2020 október 21., szerda
"Az alap létrehozását a kulturális önrendelkezésünk felé vezető első határozott lépésnek tartjuk." / Forrás: jobbik.hu

Nyílt levél a kultúráért

Share
A rendszerváltoztatás óta eltelt negyed évszázad nem rendezte Szlovákiában a nemzetiségek, köztük a magyar nemzeti közösség kultúrájának korrekt támogatását. Azt gondoljuk, hogy a szlovákiai magyar nemzetrész megmaradásának három alapja az anyanyelvi kultúra ápolása, az anyanyelvi oktatás megtartása és az általunk lakott régiók gazdasági fellendítése. November 24-én a szlovákiai törvényhozás elutasította a Híd párt javaslatát. 
 
"Az alap létrehozását a kulturális önrendelkezésünk felé vezető első határozott lépésnek tartjuk." / Forrás: jobbik.huA Kisebbségi Kulturális Alapról szóló javaslat értelmében egy önálló, a mindenkori kormánytól független intézmény segítségével oldották volna meg a kisebbségi kultúrák finanszírozását. A javaslat szerint a kulturális alap a jelenlegi éves támogatás több mint kétszeresét, 8 millió eurót oszthatna fel a kisebbségek kulturális projektjeire, a magyar közösség az összeg 59,6 százalékát kapná a számaránya alapján, figyelembe véve a kisebb létszámú kisebbségek igényeit is. Az alap létrehozásával önmagunk rendelkeztünk volna a nemzetiségi kultúrára szánt források felett, ezért közösségünk életében mérföldkő lett volna a szlovák ellenzéki pártok és a vezető kormánypárt egyes képviselői által is támogatott javaslat. Örömmel konstatáljuk, hogy a kezdeményezés mellé állt a teljes szlovákiai magyar politikai paletta.
 
Alulírottak, mint a szlovákiai magyar kulturális élet résztvevői, fontosnak és támogatandónak tartjuk e gondolat továbbvitelét. Az alap létrehozását a kulturális önrendelkezésünk felé vezető első határozott lépésnek tartjuk. Célunk, hogy a kulturális támogatások elosztása a továbbiakban átlátható és korrekt keretek között folytatódjon. Felszólítjuk ezért a szlovákiai politikai pártokat, különös tekintettel a kisebbségek érdekeit képviselő pártokra, hogy a következő választási időszakban rendezzék a kulturális támogatások szabályozásának ügyét úgy, hogy egy átlátható, a kulturális élet hosszú távú megmaradását és fejlődését támogató rendszer jöjjön létre.
 
Beke Zsolt szerkesztő, irodalomtörténész
Bindics Gábor kultúraszervező
Csanda Gábor szerkesztő
Czajlik József rendező, a Thália Színház igazgatója
Gál Tamás színművész
Görözdi Judit irodalomtörténész
Grendel Lajos író
Hégli Dusan koreográfus, rendező, az Ifjű Szivek Táncszínház művészeti vezetője
Kiss Szilvia színművész
Korpás Éva népdalénekes
Laboda Róbert slammer
Lakatos Róbert brácsaművész
Mészáros András filozófus
Prof Németh Ilona ArtD egyetemi tanár, képzőművész
Petheő Attila a Csemadok Komáromi Területi Választmánya elnöke
Prikler Mátyás filmrendező
Rák Viki színművész
Szalay Zoltán író, szerkesztő
Varga Emese a Jókai Színház dramaturgja

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Zana Diána

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem Kommunikáció és Médiatudomány szakon először Közéleti és Egyházi kommunikáció, majd Multimédia szakirányon. Intézményi sajtósként dolgozom, emellett a PolgárPortál szerkesztő-újságírójaként tevékenykedem.
Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.