2018 december 14., péntek
Illusztráció MTI Fotó: Nemes János

“Nyelv nélkül magányosak vagyunk” – ma van a magyar nyelv napja

Share

Az országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává. Azért ezt a napot, mert 1844-ben ekkor fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt. A cél ilyenkor, hogy ráirányítsák a figyelmet a szellemi-kulturális örökségünk alapját jelentő anyanyelvünkre. Idén is közös versmondásra, vetélkedőkre, kulturális programokra készülnek több városban is.

Kárpát-medence szerte számos településen kerülnek megrendezésre a ma napon versmondó-versenyek, bemutatók és találkozók – mondta el Kovács Zsuzsanna, az Anyanyelv Ápolók Szövetsége irodavezetője az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: a Pesti Vigadóban immár harmadik éve tartják a a legrangosabb díjátadó és gálaműsort; ennek keretein belül – a szövetség rendezésében – számos díjat adnak át, illetve ezen a napon hirdetik meg az előző évben közzétett nyelvi esszépályázat nyerteseinek névsorát .

A rendezvényre egyébként 500 fő jelentkezett a Kárpát-medence különböző pontjáról – tette hozzá Kovács Zsuzsanna, és hozzáfűzte azt is, hogy az Arany János emlékév versmondóversenyein kiemelkedő eredményt elért fiatalok ezen az eseményen is bemutatkozhatnak.

Hosszú évek óta a legrangosabb, legnagyobb múltra visszatekintő rendezvény a Szép magyar beszéd verseny, de szerveznek helyesírás versenyeket is általános- és középiskolásoknak egyaránt, illetve sok más egyéb programot is a mai napon, és ezek mindegyike olyan esemény, amikor az egymáshoz tartozást igazán érezzük – fogalmazott az irodavezető.

Az anyanyelv a valakikhez való tartozás erejét tudna adni; nyelv nélkül magányosak vagyunk – húzta alá Kovács Zsuzsanna.

forrás: M1 Ma reggel / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Turnéra indul a Csíksomlyói passió

A csíksomlyói hegynyeregben mutatta be a Csíksomlyói passiót a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.