2018 július 17., kedd
Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke. MTI Fotó: Rosta Tibor

Orosz Ildikó: Visszatértek a legsötétebb sztálini idők Ukrajnában

Share

A kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sérti az ukrán parlament által egy napja elfogadott, a nemzetiségek anyanyelvű oktatását ellehetetlenítő oktatási törvény, ezért a kárpátaljai magyarok minden törvényes eszközt fel fognak használni oktatási jogaik visszaállítása érdekében – jelentette ki Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke Beregszászon.

Az oktatási törvény kisebbségellenes rendelkezései kapcsán Orosz Ildikó elmondta: “Úgy érezzük, visszatértek a legsötétebb sztálini idők a magát demokratikus államnak nevező Ukrajnában. Felháborító, hogy az ukrán parlament a kisebbségek, így a kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sértő törvényt fogadott el”.

A KMPSZ elnöke jelezte, a kárpátaljai magyar szervezetek elsőként Petro Porosenko elnökhöz fordulnak, hogy ne írja alá az ukrán alkotmányt és a kisebbségek anyanyelvű oktatásra vonatkozó jogait semmibe vevő törvényt. Igaz, annak tükrében, hogy az államfő pártjának teljes parlamenti frakciója – Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének kivételével – megszavazta a törvényt, nem tartja valószínűnek, hogy Porosenko nem írja azt alá – mutatott rá.

Minden törvényes eszközt fel fognak használni

Hangsúlyozta: mivel a kárpátaljai magyarok törvénytisztelő állampolgárai Ukrajnának, minden törvényes eszközt fel fognak használni oktatási jogaik visszaállítása érdekében, hiszen az anyanyelvű oktatás joga a gimnáziumi szintig bezárólag mindig szavatolva volt számukra, függetlenül attól, hogy Kárpátalja milyen országhoz tartozott. Úgy tűnik – folytatta -, hogy az Ukrajnát irányító elit valamiféle “agymosáson” esett át, és az ukránok által a Szovjetunió kötelékében elszenvedett sérelmeket most a kisebbségeken akarja megtorolni.

A szülőkön is sok múlik

A kilátásokról szólva a szakember kifejtette: egyelőre nem ismerik az oktatási törvény teljes szövegét, csak részinformációik vannak, amelyekből az derül ki, hogy itt is tipikus ukrán törvényről van szó, amelynek a betűje többféleképpen értelmezhető, így az alkalmazása vélhetően azon múlik, hogyan állnak majd hozzá az illetékes vezetők az oktatási rendszer különböző szintjein az iskoláktól a minisztériumig. De sok múlik majd az iskolaigazgatók mellett a magyar szülőkön is, hogy mennyire akarnak megfelelni a hatalmi elvárásoknak – mondta el Orosz Ildikó.

Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa Beregszászon nyilatkozva kijelentette: “Sajnálatosnak és elfogadhatatlannak tartjuk a kisebbségek jogait csorbító oktatási törvény megszavazását, annál is inkább, mert több magas rangú ukrán politikus ígéretét bírtuk, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség anyanyelvű oktatáshoz fűződő jogait sértő törvényt nem fogadnak el a Legfelső Tanácsban”. Kedden ez mégis megtörtént, ezért alapos vizsgálatot igényel, hogy milyen következményekkel jár ez a barátságtalan gesztus – emelte ki a kormánybiztos.

Nemzetközi szervezetekhez jut el a nyilatkozat

Darcsi Karolina, a KMKSZ politikai kommunikációs titkára elmondta: a szövetség a kárpátaljai magyar szervezeteknek az ukrán oktatási törvény kapcsán szerdán kiadott nyilatkozatát angol és ukrán nyelven eljuttatja nemzetközi szervezetekhez, felhíva a figyelmet a jogszabály alkotmányellenes, a kisebbségek törvényes jogait, az ukrán-magyar alapszerződést és Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásait sértő voltára.

A kárpátaljai magyarok 60 ezer aláírást összegyűjtve tiltakoztak a közelmúltban az akkor előkészületben lévő kisebbségellenes jogszabályok ellen, ezért is tartják mélységesen felháborítónak azt, ami kedden az Európába törekvő Ukrajna parlamentjében történt. A törvény elfogadása mélységesen felháborító, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy visszaállítsák a kárpátaljai magyarság oktatási jogait – mondta a kárpátaljai magyar politikus.

Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter a kijevi közszolgálati rádiónak szerdán nyilatkozva azt hangsúlyozta: a most elfogadott oktatási törvény egyértelművé teszi, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. A jogszabály nemzetiségekre vonatkozó 7. cikkelyéről kifejtette, hogy a kisebbségekhez tartozó tanulók számára biztosítani kell az időt az ukrán nyelv elsajátításához. A törvény erre az elemi iskolában (1-4. osztály) nyújt lehetőséget, amikor a diákok az anyanyelvükön tanulhatnak, de az általános iskolában (5-9. osztály) fokozatosan át kell térniük a tantárgyak többségének ukrán nyelvű tanulására.

A miniszter szerint erre azért van szükség, mert jelenleg a nemzetiségi kisebbségek iskoláiban a diákok az érettségiig minden tantárgyat az anyanyelvükön tanulnak, és nem sajátítják el az ukrán nyelvet, így hátrányt szenvednek a felsőoktatási intézményekbe történő felvételizésnél. “Meggyőződésem, hogy a törvény 7. cikkelye a gyermekek – Ukrajna állampolgárai – érdekeit szolgálja, hogy egyenlő jogaik és oktatási lehetőségeik legyenek, és ez az ukrán állam érdeke is” – hangoztatta az oktatási tárca vezetője.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Közösen tüntettek az erdélyi terrorper elítéltjeiért magyar pártok és civilek

Több százan gyűltek össze erdélyi magyar pártok és civil szervezetek hívására csütörtökön Kézdivásárhely főterén, hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.