2018 március 19., hétfő
Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke. MTI Fotó: Rosta Tibor

Orosz Ildikó: Visszatértek a legsötétebb sztálini idők Ukrajnában

Share

A kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sérti az ukrán parlament által egy napja elfogadott, a nemzetiségek anyanyelvű oktatását ellehetetlenítő oktatási törvény, ezért a kárpátaljai magyarok minden törvényes eszközt fel fognak használni oktatási jogaik visszaállítása érdekében – jelentette ki Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke Beregszászon.

Az oktatási törvény kisebbségellenes rendelkezései kapcsán Orosz Ildikó elmondta: “Úgy érezzük, visszatértek a legsötétebb sztálini idők a magát demokratikus államnak nevező Ukrajnában. Felháborító, hogy az ukrán parlament a kisebbségek, így a kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sértő törvényt fogadott el”.

A KMPSZ elnöke jelezte, a kárpátaljai magyar szervezetek elsőként Petro Porosenko elnökhöz fordulnak, hogy ne írja alá az ukrán alkotmányt és a kisebbségek anyanyelvű oktatásra vonatkozó jogait semmibe vevő törvényt. Igaz, annak tükrében, hogy az államfő pártjának teljes parlamenti frakciója – Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének kivételével – megszavazta a törvényt, nem tartja valószínűnek, hogy Porosenko nem írja azt alá – mutatott rá.

Minden törvényes eszközt fel fognak használni

Hangsúlyozta: mivel a kárpátaljai magyarok törvénytisztelő állampolgárai Ukrajnának, minden törvényes eszközt fel fognak használni oktatási jogaik visszaállítása érdekében, hiszen az anyanyelvű oktatás joga a gimnáziumi szintig bezárólag mindig szavatolva volt számukra, függetlenül attól, hogy Kárpátalja milyen országhoz tartozott. Úgy tűnik – folytatta -, hogy az Ukrajnát irányító elit valamiféle “agymosáson” esett át, és az ukránok által a Szovjetunió kötelékében elszenvedett sérelmeket most a kisebbségeken akarja megtorolni.

A szülőkön is sok múlik

A kilátásokról szólva a szakember kifejtette: egyelőre nem ismerik az oktatási törvény teljes szövegét, csak részinformációik vannak, amelyekből az derül ki, hogy itt is tipikus ukrán törvényről van szó, amelynek a betűje többféleképpen értelmezhető, így az alkalmazása vélhetően azon múlik, hogyan állnak majd hozzá az illetékes vezetők az oktatási rendszer különböző szintjein az iskoláktól a minisztériumig. De sok múlik majd az iskolaigazgatók mellett a magyar szülőkön is, hogy mennyire akarnak megfelelni a hatalmi elvárásoknak – mondta el Orosz Ildikó.

Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa Beregszászon nyilatkozva kijelentette: “Sajnálatosnak és elfogadhatatlannak tartjuk a kisebbségek jogait csorbító oktatási törvény megszavazását, annál is inkább, mert több magas rangú ukrán politikus ígéretét bírtuk, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség anyanyelvű oktatáshoz fűződő jogait sértő törvényt nem fogadnak el a Legfelső Tanácsban”. Kedden ez mégis megtörtént, ezért alapos vizsgálatot igényel, hogy milyen következményekkel jár ez a barátságtalan gesztus – emelte ki a kormánybiztos.

Nemzetközi szervezetekhez jut el a nyilatkozat

Darcsi Karolina, a KMKSZ politikai kommunikációs titkára elmondta: a szövetség a kárpátaljai magyar szervezeteknek az ukrán oktatási törvény kapcsán szerdán kiadott nyilatkozatát angol és ukrán nyelven eljuttatja nemzetközi szervezetekhez, felhíva a figyelmet a jogszabály alkotmányellenes, a kisebbségek törvényes jogait, az ukrán-magyar alapszerződést és Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásait sértő voltára.

A kárpátaljai magyarok 60 ezer aláírást összegyűjtve tiltakoztak a közelmúltban az akkor előkészületben lévő kisebbségellenes jogszabályok ellen, ezért is tartják mélységesen felháborítónak azt, ami kedden az Európába törekvő Ukrajna parlamentjében történt. A törvény elfogadása mélységesen felháborító, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy visszaállítsák a kárpátaljai magyarság oktatási jogait – mondta a kárpátaljai magyar politikus.

Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter a kijevi közszolgálati rádiónak szerdán nyilatkozva azt hangsúlyozta: a most elfogadott oktatási törvény egyértelművé teszi, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. A jogszabály nemzetiségekre vonatkozó 7. cikkelyéről kifejtette, hogy a kisebbségekhez tartozó tanulók számára biztosítani kell az időt az ukrán nyelv elsajátításához. A törvény erre az elemi iskolában (1-4. osztály) nyújt lehetőséget, amikor a diákok az anyanyelvükön tanulhatnak, de az általános iskolában (5-9. osztály) fokozatosan át kell térniük a tantárgyak többségének ukrán nyelvű tanulására.

A miniszter szerint erre azért van szükség, mert jelenleg a nemzetiségi kisebbségek iskoláiban a diákok az érettségiig minden tantárgyat az anyanyelvükön tanulnak, és nem sajátítják el az ukrán nyelvet, így hátrányt szenvednek a felsőoktatási intézményekbe történő felvételizésnél. “Meggyőződésem, hogy a törvény 7. cikkelye a gyermekek – Ukrajna állampolgárai – érdekeit szolgálja, hogy egyenlő jogaik és oktatási lehetőségeik legyenek, és ez az ukrán állam érdeke is” – hangoztatta az oktatási tárca vezetője.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Bugár Béla lehetne az új szlovák kormányfő egy cseh liberális napilap szerint

A szlovákiai kormányválságot eddig Bugár Béla, a Most-Híd elnöke kezelte a legjobban, ezért kiutat jelenthetne …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.