2020 október 26., hétfő
Négy darab - egyenként 250 méter hosszú - székely zászlót is kifeszítenek majd a felvonulók forrás: szekelyhon.ro

Óriás székely zászlók készülnek

Share

Négy darab - egyenként 250 méter hosszú - székely zászlót is kifeszítenek majd a felvonulók forrás: szekelyhon.roNégy darab – egyenként 250 méter hosszú – székely zászlót is kifeszítenek majd a felvonulók vasárnap, a székelyek tiltakozó nagy menetelésén – jelentette be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke.

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki szervezetét is vezető politikus egy csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón elmondta, emellett háromezer kisméretű székely zászlót, és kétszáz – magyar, román és angol nyelvű – transzparenst osztanak ki a felvonulóknak.

 

Tamás Sándor közlése szerint az óriászászlókat a felvonulás két végpontján, Kökösön és Bereckben, illetve a rétyi keresztútnál, és Kézdivásárhelyen feszítik ki, és indítják el a menettel. A politikus szerint az utóbbi napokban jó irányba változott a hatóságoknak a tiltakozó megmozduláshoz való viszonyulása. Valamennyi hatóság engedélyezte a felvonulást. “Ismereteink szerint gőzerővel dolgoznak azon, hogy provokációktól mentes, békességes megmozdulás legyen” – jelentette ki Tamás Sándor.

 

A sajtótájékoztatón részt vevő Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere úgy vélte, jót tett a székely öntudatnak a kormányt képviselő prefektusok folyamatos akadékoskodása. “Néhány évvel ezelőtt azt éreztük, hogy elkényelmesedett a székelység. Most a prefektusok felrázták egy kicsit a hangulatot” – jelentette ki Antal Árpád. A politikus azt is megemlítette, hogy kedden azért kapott írásos figyelmeztetést Dumitru Marinescu prefektustól, mert bizonyos eseményeken nem viselte a román nemzeti színű vállpántot.

 

“Tényleg azt hiszik, hogy fenyegetéssel, erőszakkal lehet elérni, hogy tiszteljük, szeressük ezt az országot?” – tette fel a kérdést a polgármester, aki azt is megjegyezte, várja, hogy ezek után megbüntessék vagy leváltsák, ha például március 15-én nem teszi fel a román nemzeti színű szalagot.

 

mti

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.