2020 október 25., vasárnap
Paks esetében a Roszatom objektíven a legjobb technológiai ajánlatot tette, amely kiegészült a legkedvezőbb finanszírozási lehetőséggel.

Orosz nagykövet: nincs veszélyben a paksi bővítés

Share

A Déli Áramlatnak eredeti formájában vége, ez azonban nem jelenti azt, hogy Moszkva ne gondolkozna valamely más “gázsztrádán”, amely biztosítaná a régió, így Magyarország diverzifikált gázellátását – mondta Oroszország új budapesti nagykövete a Magyar Hírlapnak.

 

Paks esetében a Roszatom objektíven a legjobb technológiai ajánlatot tette, amely kiegészült a legkedvezőbb finanszírozási lehetőséggel.Vlagyimir Szergejev a lap keddi számában megjelent interjúban hangsúlyozta: Paks bővítését semmilyen geopolitikai fejlemény nem veszélyeztetheti. Vlagyimir Szergejev úgy fogalmazott, biztos abban, hogy a magyar-orosz viszonyt nem kell átpolitizálni, és Oroszország semmilyen nyomást sem gyakorolt a Paksi Atomerőművel vagy éppen a Déli Áramlattal kapcsolatban.

 

“Budapest semmilyen engedményt nem tett nekünk”, és úgy vélte, ezek értelmetlen politikai vádak, amelyeknek semmi közük a valósághoz. Mindössze találkoztak a két ország hosszú távú gazdasági érdekei, mint ahogy egyébként normális esetben ez mindenhol máshol is működik a világban. Az ellenérdekelt politikai körök spekulációinak semmi közük a valósághoz.

 

Paks esetében a Roszatom objektíven a legjobb technológiai ajánlatot tette, amely kiegészült a legkedvezőbb finanszírozási lehetőséggel. Az atomerőmű bővítésének előkészületei menetrend szerint haladnak, meggyőződése szerint az új blokkok időre készen lesznek. Mindez a két országon múlik, független a geopolitikától, és reméli, független lesz Brüsszel bürokratáitól is – mondta a nagykövet.

 

Arra a kérdésre, hogy mi lehet az ukrán konfliktus békés megoldása, Vlagyimir Szergejev azt válaszolta, Délkelet-Ukrajna sorsáról a térség lakosságának és Kijevnek kell megegyeznie, szigorúan tárgyalásos úton. Hozzátette, mindenki másnak csak a közvetítésben lehet szerepe, minden más beavatkozás csak tovább rontja a helyzetet.

 

Az orosz-magyar viszonyt “pragmatikus partnerségnek” nevezte a nagykövet, amely a közös érdekeken alapul, miközben rugalmasan alkalmazkodik a realitásokhoz – így elsősorban Magyarország EU- és NATO-tagságához.

 

mti

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.