2019 szeptember 19., csütörtök
Orbán Viktor miniszterelnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Orbán: Európa ma szenved a migrációtól

Share

Európa ma szenved a migrációtól és a terrorizmustól, a terroristák a migrációval juttatják be az embereiket Nyugat-Európába, ezekkel a jelenségekkel szemben fel kell lépni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök jeruzsálemi sajtótájékoztatóján, amit Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel tartott közösen.

Izrael állam miniszterelnökével a 21. század néhány fontos kérdését azonos módon nézzük, és azonos módon is látjuk – mondta Orbán Viktor, majd úgy folytatta: ilyen a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a határvédelem kérdése és a modern kori antiszemitizmus problémája.

Egyetértés van közöttük abban, hogy a biztonság az egyik legfontosabb kérdés, és minden nemzetnek joga van a saját biztonságához, nekünk pedig az a kötelességünk, hogy a polgárainknak megadjuk a biztonságot – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben

A modern kori antiszemitizmusnak erőteljes formái jelentek meg Európában. Ma olyan időket élünk, amikor Nyugat-Európában nő, míg Közép-Európában csökken az antiszemitizmus – közölte Orbán Viktor. Hozzátette: készen állunk az együttműködésre Izraellel az antiszemitizmus visszaszorításának érdekében.

A miniszterelnök aláhúzta: Magyarországon ma zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, a zsidó származású polgárok Magyarországon a kormány védelme alatt állnak, és „büszkék vagyunk”, hogy a zsidóságát nyíltan vállaló emberek biztonságban érezhetik magukat Magyarországon. Sokat tettünk a zsidóság kulturális újraépítése érdekében, zsinagógákat újítottunk fel, támogatjuk az oktatást – mutatott rá.

A nemzetközi diplomáciai fellépéssel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: mindig fel fogunk lépni annak érdekében, hogy a nemzetközi szervezetek Izraellel szemben fair, kiegyensúlyozott és elfogulatlan döntéseket hozzanak. A nemzetközi fórumokon továbbra is szorosan együttműködünk Izraellel – közölte.

Kétszáz izraeli cég működik Magyarországon

A gazdasági kapcsolatokat illetően a kormányfő közölte: a gazdasági együttműködés erős, Magyarországon kétszáz izraeli cég működik, ezek ötezer embernek adnak munkát, és elsősorban a modern technológiákban tevékenykednek.

A miniszterelnök azzal a kéréssel fordult izraeli partneréhez, hogy támogassa a jövőre megrendezendő magyar kulturális évadot az országban. Van mit megmutatnunk – mondta a magyar kultúráról. Azt is kérte az izraeli kormányfőtől, hogy támogassa a magyar nyelvű közösség múzeumának létrehozását Izraelben. Nem pénzt, csak jóindulatot és támogatást kérünk – mondta.

Mindkét ország élén patrióta kormányfő áll

Orbán Viktor emlékeztetett: izraeli kollégája tavaly többnapos látogatást tett Budapesten, ezt viszonozza most.  Jelentősége van annak, hogy Izrael állam alapításának 70. évfordulóján történik ez a miniszterelnöki látogatás Izraelben – közölte.

Úgy vélte, a kiemelkedően jó kétoldalú kapcsolatok részben a két miniszterelnök személyes együttműködésének köszönhető, annak, hogy mindkét ország élén patrióta kormányfő áll. Megjegyezte: jövőre lesz a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója, ezt megünnepelik.

A miniszterelnök később Reuven Rivlin államfővel tárgyal, majd találkozik David Lau askenázi főrabbival, valamint felkeresi a Jad Vasem emlékközpontot, ahol koszorút is elhelyez, majd fát ültet el a Nemzetek Ligetében.

Fontos lépés a magyar miniszterelnök fogadása

Benjamin Netanjahu arról beszélt, hogy az antiszemitizmus a holokausztban csúcsosodott ki, ami ellen kérlelhetetlenül kell harcolni. Izrael miniszterelnöke hangsúlyozta: a magyar kormány ellenzi az antiszemitizmust, a magyar zsidók pedig félelem nélkül élnek.

Elmondta: új kapcsolatot teremtenek az ipar, a kereskedelem és a turizmus területén is.

