2019 december 5., csütörtök
forrás: hirado.hu

Oikosz Alapítvány: Támogassuk az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés helyreállítását Erdélyben!

Share

Az Oikosz Alapítvány kuratóriuma és annak munkatársai – az alapítók céljai szerint – csatlakoznak, illetve a PolgárPortál szerkesztősége, a szervezők megkeresése után minden erejével segít nyilvánosságot teremteni annak az aláírásgyűjtésnek, amelyet erdélyi magyar identitású civil szervezetek, mozgalmak és pártok indítottak útjára májusban, az önálló, marosvásárhelyi magyar orvos- és gyógyszerészképzés helyreállítása céljából.

Felszólítjuk továbbá az összes magyar „jogvédő szervezetet”, kiemelten a Magyar Helsinki Bizottságot, az Amnesty Internationalt (AI) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) NGO-szervezeteket, hogy ne csupán a bevándorlók, hanem az őshonos magyar kisebbség jogaiért is lépjenek fel a nemzetközi hálózatuk segítségével! Hogy tegyenek végre valamit a Romániában élő magyar kisebbség jogaiért is!

Hisszük, hogy a határon túli magyar közösségek jogainak helyreállítása mind az anyaország, mind pedig Románia számára többlet társadalmi hasznot és értéket jelent. Hisszük, hogy a román kormány ellenséges hozzáállása visszalépés a két nép közötti kapcsolatok fejlesztésében, így senki számára nem vezet semmi jóra. Tiltakozunk továbbá a magyarellenes hatósági fellépések ellen, melyek sem az európai, sem az általános emberi normákat nem követik.

Nagy Ervin, az Oikosz Alapítvány kuratóriumának vezetője

A PolgárPortál szerkesztősége

A petíciót ide kattintva tudja aláírni.

*

Az eredeti petíció

PETÍCIÓ az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés maradéktalan helyreállítása céljából

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE) a román tannyelvű Petru Maior Egyetemmel való összeolvasztása végveszéllyel fenyegeti az erdélyi magyar orvos- és gyógyszerészképzést.

Mi, Románia törvénytisztelő és adófizető polgárai tiltakozunk a MOGYE nacionalista, magyarellenes vezetőségének a magyar orvos- és gyógyszerészképzés elsorvasztására irányuló, eme újabb célzatos kísérlete ellen, mely az egykori kolozsvári Bolyai Tudományegyetemnek a román Babeș Tudományegyetembe való erőszakos beolvasztását idézi emlékezetünkbe (1959).

Tiltakozunk ennek a nacionálkommunista időket és módszereket idéző, a romániai magyar közösség megkérdezése nélkül lebonyolított, jogszerűnek álcázott, de valójában mélységesen diszkriminatív és jogfosztó „egyetemegyesítésnek” a véghezvitele ellen, ami végképpen megpecsételné az eredetileg magyar tannyelvű MOGYE keretében amúgy is sokszorosan megcsorbított anyanyelvű orvosképzésünk sorsát.

Felszólítjuk a román állami hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a magyar közösség önálló anyanyelvű oktatáshoz való jogát az óvodától az egyetemig, és ne engedélyezzék a MOGYE intézményes asszimilációját.

A magyarok 1990. februári gyertyás-könyves-bibliás marosvásárhelyi békés tüntetésének a szellemében követeljük anyanyelvű oktatáshoz való alapvető jogunk maradéktalan biztosítását.

Ezzel együtt követeljük az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes helyreállítását Marosvásárhelyen.

Marosvásárhely, 2018. május 10.

Erdélyi Magyar Néppárt, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Székely Nemzeti Tanács

Romániai állampolgárok ide kattintva írhatják alá a petíciót.  

*

PETIȚIE privind reînființarea învățământului superior de stat de medicină și farmacie în lb. Maghiară

Comasarea Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș cu Universitatea Petru Maior, având lb. de predare exclusiv română, prevestește sfârșitul învățământului medical și farmacologic în lb. maghiară din România.

Noi, cetățeni români, contribuabili și respectabili, protestăm față de acest nou demers al conducerii naționalista, antimaghiare a UMF Tg. Mureș, ce urmărește restrângerea și suprimarea studiului în lb. maghiară, amintindu-ne de integrarea forțată a Universității Bolyai din Cluj în structurile Universității Babeș (1959).

Protestăm împotriva acestui plan care reînvie metodele epocii național-comuniste, când fără consultarea comunității maghiare din România, sub masca justiției sociale, dar de fapt într-un mod discriminativ și nedrept s-a făcut aceea „unificare”. Ar fi un act letal pentru UMF Tg. Mureș, care s-a înființat ca institut superior cu predare exclusivă în limba maghiară, unde pe urmă s-a trecut treptat-treptat la îngrădirea pregătirii în limba lor maternă a studenților de naționalitae maghiară.

Facem apel către autoritățile române să respecte dreptul membrilor comunității maghiare la instrucția în limba maternă de la grădiniță la universitate, și să nu permită asimilarea instituțională a UMF Tg. Mureș.

În spiritul demonstrației pașnice a maghiarilor din februarie 1990, când au defilat la Tg. Mureș cu lumânări, cărți și biblii în mână, cerem asigurarea dreptului nostru fundamental la învățământul în limba maternă.

Deasemenea solicităm restaurarea instituțională a cadrului de formare a medicilor și farmaciștilor în lb. maghiară la Tg. Mureș.

Tg. Mureș, 10 mai 2018

Partidul Popular Maghiar din Transilvania, CNMT, Consiliul Național Secuiesc

Contactați autorul petiției

https://www.petitieonline.com/contact/202869

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Nagy Ervin filozófus-politológus, a Polgár Portál felelős kiadója, állandó szerzője. Közíróként rendszeresen publikál más blogjain (http://nagyervinfilozofus.blogspot.hu/), az Aracs Délvidéki Közéleti Folyóiratban, illetve a Magyar Hírlapban. Megbízott egyetemi előadó, számos felnőttképzéssel foglalkozó iskola tanára. A liberalizmus illúziói (Attraktor, 2014) és az Omladozó téveszmék (Attraktor 2016) című könyvek szerzője.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.