2017 szeptember 19., kedd
Grezsa István - Fotó: MTI / Rosta Tibor

A nemzetpolitikai alapú befektetések nem kidobott pénzek

Share

A nemzetpolitikai alapú befektetések nem kidobott pénzek, hanem nagyon is megtérülő invesztíciók nemcsak erkölcsi, nemzeti identitáserősítő tekintetben, hanem egyre inkább gazdaságilag is – hangoztatta Grezsa István kormánybiztos Felsőszinevéren, a XXV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem gazdasági vitadélutánján.

Előadásában a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos leszögezte: eljött az ideje, hogy Magyarország, a Kárpát-medence egészében gondolkodva elkezdjen nemcsak kulturális téren, hanem gazdaságilag is befektetni.

Az Európai Unión belül a kelet-közép-európai gazdaságok fellendülőben vannak, az európai fejlődés motorja áthelyeződött Kelet-Közép–Európába – tette hozzá. Ennek tükrében egyáltalán nem önmagában értelmezendő nemzetpolitikai koncepció, hogy Magyarország kormánya a nemzetpolitika középpontjába állítja a gazdaságfejlesztés ügyét, hanem arról, hogy versenyelőnyhöz szeretné juttatni a külhoni magyar vállalkozókat és általuk a magyar alkalmazottakat – emelte ki.

Elmondása szerint a magyar kormány támogatásával elindult 50 milliárd forintos vajdasági gazdaságfejlesztési program és a 32 milliárdos kárpátaljai Egán Ede gazdaságfejlesztési projekt eddigi tapasztalatai jól jelzik, micsoda remény ébred ezekben a nemzetrészekben, tudván, hogy immár egy gazdaságilag megerősödött Magyarország áll mögöttük, és esély nyílik arra, hogy a magyarság a Kárpát-medence meghatározó nemzetévé váljon mind kulturálisan, mind gazdaságilag.

A politikus megjegyezte: az, hogy Szerbia és Ukrajna elfogadja a területükön élő magyar közösségeknek nyújtott anyaországi gazdaságfejlesztési programot, nem jelenti azt, hogy ez a támogatási rendszer az uniós tag Szlovákiában és Romániában is működni fog, esetükben is meg kell találni a megfelelő megoldást.

Az együttműködésnek most nincsenek akadályai, és ha Magyarország képes lesz jelenlegi politikáját folytatni, akkor a határon túli nemzetrészek bekapcsolódhatnak a Kárpát-medence gazdasági vérkeringésébe, és ezzel többszörösen megtérülhetnek az anyaországnak a befektetett milliárdok – zárta előadását Grezsa István.

Berki Marianna, a magyar kormány által Kárpátaljának nyújtott gazdaságfejlesztési támogatást kezelő Egán Ede Alapítvány igazgatója hozzászólásában elmondta: a 32 milliárd forintos anyaországi támogatás célja egyéni vállalkozók és vállalatok támogatása. A vissza nem térítendő, pályázattal elnyerhető támogatási keret tavaly kétmilliárd forint volt, az idén pedig ötmilliárd forint. A forrás három fő területre, a turisztikára, mezőgazdaságra és vállalkozásfejlesztésre összpontosul – ismertette.

Tájékoztatása szerint a múlt évben 1190 érvényes pályázatot nyújtottak be, az egyéni vállalkozók mellett 115 vállalat.
A szakember azt is elmondta, hogy idén az általa irányított alapítvány nagyvállalkozások számára is megnyitotta a pályázati lehetőséget. Ennek keretében 136 pályázatot nyújtottak be, közülük 113 volt érvényes, jelenleg folyik ezeknek az értékelése.

Az idén a mezőgazdaság és vállalkozásfejlesztés keretében 3487 kis összegű pályázat érkezett be, 93 százalékban kisvállalkozóktól, a többi vállalatoktól – közölte Berki Marianna.

Forrás: mti.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és összeomlott katolikus templomát

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomát. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.