A magyar miniszterelnök fogadása egy nagyon fontos lépés a magyar-izraeli kapcsolatokban, a találkozón Orbán Viktor képviseli a visegrádi államokat is – tette hozzá Benjamin Netanjahu.

MTI / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

2 hozzászólás

 1. Teljesen elfogadható , hogy a magyar miniszterelnök ápolja az izraeli kapcsolatokat .
  A világ zsidósága nem ugyanaz , mint Izrael zsidósága . Legalábbis egy része , akiknek kifejezetten csak a pénzpiaci győzelem az életcéljuk . Többek között Soros György semmiképpen nem tartozik az izraeli zsidókhoz ! Izrael —szerintem —be sem fogadná őt ! A rendszerváltás /?/ után elözönlötték Budapestet a zsidó túristák . Nem volt jellemző rájuk , hogy milliárdosok lettek volna . /Még akkor sem , ha felvásárolták a belváros lakásainak jórészét !/ Ismerek családot , amelynek 6–7 gyereke a szülőkkel kikerült Izraelbe . Mégis hazahozatták a súlyosan beteg apjukat , mert ott nem tudta volna egyik “gyermeke ” sem vállalni az ápolását . Barátnőim is kimentek “széjjelnézni ” —-főleg a vallási érdeklődésük miatt – , de az ottani életre nem cserélnék fel az itthonit .! Viszont minden nemzettel békességben szeretne élni Magyarország miniszterelnöke ! Csak tisztelni lehet Őt ezért !

 2. Mi 3-500 éve szenvedünk” Emlékezzünk régi, előző “bevándorlóinkra
  A valóban nemzeti érdekű orosz cár üldözötteire!
  “Egyetlen ország sem engedheti meg magának a tömeges és ellenőrizetlen bevándorlást, amely megrengetheti a társadalom alapjait. Fizikailag és másként is veszélyes. Joby Warrick, a Washington Post”
  Széchenyi „ez a népcsoport a jogtalanság „minden mindegy” hangulatában folyamodott csalásokhoz, amely a jobbágyság eladósításához, tömeges elárverezéséhez! (Lásd deviza hitel kormányzati kényszer rásegítéssel!) Úgy látja nem lett volna szabad az elmúlt évtizedekben olyan hatalmas tömegekben beengedni őket, amelyikre egyik országban sincs példa!
  Az adózó nép szegénységének veszedelmesebb forrása nem lehet, mint a zsidók szemlátomást való szaporodása. Mely országban a zsidók megszaporodnak, az vagyoni végromlás szélén áll. (A szatmári adózó nép állapotárul, 1830)*** “Kölcsey Ferenc: Országházi beszédéből!
  Ez az újonnan felduzzadt népcsoport, annyira idegen még a magyarságtól, másrészt akkora nagy gazdasági erő van a kezében, nagy részük német névre cseréli fel a galíciait!
  Nagy Magyarország, az ő tíz %-al éri el a lakosságban 51% magyarul beszélők arányát! 1920 idegen ajkú tömegek levágásra kerülnek! Magyarok is! Városi vállalkozó nép nyakunkon marad, arányuk egyből minimum meg duplázódik!
  “El fog jönni az a nap, amikor minden olyan népnek, akik között zsidók laknak, fel kell tennie a kérdést, hogy mindannyiukat kiutasítja; ez a kérdés az élet és halál kérdése lesz, az egészség vagy krónikus betegség kérdése, a békés létezés vagy az állandó szociális láz kérdése.” Liszt Ferenc
  Hány ilyen idegen embert tűrhetünk meg anélkül, hogy hű polgárinkat hátrányos helyzetbe hozzuk?
  Egy minisztérium, melyet zsidó vezet, egy háztartás, ahol a zsidó kezében van ruhásszekrény kulcsa, a pénzügy minisztérium, egy megye vagy járás, ahol zsidók vezető szerepet játszanak, lecsapolhatatlan lápok “Évezredek óta, mióta a történelemben előbukkannak, mindig is más népek törzsén élősködtek, dörzsölt ügynökök mindenütt a világon. Nagy bajokat okoztak rosszul szervezett országokban, amennyiben az őslakosság szabad és természetes gazdasági fejlődését gátolták.” (“Hebraer,” in Ideen)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.