2020 október 26., hétfő
A kvíz alkalmat adott arra, hogy végigjárjuk a templomot, s megnézzük azt, amire eddig még nem figyeltünk fel

Nyitott Templomok Éjszakája Solymáron

Share

nyitott-templomok-ejszakaja

Száz mécses gyulladt ki szombat éjszaka szerte az országban, s néhány láng csatlakozott hozzá a Felvidékről, Délvidékről és Erdélyből… Ezen a napon volt az Ars Sacra Fesztivál keretében a Nyitott Templomok Napja. Több, mint száz program zajlott szerte az országban ezen a napon, s köztük egy volt a Solymári Templomok Éjszakája is.

Korábban már írtam egy kezdeményezésről, melynek céljai nagyban hasonlítanak a Nyitott Templomok Napjához, ezért fontosnak tartom, hogy írjak arról is, ami már megvalósult.

A Nyitott Templomok Napja programjai alapvetően két részre oszthatók: vagy vallásos áhítatot élnek meg a betérők, vagy különböző kulturális eseményeken vehetnek részt. Érdekes módon, sok esetben a templomoktól teljesen függetlenül pl. múzeumokban. Ahogy olvasgattam a programokat, klasszikus szabadidős programok ritkán fordultak elő.

nyitott-templomok-ejszakaja2

Falumban, Solymáron, hetek óta folyt a tervezés, melybe időközben én is becsatlakoztam. Végül, két órás program állt össze: volt benne gitáros éneklés, fuvolaművész előadása, orgonajáték, kvíz a templomról, előadás a liturgikus építészetről és magáról a templomunkról, kis csoportokban fel lehetett menni a templomtoronyba (hiszen mindenki látta már a tornyot,de szinte senki sem volt benne) s nem utolsó sorban, a „Liturgia színei” címmel egy összeállítás a verseimből.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A helyszín: a solymári kegytemplom… mert sokan nem tudjuk, mekkora kincs is a miénk

Azt hiszem, a legfontosabb ezen az éjszakán az volt, hogy a betérők más szemmel néztek a már szinte unalomig ismert térre: felfedezték rejtett szépségeit, észrevették azokat az apróságokat, melyek felett a Szentmisén elsiklik a szem (nagyon helyesen, teszem hozzá, hiszen a szent cselekmény közben nem az épületet kell figyelni!). Ezen az éjszakán otthon éreztük magunkat a templomban. A résztvevők mertek tapsolni, ha tetszett nekik az előadás, a gyerekek a kvízzel a kezükben jártak fel s alá (a szabály az volt, hogy szabad puskázni, de csak a templomról!). Igazi lelki agapé, szeretetlakoma volt ez a két óra: mindenki azt hozta el, amilyen talentumot kapott az Úrtól: volt, aki a tudását, volt, aki a hangját, a zenét, de mindegyik ízét a szeretet adta meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Énekeltünk az Úrnak új éneket

Számomra a legszebb ajándék ezen az estén az volt, hogy a verseimet a Feleségemmel együtt olvastuk fel. Mikor Ő szavalt, a szememmel végigfutottam a templomon: 44-en voltak rajtunk kívül a hajóban, s ha ehhez hozzászámoljuk azokat, akik az előtérben, a toronyban, a kórusban vagy a sekrestyében voltak, bátran tehetjük a résztvevők számát hetvenre is – egy erős esti Szentmise létszáma a falunkban. Amikor a hivatalos programok véget értek, még sokáig nem tudtuk bezárni a templomot, nem akaródzott hazamenni az embereknek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nekem ez volt a legszebb pillanat: a Feleségem olvassa fel a versemet

Tudom, ez csak egy volt a több mint száz helyszín közül, nekem mégis a legkedvesebb, hiszen ez a falum, az otthonom… S Isten dicsőségére el kell mondanunk, hogy jól sikerült, s érdemes belevágni ott is, ahol eddig nem rendezték meg.

S az éjszaka végén, amikor visszavonultam a sekrestyébe a kvíz kérdéseit javítani, arról beszélgettünk, hogy jó volt, jó volt, de jövőre még jobb lesz! Így legyen!

Az elhangzott versek ide kattintva olvashatók el!

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.