2019 szeptember 18., szerda
Mráz Ágoston - hirado.hu

Nézőpont: készül az “együtt 2022” a Jobbikkal és Gyurcsányékkal

Share

A 2022-es választásokra az ellenzéki összefogást komoly erők támogatják belföldről és külföldön – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője az M1 Ma Reggel adásában azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Narancs hetilapban közös interjút adott a Párbeszéd és a Jobbik politikusa.

A készülő összefogásra utal, hogy két, ideológiailag teljesen ellentétes párt képviselője “udvarolni” kezd egymásnak; mindenben egyetértenek, és már-már a „cigánybűnözés jelmondatát” is megbocsátják a Jobbiknak.

Az „együtt 2022” egy négy éves projekt, amelyet komoly erők támogatnak belföldön és még annál is komolyabbak külföldön. A Párbeszédes Tordai Bence és a jobbikos Jakab Péter a Magyar Narancsban adott közös interjút, amelyből kiderült, hogy minden lényeges kérdésben egyetértenek és nagykoalícióról is szó esik – hangzott el az adásban.

Radikalizálódik az ellenzék

A párbeszédes Tordai Bence azzal kezdte parlamenti karrierjét, hogy letegezte a miniszterelnököt, Jakab Péter pedig lebűnözőzte a fideszeseket.

Mráz Ágoston Sámuel ezzel kapcsolatban elmondta, hogy mindkét politikus nagyon durva stílust engedett meg magának.

„Radikalizálódik az ellenzék, fel akarnak tűnni és ezért az Országgyűlésben szokatlan stílust választottak és saját közegeiben ez sikeres, mert beszélnek róla”

A közös interjúról elmondta, hogy az az „együtt 2022” programról, az ellenzéki összefogásról szól, ahogy az 2014-ben történt. Véleménye szerint ennek az egyik első lépése, hogy két ideológiailag ellentétes párt képviselője, hogy „kezd el udvarolni egymásnak”. A Nézőpont Csoport vezetője szerint az önkormányzati választások után jöhet létre az ellenzéki együttműködés.

Két részre szakadt a Jobbik

A Jobbikon belül zajló folyamatokról elmondta, hogy a törésvonalak mára szakadássá értek.

„Kijelenthető, hogy a Jobbik két részre szakadt, a szakadás majd hónapokkal a zászlóbontás után fog kibontakozni.”

A Jobbikból kizárt Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere június 23-ára hirdette meg a Mi Magunk Mozgalom zászlóbontását.

„Toroczkai Dóra és Dúró Dóra stratégiája a nemzeti radikális szavazók megszólítása. Ehhez nagyon éles kijelentésekre lesz szükség, de biztosan kijelenthető, hogy van 5 százaléknyi radikálisan gondolkodó szavazó, így akár sikeresek lehetnek,” – fogalmazott.

Kunhalmi Ágnes taktikázik

A napokban Kunhalmi Ágnes bejelentette, hogy visszalépett az MSZP-elnökjelöltségtől, de jelezte, hogy sem Mesterházy Attilát, sem Tóth Bertalant nem támogatja. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője Kunhalmi döntésében taktikai helyezkedést lát.

„Az elnökjelölt-választás kimenetele bizonytalan, ezért nem akar a vesztes mellett elköteleződni, hogy majd együttműködjön a győztessel.”

Mindkét elnökjelölt arról beszélt, hogy teljesen új program kell az MSZP-nek.

„Amilyen helyzetben vannak ez teljesen jogos és megalapozott, de a kérdés, hogy mi lesz ez a tartalom,” – mondta. Mráz Ágoston Sámuel úgy látja, egyik jelölt sem tudott igazi víziót felvázolni, mi lesz az új tartalom, csupán annyit tudta, mondani, hogy valamit nagyon másképp kell csinálni.

Véleménye szerint az ellenzék katasztrofális állapotban van, nincs vezetése, hitelessége, mondanivalója, sem anyagi forrása és szervezete összeomlott.

Egy kérdésre válaszolva, elmondta, hogy két MSZP-s elnöknek sem a jövőről, sem a migrációról nem volt mondanivalója, sem arról, hogy milyen viszonyt képzelnek el a Demokratikus Koalícióval.

Szanyi egyetért Mesterházyval

Az M1 Ma Reggel adásában Szanyi Tibor elmondta, hogy egyetért az MSZP elnökjelöltjével,  Mesterházy Attilával, hogy új kommunikációra, a párt vidéki szervezeteinek megerősítésére és új politikai tartalomra is szükség van.

Utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy mind Magyarországon, mind Európában  komoly tartalmi problémákkal küszködik a baloldal.

„A 2007-es válság kikezdte a szolidaritást, beindult a dolgozói szegénység és a 2015 migránsválság erre rátett egy lapáttal, amely utat engedett a jobboldali populizmusnak.”

Forrás: forrás: M1 Ma Reggel / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.