2019 március 20., szerda
Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke, EP-képviselő / MTI Fotó: Marjai János

Niedermüller kötelezettségszegési eljárást kér hazájára a roma gyerekek helyzete miatt

Share

Kötelezettségszegési eljárás megindítására szólította fel az Európai Bizottságot (EB) kedden Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, amiért véleménye szerint sok roma gyereket jogtalanul emelnek ki a családjukból Magyarországon.

Niedermüller az EUObserver brüsszeli hírportálon megjelent, Soraya Post svéd szociáldemokrata képviselővel közösen jegyzett véleménycikkében rámutatott, hogy az európaiak szeretnek úgy gondolni magukra, mint akik példát mutatnak a világnak az emberi jogok és az egyenlőség terén, ugyanakkor a jelek szerint nem igazán törődnek a romák rendszerszintű diszkriminációjával és mellőzésével.

Ennek egyik legfőbb példája, hogy számos roma gyereket csupán a családjuk anyagi helyzete miatt helyeznek állami gondozásba a hatóságok több uniós tagállamban, s ez a jelenség különösen elterjedtnek tekinthető Magyarországon – olvasható a cikkben.

Hangsúlyozták, a gyakorlat komoly aggodalomra ad okot, számos nemzetközi egyezményt sért és ellentétes az Európai Unió alapértékeivel.

Az Európai Bizottságnak ezért jogsértési eljárást kell indítania Magyarországgal szemben, illetve monitoroznia kell a helyzetet a többi tagállamban, és jelentést kell erről készítenie – szögezték le a cikkben.

A két szerző hozzátette: “fel kell tenni magunknak a kérdést, hogyan élnénk túl, ha elvennék tőlünk a gyerekeinket pusztán azért, mert szegények vagyunk, és úgy ítélik, hogy emiatt alkalmatlanok vagyunk arra hogy gondjukat viseljük”.

“Azt akarjuk, hogy a roma gyerekek is élvezhessék alapvető jogaikat az EU-ban, mint a többi gyerek” – írták.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

3 hozzászólás

  1. Dávid Szaniszla

    Hát normális az ilyen embert. Lehet, hogy normális, de az biztos, hogy nem MAGYAR! Már pedig az ilyennek nincs helye a magyar képviselőcsoportban. Remélem jövőre teszünk azért, hogy ilyenek többé ott ne ülhessenek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.