2020 augusztus 9., vasárnap
Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozója előtt a Miniszterelnöki Kabinetirodán 2018. június 28-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Orbán Viktor az eddigi magyar álláspontot fogja képviselni migrációs ügyekben

Share

Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön és pénteken az Európai Tanács csúcsán vesz részt, ott továbbra is az eddig megismert magyar álláspontot fogja képviselni, az általa vallott négy alapelvnek megfelelően – jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő Budapesten.

Mint ismertette a sajtótájékoztatóján, itt régóta megoldatlan kérdések sora áll vár megoldásra, mint a migráció, a Brexit, a következő uniós büdzsé, valamint az Oroszországgal és Egyesült Államokkal való uniós kapcsolatok, köztük a kibontakozó kereskedelmi háború. Elmondta, sűrű heteken van túl az európai politika, az új olasz kormány intézkedései, valamint a hétvégéi minicsúcs is a csúcs fő témája, a migráció körül forgott. Bejelentette, a korábbi és a mostani magyar intézkedésekkel Magyarország felkészült arra, hogy továbbra is kitartson a négy alapelve mellett.

Ezek a következők a kormányszóvivő szerint: meg kell állítani a bevándorlást jelenlegi formájában, nem segíteni, meg kell védeni az európai határokat, azokat, akik illegálisan érkeztek, őket vissza kell vinni a hazájukba, ez többszázezres égető probléma. Negyedikként Kovács Zoltán ismertette: Orbán Viktor azt az álláspont fogja képviselni, hogy európai megoldás csak európai emberek által születhet, véget kell vetni a homokba dugott fejjek politikájának, Budapest szerint pedig az európai emberek a magyar állásponthoz hasonlóan megvédenék a határt.

Továbbra is elfogadhatatlan Budapest számára a kvóták és elosztások mechanizmusa, tehát minden olyan megoldás, amely felveti a nemzeti szuverenitás kérdését – közölte az újságírókkal a kormányszóvivő.

Dolgozik a magyar kormány a családjától elszakított kisfiú ügyének rendezésén

A CEU ügyében érkezett New York-i levél kapcsán Kovács Zoltán kijelentette: a magyar kormány eldönti, hogy a feltételeknek megfelel-e a CEU, vagy nem, ez nem New York állam vagy a CEU felelőssége. Amint lesz döntés, úgy azt a magyar kormány fogja közölni. A kamupártokat érintő kormánypárti javaslattal kapcsolatban érkezett kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: jónak tartja, hogy most nyújtottak be változást, és nem egy választási kampányban változik a rendszer. A külhoni magyar állampolgárok, illetve a külföldön élő, de magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárok szavazásában meglévő különbségek esetében a meglévő szabályozást a nemzetközi jogi kereteknek megfelelőnek tartja.

Arra a kérdésre, ami az Egyesült Államokban szüleitől elszakított magyar kisfiú ügyében érkezett, Kovács Zoltán válaszában kijelentette: mindenkinek be kell tartania a törvényeket is, így a kiutazó magyar állampolgároknak az amerikai bevándorlási törvényeket, amelyek hírhedten szigorúak, de természetesen a Külgazdasági és Külügyminisztériumon keresztül a magyar kormány azon van, hogy a család sorsa rendeződjön.

forrás: hirado.hu / MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.