2018 augusztus 19., vasárnap
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter találkozója New Yorkban 2018. május 29-én. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az ukrán helyzetet tárgyalja New Yorkban, Szijjártó Péter ezen alkalomból egyeztetett ukrán kollégájával. MTI Fotó: KKM

Nyelvtörvény: magyar-ukrán kormányközi munkacsoport jön létre

Share

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy június második felében összeül a Magyarország által javasolt Ukrajnának kormányközi munkacsoport az ukrán oktatási törvény kérdésének ügyében.

Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott kedden New Yorkban az MTI-nek, hogy az ENSZ székházában Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel tárgyalt.

A magyar tárcavezető a megbeszélést követően elmondta: Magyarország számára ebben az ügyben a legfontosabb a kárpátaljai magyarok védelme, akiknek a jogai nem sérülhetnek. Ugyanakkor „nem a balhé az érdek, hanem a megoldás” – fogalmazott.

Konzultációra hívták a magyar nemzeti közösség vezetőit

Hangsúlyozta, hogy ezért Magyarország nagyra becsüli és mindenképpen pozitív fejleménynek tekinti, hogy az általa kért feltételek közül egy teljesül a jövő héten, ugyanis az ukrán oktatási miniszter június 5-re konzultációra hívta a magyar nemzeti közösség vezetőit. Remélhetőleg ez a konzultáció sikeres lesz – tette hozzá.

Szijjártó Péter emlékeztetett: az ukrán parlament oktatási bizottsága a közelmúltban 2023-ig kitolta az oktatási törvény végrehajtási periódusát. Most pedig megállapodtak, hogy Beregszászon június második felében sor kerül a kormányközi munkacsoport első ülésére – magyarázta.

Megjegyezte: a munkacsoport feladata az lesz, hogy nyomon kövesse a Velencei Bizottság döntéseinek a végrehajtását, valamint a kétoldalú konzultációk sikerét biztosítsa.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a munkacsoport ülésén a két oktatási miniszter, a két külügyi tárcavezető és a kárpátaljai magyarok vezetője vesz részt. Remélhetőleg ez a találkozó újabb jelentős előrelépést jelent, hogy ezt az ügyet a kárpátaljai magyarok érdekében meg tudják oldani – mondta.

Hozzáfűzte: „konzultációkon keresztül vezet el az út a megoldáshoz, és most úgy tűnik, hogy ezt a konzultációs folyamatot megfelelő vágányra tudjuk helyezni”.

Azt kérték, hogy 2023-ig függesszék fel az új ukrán oktatási törvény végrehajtását

Az M1 aktuális csatornának arra a kérdésre, milyen feltételekhez köti a kormány, hogy Magyarország támogassa a NATO-Ukrajna-csúcs összehívását, valamint a miniszteri szintű egyeztetéseket, Szijjártó Péter közölte: világos feltételrendszer van, ennek egyik eleme, hogy kezdődjön valódi párbeszéd az ukrán kormány és a magyar nemzeti közösség képviselői között.

Ez megtörtént azzal, hogy az ukrán oktatási miniszter a jövő hétre találkozót kezdeményezett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel – tette hozzá.

Emellett – fűzte hozzá – azt kérték, hogy 2023-ig függesszék fel az új ukrán oktatási törvény végrehajtását, és erről még szükség lesz további tárgyalásokra.

Szijjártó Péter kitért arra is: a Velencei Bizottság is foglalkozott azzal, hogy a magániskolák jelentsenek kivételt a törvény hatálya alól, és itt sem zárkóznak el az ukránok a tárgyalás elől.

Ezért reméli, hogy a kormányközi munkacsoport ülésén ez is előkerül – tette hozzá.

Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán

Az ukrán parlament által tavaly szeptemberben elfogadott új oktatási törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük a szomszédos Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki.

A jogszabály ezen cikke kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban lesz engedélyezett.

Az 5. osztálytól felfelé minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. Az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint a 7. cikk sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, továbbá nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Temesvári római katolikus püspökké szentelték Pál József Csabát

Pál József Csaba korábban a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosa és hegyvidéki főesperes volt. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.