2018 december 11., kedd
Képünk illusztráció (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A nyugdíjasok jövőre is számíthatnak a kormányra

Share

A nyugdíjasok 2018-ban is számíthatnak a kormányra – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatón. Rétvári Bence elmondta, a kabinet célja, hogy a gazdaság javuló teljesítményét minden generáció, így az idősek is érezhessék.

Kiemelte, a kormány az elmúlt években megteremtette a méltó, tisztességes idős kor feltételeit, jövőre pedig további 3 százalékkal, átlagosan havi mintegy 4 ezer forinttal emelkednek a nyugdíjak.

Az államtitkár tájékoztatása alapján az idősek illetménye ezzel az emeléssel 2018-ban már 28,5 százalékkal haladja meg a 2010-es szintet, a nyugdíjak vásárlóértéke pedig mintegy 10 százalékkal múlja majd felül a nyolc évvel korábbit.

Ezekből a számokból is látszik, hogy a kormány nem csak megőrizni, hanem növelni is tudta a nyugdíjak értékét – hangsúlyozta Rétvári Bence, hozzátéve, az idős kor biztonsága nagyobb, mint korábban.

Kiemelte, a kabinet olyan nyugdíjemelési rendszert hozott létre, amelynek az idősek csak haszonélvezői lehetnek, hiszen illetményük értéke semmiképpen sem csökkenhet. Ezzel szemben a nyugdíjasok 2010 előtt elvesztették egy havi nyugdíjukat, ami sok idős embert sodort létbizonytalanságba – tette hozzá.

Rétvári Bence felidézte, hogy a kormánynak idén lehetősége nyílt nyugdíjprémium kifizetésére is a gazdaság teljesítménye alapján. Aláhúzta, hogy amennyiben a Fidesz-KDNP folytathatja a kormányzást és a gazdaság továbbra is bővül, akkor erre jövőre is lehetőség nyílik, a jövő évi költségvetésben ugyanis szerepel a nyugdíjprémium 32 milliárd forintos fedezete.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a kormánypártoknak köszönhetően folytatódhat a Nők40 program, amelyet eddig több mint 200 ezren tudtak igénybe venni, a jövő évben pedig 260 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

Rétvári Bence szerint egyre többen láthatják, a választásoknak az is a tétje, hogy a kormány meg tudja-e védeni a nyugdíjasokat, vagyis folytatódik-e az a kormányzás, amely egyrészt garantálja a nyugdíjasok létbiztonságát, másrészt a nyugdíjprémiumokkal, Erzsébet-utalványokkal többlettámogatást is biztosít számukra.

Az államtitkár megjegyezte továbbá, a nyugdíjasok kiadásait a fentiek mellett olyan intézkedések is segítették, mint például a rezsicsökkentés, az Erzsébet-program ingyenes juttatásai, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árának mérséklése, valamint a házi természetben nyújtott segítségnyújtás bővítése.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A munkaerőpiacra is bevezetné a migránskvótákat a LIBE

Brüsszelben is lassan véget ér a nyári szünet. A Magyarországot is többször bíráló LIBE szakbizottság …

Egy hozzászólás van

 1. Dékány Ilona

  Kedves Rétvári Bence ! A 28,5 % – os növekedés 2010 –2018 között kb. valós számítás .
  De leültem és utána számoltam 2002–2010 között 48%-al emelkedett a nyugdíjam . Ez idő alatt 494000
  forint kiegészítést kaptam összesen . Míg 2010–2017 között 58420 forintot hozott a postás .
  Bár a rezsinél kimutatják , hogy mennyit takarítunk meg , de mivel az alapdíj magas , —bár mindennel takarékoskodok— sajnos alig jelent valamit a rezsicsökkentés . Az élelmiszerek Áfacsökkentését pedig a milliós fizetésűek is élvezhetik —ők igazán !- , tehát sajnos ez is csak alig változtat az életemen .
  Ami viszont a leginkább bánt : 1992–95 között gyalázatos volt a nyugdíjszámítás . Kb. 24%-al csaptak be minket ! Ebből 4%-ot 2008–ban , 4%-ot 2011-ben visszakaptunk , de a többit “lenyelték ! Miért nem kártalanítanak bennünket , ha olyan jól megy a gazdaság ? Az a 16 % bizony járna nekünk —akik már alig vagyunk !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.