2021 március 9., kedd
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. október 29-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Lázár János / MTI Fotó: Balogh Zoltán

Orbán Viktor a kötelező betelepítési kvóta ellen száll csatába Brüsszelben

Share

A kötelező betelepítési kvóta ellen, a kvóta önkéntessége érdekében száll csatába Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtökön és pénteken zajló brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. október 29-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Lázár János / MTI Fotó: Balogh Zoltán

A magyar kormány álláspontja egyértelmű: “mi senkit nem szeretnénk Magyarországra betelepíteni” – jelentette ki a tárcavezető, hozzátéve: “ha kötelező lesz a kvóta, akkor nagy szükségünk lesz arra, hogy a népszavazáson megismerjük a magyar választópolgárok véleményét”. Szerinte a referendum szeptember-november között tartható meg, és mindenképpen van értelme.

Lázár János arról is beszélt, hogy a balkáni határzár óta nem érkeznek bevándorlók, amit úgy értékelt: nem egy EU-török-megállapodás, hanem a határvédelem állította meg a migránsokat. A Balkán megvédte az EU-t, a minta pedig a magyar határzár volt – fogalmazott.

Tudatta egyúttal, hogy a kormány úgy döntött, egyelőre nem épül kerítés a magyar-román határon. A következő lépéseket a görögországi helyzettől, az esetleges áttörésektől tette függővé. A készültséget fenn kell tartani, bármikor adódhat olyan helyzet, hogy például a magyar-román határszakaszon tíz nap alatt határzárat kelljen létesíteni. Megjegyezte azt is, hogy a kabinet nem azért építtetett kerítést a déli határra sem, mert jól esett neki, hanem mert szükség volt rá.

A Miniszterelnökség vezetője szerint most Görögországnak kell segíteni az ott rekedt bevándorlók ellátása érdekében. Az illegális bevándorlás témájában a politikus azt is közölte: 400 közfoglalkoztatott előtt nyitják meg annak lehetőségét, hogy belépjenek a honvédség szerződéses állományába. A dublini menekültügyi rendszer tervezett reformjáról Lázár János azt mondta: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy megtartsa szuverenitását, azaz például a határőrizet, belbiztonság nemzeti hatáskörben maradjon. Az ukrán vízummentességgel kapcsolatos brüsszeli bejelentést a miniszter magyar sikerként is értékelte.

Lázár János kérdésre arról is beszélt, hogy a kormány felhatalmazta Pintér Sándor belügyminiszter a magyarországi befogadóállomások felszámolására, neki kell mérlegelnie, hogy van-e további szükség rájuk.

A Miniszterelnökség vezetője hangsúlyozta továbbá: sem Szentgotthárdon, sem Körmenden nem hoznak létre befogadóállomást, e településeken “biztonságos őrzési pontokat” alakítanak ki arra az esetre, ha Magyarországon a jelenleginél nagyobb számú bevándorlót kellene elhelyezni.

A tárcavezető a német tartományi választásokat Németország belügyének nevezte és nem kívánta kommentálni. Megjegyezte: Magyarország a stratégiai partnerség fennmaradásában érdekelt. Mint mondta, az elmúlt hetekben a betelepítésre vonatkozóan voltak különbségek a két ország álláspontjában, s bízik abban, hogy Németország is belátja, hogy az önkéntesség lehet a megoldás bizonyos tagállamoknál.

 

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.