2020 május 30., szombat
Molnár Bence mezőföldi táncokat ad elő a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza közös, a Duna tévécsatornán élőben közvetített Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató verseny döntőjében, táncos szólista kategóriában a közmédia óbudai stúdiójában 2016. december 16-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ők a Fölszállott a páva győztesei

Share

A dusnoki Aprók Gyermek Néptáncegyüttes lett a közönségdíjas, de a többiek sem távoztak üres kézzel.

A dusnoki Aprók Gyermek Néptáncegyüttes nyerte el a közönségdíjat a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor pénteki döntőjében, amelyet a Duna televízió élőben közvetített.

folszallott-a-pava-mti-06
A Dusnoki Aprók Néptáncegyüttes Fogjunk törököt címmel sárközi táncokat ad elő a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza közös, a Duna tévécsatornán élőben közvetített Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató verseny döntőjében, táncegyüttes kategóriában a közmédia óbudai stúdiójában 2016. december 16-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A táncegyüttesek kategóriájában a felvidéki Csali Gyermek Néptáncegyüttes, szóló és párostánc kategóriában Albert Csaba, a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában Horváth Áron cimbalmos, énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában Erdélyi Luca vehette át az egy-egy millió forintos nyereményt Gáspár Bencétől, az OTP Bank Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok főosztályának vezetőjétől.

Balog Zoltán miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíjait adta át: a legjobb határon túli produkciónak járó 1 millió forintot Bálint Róbert pusztinai furulyás, a legjobb hazai nemzetiségi produkciójának járó 1 millió forintos különdíjat Makula Zoltán jászberényi szólótáncos érdemelte ki.

Makula Zoltán nagyecsedi botoló és cigánytánca a Fölszállott a páva középdöntőjében. MTI Fotó: Kovács Attila
Makula Zoltán nagyecsedi botoló és cigánytánca a Fölszállott a páva középdöntőjében. MTI Fotó: Kovács Attila

Gyúr Gabriellának adta át az 1 millió forintos különdíjat a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság nevében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. A szolnoki Rotary Club Egyesület nevében Bartalos Zoltán ösztöndíjat nyújtott át Gyúr Gabriellának, további egy millió forinttal segítve a fiatal művészeti tanulmányait.

Az OTP Bank különdíjait – egy-egy millió forintot – Gáspár Bence adta át Molnár Bencének, a dusnoki Aprók Gyermek Néptáncegyüttesnek, a Sarjú Bandának, a Jászság Gyermek Néptáncegyüttesnek és a mérai Czifra Néptánccsoportnak.

A Sarjú Banda Serkenj fel! – Marosmenti muzsika című produkciója a Fölszállott a páva döntőjében. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A Sarjú Banda Serkenj fel! – Marosmenti muzsika című produkciója a Fölszállott a páva döntőjében. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Veresegyházi Medveotthon határon túli csoport számára alapított Mackó elnevezésű különdíját a Csali Gyermek Néptáncegyüttes vehette át az intézmény vezetőjétől, Bankó Lászlótól.

A somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes Táncok Vág-Garam közeléből című produkciója. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes Táncok Vág-Garam közeléből című produkciója. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének képviseletében Szigetvári József a világszövetség meghívását adta át a kategóriagyőzteseknek a legjelentősebb nemzetközi gyermek népművészeti fesztiváljára: a Fölszállott a páva idei nyertesei 2017 nyarán Magyarországot fogják képviselni Tajvanon, az ILAN Nemzetközi Népművészeti Fesztiválon.

Sebő Ferenc, a zsűri elnöke kiemelte: a fellépő fiatalok megmutatták, hogy a hagyományban micsoda fantasztikus erők vannak, s hogy mennyire a közösséghez kapcsolódnak az egyéni teljesítmények is. Ezek a fiatalok meggyőztek minket arról, hogy számukra ez örömforrás, birtokolják és beszélik ezt a nyelvet – mutatott rá.

A Cickom Énekegyüttes nagysolymosi karácsonyi kántáló énekeket ad elő a Fölszállott a páva döntőjében. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A Cickom Énekegyüttes nagysolymosi karácsonyi kántáló énekeket ad elő a Fölszállott a páva döntőjében. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Duna Médiaszolgáltató Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója, Medveczky Balázs elmondta, hogy a televíziósok az értékmentők munkáját a Fölszállott a páva című műsorral próbálták támogatni, amely nemcsak tartalmát és lelkét tekintve magyar, hanem licencét tekintve is hazai termék.

