2021 március 5., péntek
Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

Orbán: nem engem kell támogatni

Share

Hétfőn nyújtja be a parlamentnek az alaptörvény módosító javaslatát a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának beszélt erről. Azt mondta: nyilvánvalóvá vált, hogy nemzeti ügyek mögé lehet egységet létrehozni, ennek a népakaratnak pedig kellő súlyt szeretne adni.

A miniszterelnök elégedett azzal, hogy elmúlt vasárnap a résztvevők 98 százaléka, több mint 3,3 millió ember azt mondta: idegenek Magyarországon tartózkodásáról csak a magyar parlament dönthet. Ez a szám minden korábbi népszavazásnál megmutatkozó népakaratnál nagyobb, és egyetlen parlamenti párt sem tudott soha ezt megközelítő támogatottságot összegyűjteni – hangsúlyozta Orbán Viktor a Vasárnapi újságban.

Nemzeti ügy

Nyilvánvalóvá vált, hogy nemzeti üggyé vált a kérdés, ahogy az is: a magyarokban megvan a képesség arra, hogyha egyetértenek valamiben, azt pártszimpátiától függően kifejezzék, egyébként nem jöhetett volna létre ez a nagy új egység Magyarországért – értékelte a referendum eredményét a miniszterelnök.

Még egy évtized

Sajnálatos ugyanakkor – tette hozzá, hogy csak a választók negyvenegynéhány százaléka ment el, ami azt jelenti, sokat kell még dolgozni, hogy minden választópolgár azt érezze, az ország közös ügyei az ő személyes ügyei is, amelyek a közösség számára is fontosak, azaz nemzeti ügyek is. Orbán Viktor szerint még egy jó évtized kell ahhoz, hogy ez a politikai közösséghez tartozás evidenciává váljék minden választópolgár számára.

Három lehetőség

A népszavazás következményeiről a kormányfő azt mondta, miután a választópolgárok most nem voltak elegen ahhoz, hogy automatikusan közjogi érvénnyel ruházzák fel a referendumot, most rásegítést vár a parlamenti képviselőktől, hogy a közakarat közjogi erőhöz jussék. Erre három lehetőség van: parlamenti határozat, egy egyszerű törvény vagy egy alaptörvény-módosítás.

Szép szöveg

Orbán Viktor az utóbbit terjesztette a parlament elé, amely ezt meg is szavazta, a szövegjavaslatot azóta a kormány is megtárgyalta, az igazságügy-miniszterrel is többször egyeztettek, így a dokumentum hétfőn az Országgyűlés elé kerülhet. Azt Orbán Viktor nyújtja majd be, hogy kellő súlyt kapjon a népakarat. A miniszterelnök úgy érzi, egyértelmű és szép szöveget alkottak, amely javára válik a magyar alkotmánynak, és egyértelműen kifejezi az emberek akaratát.

Az EU jogrendjén belül

A javaslat, amelyet már Juncker EB-elnök is megkapott, az EU jogrendjén belül marad – hangsúlyozta Orbán Viktor. Kimondja, hogy Magyarországra idegen népességet nem lehet betelepíteni, egyedi kérelmet a magyar parlament által meghatározott jogszabályi rendben lehet elbírálni, és így szerezhet valaki jogot Magyarországon élni. Nincsen tehát sem csoportos, sem egyéni betelepítés, arról, hogy ki élhet Magyarország területén, egyedi döntés alapján dönthet az, akit erre a magyar parlament felhatalmaz – hangsúlyozta a kormányfő a Vasárnapi újságban.

Budapest dönt

A bevándorlási hivatal munkája nem változik, a népszavazásban feltett kérdésnek megfelelően csupán a most fennálló jogi helyzet erősödik, az, hogy egyértelműen Budapestnek kell eldöntenie, milyen nem uniós polgár tartózkodhat Magyarországon. A kérdésben Orbán Viktor minden képviselő támogatására számít, hiszen, mint mondta, nem őt kell támogatni, hanem 3,3 millió magyar ember akaratát, ezt pedig minden képviselő bátran megteheti, pártállástól függetlenül.

Európa demokratizálódik

A módosítás külföldi hozadéka kapcsán Orbán Viktor azt emelte ki, hogy a francia elnökválasztás egyik legnagyobb esélyese, Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnök bejelentette: ha megkapja a választók bizalmát, népszavazást ír ki bevándorlási kérdésekről: a családegyesítés és a gyanús bevándorlók internálásának ügyében. Mindez Orbán szerint azt jelenti: Európa demokratizálódik, egyre több vezető ismeri ugyanis fel, hogy a bevándorlás kérdésében nem vállalhatják a nép jóváhagyása nélküli döntéseket.

Az EB jogot sértett

Juncker elnök népszavazást bíráló szavai kapcsán Orbán Viktor azt hangsúlyozta, ha az Európai Bizottság vezetői annak idején betartották volna az EU szabályait, Magyarországon nem lett volna szükség a referendumra. Az tagországok miniszterelnökeit tömörítő Európai Tanács ugyanis kétszer kimondta: mindenféle népmozgás csak önkéntes alapon történhet. Az Európai Bizottság az uniós jogrendet megsértve azonban ezt figyelmen kívül hagyta, és elindított egy jogszabályalkotást a kötelező kvótáról.

forrás: Vasárnapi újság/Kossuth Rádió / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.