2019 január 23., szerda
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ana Brnabic szerb miniszterelnök érkezik a másnapi magyar-szerb kormányzati csúcs előtt tartott vacsorára a fővárosi Gundel étteremben 2018. február 8-án este. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán: Szerbiának és Magyarországnak együtt kell megvédeni határait

Share

Együttes ülést tartott ma a magyar és a szerb kormány Budapesten, az eseményt követően pedig tíz különböző megállapodást írtak alá.

Különleges alkalom a mai: a szerb kormányt fogadhattuk egy együttes ülés keretében – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki budapesti magyar-szerb kormányülés után, az Ana Brnabic szerb kormányfő társaságában tett sajtónyilatkozatában. Szerbia mindig fontos szerepet játszott a történelmünkben, a biztonság szempontjából pedig a Balkán mindig kulcskérdés volt – fűzte hozzá.

Egész Európa biztonságát veszély fenyegeti, Magyarországnak és Szerbiának együtt kell megvédeni határait, polgárai biztonságát és megőrizni kulturális identitását – hangsúlyozta. Orbán Viktor köszönetet mondott a szerb miniszterelnöknek a határok védelmében tett erőfeszítéseikért. Egyúttal megismételte: szükség esetén Magyarországra lehet számítani Szerbia déli határainak megvédésében.

Szerbia Nyugat-Balkán kulcsfontosságú állama: nincs béke a Balkánon Szerbia nélkül – jelentette ki a miniszterelnök. Szerbia nem csupán önmagát, hanem egész Európát védi a migránsok ellen, ezért a V4-ek sürgetik Szerbia uniós csatlakozását – mondta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök szerint a szerb-magyar gazdaság erősítése elősegíti a szerbek csatlakozását az unióhoz. Hozzátette, tavaly 30 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelem volumene is. Szerbiának csökkent az államadóssága, költségvetési egyenlege pedig 1,3 százalékos hiányt mutat. A fejlődés tényei nyilvánvalóak – tette hozzá.

Politikai kérdésekben is összhang van a két ország között – szögezte le a magyar miniszterelnök.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök katonai tiszteletadás mellett fogadja Ana Brnabic szerb kormányfőt Budapesten, a Kossuth téren a magyar-szerb kormányülés előtt 2018. február 9-én. MTI Fotó: HM/Dévényi Veronika

Orbán Viktor elmondta, hogy a két ország között újabb határátkelőhely létesül majd. Megjegyezte, Magyarországon a szerb nyelvű oktatásban részt vevő diákok száma évről évre nő, csak úgy, mint a kinti magyar oktatásban részt vevő fiataloké. Az oktatási kapcsolatok erősítése érdekében pedig Magyarország felajánlott a szerbek számára egy ötven fős ösztöndíjprogramot.

Az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon véget ér – jelentette ki Orbán Viktor a sajtótájékoztatón. Hozzátette, három magyar cég is érintett abban a román tenderben, amely négy milliárd köbméter mennyiségű gáz kitermeléséről és az országból való kijuttatásáról szól. Így Magyarország az import gáz szükségletének a felét képes lesz más forrásból fedezni a jövőben. Ez az egész régiónak új helyzetet jelent majd – hívta fel a figyelmet.

A szerb kormányfő szerint országa barátként tekint Magyarországra 

Szerbia a barátjaként tekint Magyarországra, és szeretné, ha nemcsak a Vajdaságban lenne erős Magyarország jelenléte, hanem Szerbia más részein is – mondta Ana Brnabic szerb miniszterelnök.

A magyar-szerb kormányülés után Orbán Viktor magyar kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában a szerb miniszterelnök kiemelte: a magyar-szerb kapcsolatok történelmi csúcsponton vannak, és a szerb kormány mindent megtesz azért, hogy tovább építse ezt az együttműködést.

Ana Brnabic kijelentette: országa hálás azért a támogatásért, amelyet Magyarország nyújt Szerbia európai integrációjához, így a szakmai segítségért, amelyet a szerb minisztériumok kapnak és azért is, amiért Magyarország határozottan képviseli Szerbia érdekeit Brüsszelben.

MTI / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A puszták éneke – Vízkereszt

Gyermekként még azt gondoltam, hogy e a napon egymást keresztezi két vízsugár: nem fogta fel …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Ha visszagondolunk a régmultra , csak örülni kell , hogy egyre javul a két ország kapcsolata . Ugyanis ezzel a délvidéken sokat szenvedett testvéreink helyzete is békésebb lesz . A határvédelem méginkább megerősödik , a közös kereskedelem révén a gazdaságunk fejlődik . Ami méginkább fontos , hogy együtt harcolhatunk az Európai Unió megreformálásáért , amire hamarosan sor kerülhet ./ Remélem , hogy nem tünik rosszidulatú , kioktató , fellengzős , megkeseredettnek a hozzászólásom ? ! /

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.