Kiemelte: büszkék arra, hogy a műsor bebizonyította, sem a népzene és néptánc, sem pedig a közszolgálat nem tűr meg magán port. “Képesek vagyunk megújulni és képesek vagyunk trendeket teremteni, hiszen a mai médiapalettán ritkaságszámba megy a valódi értékközvetítés és a jövőbe mutató képivilág-technika ötvözése” – fogalmazott.

Albert Csaba széki táncokat ad elő, kísér Szalonna és bandája a Fölszállott a páva döntőjében. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Albert Csaba széki táncokat ad elő, kísér Szalonna és bandája a Fölszállott a páva döntőjében. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Hagyományok Háza negyedszer megrendezett tehetségkutatójában a 6-14 éves fiatalok négy kategóriában mutathatták meg tehetségüket: külön versenyeztek a néptáncegyüttesek; az énekes szólisták és énekegyüttesek; a hangszeres szólisták és zenekarok; a táncos szólisták és táncospárok.

A zsűri elnöke volt Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a Nemzet Művésze; tagja Timár Böske táncművész, a Csillagszeműek művészeti igazgatója; Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa; Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes; Kocsis Enikő Harangozó-díjas táncművész, a Fitos Dezső társulat művészeti vezetője és Berecz István, az első Fölszállott a páva győztese, kétszeres aranysarkantyús táncos.

A zsűri tagjai a háttérben balról jobbra: Timár Böske táncművész, a Csillagszeműek művészeti igazgatója (b), Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa (b2), Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes (b3), Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a Nemzet Művésze, zsűrielnök (j3), Kocsis Enikő Harangozó-díjas táncművész, a Fitos Dezső társulat művészeti vezetője (j2) és Berecz István, az első Fölszállott a páva győztese, kétszeres aranysarkantyús táncos (j) a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza közös, a Duna tévécsatornán élőben közvetített Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató verseny döntőjében a közmédia óbudai stúdiójában 2016. december 16-án. Az első sorban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j2), V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára (k), Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes (b2) és Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója (b). A második sorban Gazsó L. Ferenc, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. MTI Igazgatóságának vezetője (j3). MTI Fotó: Máthé Zoltán
A zsűri tagjai a háttérben balról jobbra: Timár Böske táncművész, a Csillagszeműek művészeti igazgatója (b), Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa (b2), Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes (b3), Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a Nemzet Művésze, zsűrielnök (j3), Kocsis Enikő Harangozó-díjas táncművész, a Fitos Dezső társulat művészeti vezetője (j2) és Berecz István, az első Fölszállott a páva győztese, kétszeres aranysarkantyús táncos (j) a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza közös, a Duna tévécsatornán élőben közvetített Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató verseny döntőjében a közmédia óbudai stúdiójában 2016. december 16-án. Az első sorban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j2), V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára (k), Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes (b2) és Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója (b). A második sorban Gazsó L. Ferenc, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. MTI Igazgatóságának vezetője (j3).
MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Bunkermúzeum

Vannak témák, amikhez szinte lehetetlenség hozzányúlni, nevezhetjük ezeket akár darázsfészeknek is. A magyar történelem egyik …

2 hozzászólás

  1. Dávid Szaniszla

    Olyan jó, hogy az ország sokat tesz azért, hogy már ifjú korban szeressék meg a magyarok azt, ami magyar. Nem lehet elég korán kezdeni. Ezt soha nem lehet megunni!

  2. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    A pofátlan zsidó mondá egyszer, hogy a magyarnak nincs kultúrája, mert a magyar kultúra zsidó! Na ne! A magyar népművészet csodálatos! Hol van az a nép, amelyiknek ilyen bőséges, nagyszerü és értékes műveszete van?! Népdalaink, néptáncaink, az ünnepi népviselet, a festészet stb.Hol vannak ehhez képest a zsidók? Kodály zsidó származás volt, ha jól tudom, de a magyar népzenéböl táplálkozott! Hol volt ott zsidó zene? Sehol! József Attila sem volt zsidó,hanem magyar, csak egy felmenője volt zsidó! A költészete is magyar.Eszébe se jutott, hogy zsidónak vallja magát.Akkor pofa be az ilyen hazug zsidó propagandával.Legyen büszke a zsidó müveszetre, de ezt ne a származásban keresse, föleg ne a magyar müveszetben, kultúrában

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.