott TeenStar-program megérkezett Magyarországra és azon belül is elsősorban a miskolci térségbe. Ékes Ilona, a hároméves transznacionális együttműködés keretében megvalósuló projektet koordináló ERGO Európai Regionális Szervezet elnöke köszöntőjében elmondta: megnyílt a lehetőség, hogy az Európában főleg német nyelvterületeken jól működő, kidolgozott TeenStar-programot magyar nyelvterületre is bevezessék. „Fiatalokkal foglalkozókat képezünk, nagy hiányt pótolva” – jegyezte meg Ékes Ilona.

Ékes Ilona / Fotó: Varga Gabriella

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is azzal kezdte szavait, hogy „nagy hiánypótló ez a program”. „Köszönöm Elnök asszonynak, hogy idehozta Miskolcra” – fogalmazott a városvezető, majd szólt arról, hogy a TeenStar a feldolgozott témák révén támogatást nyújt a személyes és intim kérdéseikre választ kereső fiataloknak, és segítséget, ha sántít a felnőttek és a gyermekek közötti őszinte kapcsolat.

„A generációk közötti párbeszéd kialakításának alapja a bizalom, hogy a legkényesebb és legszemélyesebb témákról is beszélni tudjunk. Példát, mintát tudjunk mutatni ahhoz, hogy az ifjúság a saját életét is felelősséggel kezelje. Érezzék a felelősséget egymás iránt – legyen szó a családjukról, a párkapcsolatukról, a baráti viszonyaikról vagy a közösségi életükről. Minden kezdeményezés támogatandó, ami ennek a célnak az eléréséhez hozzájárul, és hozzásegíti fiataljainkat ahhoz, hogy egészséges szemléletű és gondolkodású felnőttekké váljanak” – hangsúlyozta Kriza Ákos.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a kormány családpolitikáját áttekintő előadásában kiemelte: az Orbán-kormány soha nem látott mértékben támogatja a családokat, de ez a támogatás nemcsak anyagiakban testesül meg: az államnak felelőssége van azon a téren is, hogy a gyermekek milyen üzenetekkel találkoznak az oktatás során. Mint mondta, a család értékei akár a matematikapéldákban is megjelenhetnek. „Családban élni jó.  A család melletti kiállás értékválasztás” – szögezte le. A szakpolitikus ismertette: az utóbbi öt évben növekedett a gyermekszületések száma és emelkedett a házasságkötések aránya is, a terhességmegszakítások száma pedig folyamatosan csökken. Mindezen mutatók további javulása vezethet el a népességcsökkenés megállításához. „Demográfiai télben élünk és várjuk a tavasz beköszöntét” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy a kormány további intézkedései – például a családbarát minősítési rendszer kiépítése – és programsorozatával az idei családok éve is éppen ezt igyekszik elősegíteni.

A gyermekek szexuális edukációjával összefüggésben kijelentette: e téren sok még a teendő. A kiskorúak szexuális tartalmakkal is számolatlanul találkoznak, és ez nagyon sok veszélyt rejt. A TeenStar programról Novák Katalin így vélekedett:

„Üdvözlöm ezt a kezdeményezést, és örülök, hogy a támogatója lehetek. A gyermekek saját nyelvén, a fejlettségi szintjüknek megfelelően, a kérdéseikre választ adva, határozott értékvállalás mentén és az érzelmi hátteret is bemutatva beszél a szexualitásról, dönti a tabut, ami ezt a kérdést körüllengi. A szexuális edukációban nagyon komoly előrelépést jelent az ebben részt vevő magyar gyerekek és közösségeik számára. Örülök annak is, hogy nem zárják ki ebből a szülőket, sőt bevonják őket. Nem lehet és nem is szabad kizárni ezekből a folyamatokból a szülőket: csak velük együtt, velük közösen, velük összefogásban lehet elérni azt, hogy a gyerekek szexuális téren is jól tájékozottak, ugyanakkor felkészültek is legyenek a rájuk váró hatásokra.”

A program ausztriai vezetője, Helga Sebernik tanár elmondta: a TeenStar azt szeretné elérni, hogy a fiatalok megértsék, kik ők fiúk és lányokként, azaz a program segít nekik a férfivá és a nővé válásban; fontos, hogy a folyamat során megtanulják integrálni a férfi, illetve női létüket a személyiségükbe. A program alapvetően szexuálpedagógia, ami hozzájárul a személyiségfejlődéshez. Célja, hogy a fiatalok egészséges személyiségekké fejlődjenek és jó minőségű életet tudjanak élni. Tájékoztatott arról is, hogy az általános iskolás és gimnazista diákoknak ajánlott féléves kurzusok Ausztriában a tanintézményekben és azokon kívül is megtarthatók. A képzés fő módszere az interaktivitás, de a fiatalok elő­adásokat is hallgatnak és filmeket is megnéznek a témában – vázolta Helga Sebernik.

Kriza Ákos / Fotó: Varga Gabriella

A TeenStar Németország képviseletében jelenlévő Konstantin Mascher a fiúkról, a férfi nemnek megfelelő pedagógiáról beszélt, kiemelve, mennyire fontos, hogy legyen nemek közti igazság a fiúpedagógiában. Idézte Wolfgang Tischner álláspontját, miszerint: „A pedagógiai és művelődéspolitikai cselekvés irányvonalát ne az egyenlő bánásmód és ne a gender mainstreaming elve határozza meg, hanem csakis a nemek közti igazság elve.” Előadásában Konstantin Mascher hangsúlyozta, hogy a fiúk nem lányok. Kitért arra, hogy a nemek közötti különbségek ellenére a fiúk viselkedését gyakran összehasonlítjuk a lányok viselkedésével. Erre reflektálva megállapította: ha van közöttük hasonlóság, akkor az az, hogy egyforma értékűek, de nem egyformák. A német szakember szerint a TeenStar-program tiszteletben tartja a különbségeket, de kerüli azt, hogy sztereotípiákat építsen.

Az ERGO Európai Regionális Szervezet 2016 óta dolgozik azon, hogy a TeenSTAR tananyaga itthon is elérhetővé váljék. Ékes Ilona, a szervezet elnöke a most induló hároméves projekt nyitókonferenciáján Miskolcon idézte néhány a képzést már elvégző oktató gondolatát, többek között ezeket: „Jó, hogy a TeenStar nem moralizál. Megajándékozott. Hihetetlen anyag, módszertan, sokszínűség. Nagyon szívmelengető, felemelő és pozitív – megismerni, megérteni, értékként védeni, felnőttként kezelni a fiatalokat. Rájöttem, hogy mennyi mindent nem tudok.” „Lenyűgözött a gazdagság, amit bemutatott. Meglepett, hogy milyen keveset tudunk. Az a legjobb a TeenStar-ban, hogy nem tiltás, hanem lehetőségek felkínálása!” „Nagyon lelkes vagyok, nagyon örülök, nagyon szeretném ezt csinálni! Ez az, ami igazán fontos, ennek van értelme. Ötletgazdag, kreatív, komolyan veszi a gyerekeket, a biológiai aspektusok mellé odahozza az érzelmeket. Egészséges önbizalmat ad a fiataloknak. Univerzális, minden réteget meg lehet vele szólítani.”

Ékes Ilona az iméntiekhez hozzáfűzte: „Mi szeretnénk minden réteget megszólítani. Sok erőt, kitartást, a fiatalok szeretetét kívánom, és Isten áldását a munkánkra, hogy százszoros termést hozzon.”

Szerző: Varga Gabriella

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.