2019 február 19., kedd
Migránsok által feltört tanya a Vajdaságban - Fotó: hirado.hu

Összefogtak a vajdasági gazdák a bevándorlók miatt

Share

Miközben egyre kritikusabb a helyzet Boszniában, most már a szerb-magyar határon is érződik az újabb balkáni bevándorlóhullám. A vajdasági településeken nemcsak letapossák, megdézsmálják a termést, de van, ahol arra panaszkodnak, hogy zaklatják is a helyieket. Ezért összeálltak a helyi gazdák, akik kutyákkal próbálják elijeszteni a bevándorlókat – közölte az M1 Híradója.

Szanaszét hagyott edények, felhalmozott ruhák és rengeteg szemét – ezek jelzik a vajdasági Hajdújárás határában a migránsok jelenlétét. Innen alig néhány kilométerre van a magyar határ, ezért a bevándorlók sokszor itt gyülekeznek, mielőtt megpróbálnak Magyarországra jutni. A helyiek azt mondják, a migránsok folyamatosan megdézsmálják a termést, de ennél súlyosabb gondok is vannak velük. Néhány napja például hárman a falu központjában zaklattak egy nyolcadikos kislányt.

A történtek miatt a helyiek is akcióba léptek. Az M1 információ szerint az egyik éjszaka nagy testű kutyákkal próbálták elijeszteni és szétzavarni a migránsokat a házaik közeléből. A kutyákon azonban végig szájkosár volt, így senkinek nem okoztak sérülést.

Közben továbbra is sokan próbálkoznak teherautókban elbújva Magyarországra jutni Szerbiából. Hajnalban például a tompai határnál ellenőriztek a rendőrök és a pénzügyőrök egy belépő szerb kamiont, amelynek rakterében két afgán férfit találtak a dobozok között. Nem voltak papírjaik, ezért visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az utánpótlás pedig folyamatos, Boszniában ugyanis napról napra rosszabb a helyzet. Görögországból Albánián és Montenegrón keresztül megállás nélkül érkeznek a bevándorlók az országba, mert azt remélik, hogy onnan át tudnak jutni Horvátországba. Emellett Szerbia felől is nagyon sokan érkeznek.

A horvát határhoz közeli Velika Kladusa külvárosban már több mint 60 sátrat állítottak fel a migránsoknak, de ez sem volt elég, ezért mintegy 30-an a földön töltötték az éjszakát. A tábortól fél kilométerre van egy kisebb sátortábor, oda is folyamatosan érkeznek az illegális bevándorlók, emellett a magánszállásokon is rengetegen vannak. Az M1 stábja a napokban a helyszínen forgatott, és azt tapasztalta, hogy a migránsok minden lehetséges úton megpróbálnak Horvátországba jutni.

A Szarajevótól mintegy 120 kilométerre fekvő Salakovacban lévő befogadóközpontban közben összeverekedett két migránscsoport. Egy őr is megsérült, aki meg akarta akadályozni az incidenst. Sajtóhírek szerint a befogadóközpontban folyamatosak a verekedések és az afgán, pakisztáni, valamint szíriai bevándorlók közötti leszámolások.

Idén eddig több mint négyezer migráns érkezett Boszniába, háromszor annyi, mint tavaly egész évben. A védelmi minisztérium azt közölte: szükség esetén csaknem 10 ezer katonát tudnak mozgósítani a határok védelmére. Emellett rendőröket is átcsoportosítottak a szerbiai és montenegrói határhoz, akik csak a hétvégén több mint 150 migráns bejutását akadályozták meg az országba.

forrás: M1 Híradó / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 23.: Kőnászágy (Fonyód, Kripta-villa)

Múlt héten írtam a fonyódi Kripta-villáról prózában; most egy ott született verssel folytatom.   Kőleány …

Egy hozzászólás van

  1. Jó ég, ekkora marhát mint maga…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.